EK 2024

Plaatsing EK via Nations League

750X500 Landingspage EK WK

Mocht Nederland er niet in slagen om bij de beste twee van groep B te komen tijdens de EK-kwalificatie 2024, kan het zich alsnog plaatsen voor het eindtoernooi in Duitsland! Dit heeft Nederland te danken aan de goede resultaten in de Nations League 2022-2023. Hoe werkt die achterdeur via de play-offs precies? Het meest ingewikkelde systeem van het internationale voetbal leggen wij hier voor je uit.


11 oktober 2023 in EK 2024

Groepswinnaars Nations League 2022-2023

Herinner je je nog de spannende wedstrijden tegen Wales, België en Polen uit 2022? Wales werd tweemaal in de slotfase verslagen en ook tegen België werd twee keer gewonnen. Het resulteerde in groepswinst in Groep 4 van League A van de Nations League. Tot zover kunnen de meeste dit nog wel volgen. 

Vervolgens speelde Nederland in de Nations League Finals tegen de andere groepswinnaars van League A: Kroatië, Spanje en Italië. Ook hier is geen hogere wiskunde voor vereist, maar onthoud wel goed dat die status van groepswinnaar van belang kan zijn voor de kwalificatie voor het EK. 

Uit League B en C kwamen nog 8 andere groepswinnaars en in totaal maakt dat 12 groepswinnaars. De bonus voor deze prestatie? Mochten zij zich niet rechtstreeks plaatsen voor het EK, hebben zij via de play-offs alsnog een mogelijkheid om zich te kwalificeren.

De 12 groepswinnaars die zich hebben verzekerd van een plek in de play-offs zijn:

 • Kroatië
 • Spanje
 • Italië
 • Nederland
 • Schotland
 • Israël
 • Bosnië en Herzegovina
 • Servië
 • Turkije
 • Griekenland
 • Kazachstan
 • Georgië

Mogelijke tegenstanders Nederland

Vanaf hier wordt het wat lastiger: als Nederland zich via de play-offs moet kwalificeren komt het in een knock-outsysteem terecht met drie andere landen. Hier moet in de halve finale (1 wedstrijd) en finale (1 wedstrijd) gewonnen worden om kwalificatie te realiseren.

De mogelijke tegenstanders worden eerst in League A van de Nations League gezocht. Zijn daar groepswinnaars van de Nations League aanwezig die zich nog niet hebben geplaatst? Dan mogen zij (net zoals groepswinnaar Nederland) meedoen aan de play-offs. Dit kunnen er maximaal vier zijn, maar de kans dat Spanje, Kroatië en Italië zich ook niet rechtstreeks plaatsen is niet bijster groot. Overgebleven plekken (van de vier) worden daarom opgevuld met de niet-groepswinnaars uit League B, C of zelfs het beste land uit League D: Estland. 

Voorbeeld:

Als Italië en Nederland zich niet rechtstreeks weten te plaatsten voor het EK (en Kroatië en Spanje wel), worden deze twee landen in een knock-outsysteem geplaatst met nog twee andere landen. Deze 'beschermde status' hebben zij te danken aan de groepswinst in de Nations League.

Het derde en vierde land voor het knock-outsysteem wordt vervolgens eerst gezocht in League A. Als daar alle overige landen, behalve Polen, zich rechtstreeks voor het EK 2024 weten te plaatsen, vult Polen plek drie in.

Vanaf nu komt er wat goochelwerk kijken, want het vierde land kan zowel uit League B, C of D komen! Het kunnen echter niet groepswinnaars uit  League B of C zijn, die hebben namelijk ook een beschermde status en treffen nooit landen uit League A.

Nations League 2022-2023

Groepswinnaars zijn aangeduid met een sterretje. Gastland Duitsland is automatisch geplaatst voor het EK.

League A

League B

League C

League D

Spanje*

Israël*

Georgië*

Estland*

Kroatië*

Bosnië en Herzegovina*

Griekenland*

Letland

Italië*

Servië*

Turkije*

Moldavië

Nederland*

Schotland*

Kazachstan*

Malta

Denemarken

Finland

Luxemburg

Andorra

Portugal

Oekraïne

Azerbeidzjan

San Marino

België

IJsland

Kosovo

Liechtenstein

Hongarije

Noorwegen

Bulgarije

Zwitserland

Slovenië

Faeröer Eilanden

Duitsland

Ierland

Noord-Macedonie

Polen

Albanië

Slowakije

Frankrijk

Montenegro

Noord-Ierland

Oostenrijk

Roemenië

Cyprus

Tsjechië

Zweden

Belarus

Engeland

Armenië

Litouwen

Wales

Rusland

Gibraltar


Deel dit artikel
Gamecenter