EK 2024

EK Poule A - Duitsland, Schotland, Hongarije en Zwitserland

Groep A

In Groep A op het EK Voetbal 2024 zitten Duitsland, Schotland, Hongarije en Zwitserland. Gastland Duitsland is de grote favoriet voor groepswinst. Toch zijn Schotland en Hongarije niet te onderschatten, zij putten veel vertrouwen uit hun goede kwalificatie voor het EK 2024.


4 januari 2024 in EK 2024

Programma

Datum

Tijd

Thuis

Uit

14 juni

21:00

Duitsland Duitsland

Schotland Schotland

15 juni

15:00

Hongarije Hongarije

Zwitserland Zwitserland

19 juni

18:00

Duitsland Duitsland

Hongarije Hongarije

19 juni

21:00

Schotland Schotland

Zwitserland Zwitserland

23 juni

21:00

Zwitserland Zwitserland

Duitsland Duitsland

23 juni

21:00

Schotland Schotland

Hongarije Hongarije

Duitsland

Gastland Duitsland doet voor de 14e keer mee aan het Europees Kampioenschap voetbal. Driemaal eerder wonnen zij het toernooi: in 1972, 1980 en in 1996. Op het laatste EK in 2021 werden de Duitsers in de achtste finale uitgeschakeld door de latere finalist Engeland. Tijdens het laatste WK in Qatar kwamen de Duitsers niet verder dan de groepsfase.

Met Jamal Musiala en Florian Wirtz beschikken de Duitsers over twee wereldtalenten. Daarnaast kunnen zij leunen op de aanvallende impulsen van Leroy Sané en Serge Gnabry. Gecombineerd met de ervaring van Joshua Kimmich, Leon Goretzka en Ilkay Gündogan zijn de Duitsers in eigen land een serieuze kans voor de titel, maar zoeken zij nog wel naar een spits die het karwei af kan maken.

Schotland

De Schotten wisten zich als zesde land te plaatsten voor het EK 2024 door in de kwalificatie het Noorwegen van Erling Braut Haaland en het Georgië van Khvicha Kvaratskhelia voor te blijven. In de onderlinge confrontaties met Spanje gaven zij sterk partij en wisten zij thuis zelfs van ze te winnen. 

In Duitsland staat Schotland voor de vierde keer op het EK. In de voorgaande drie deelnames (1992, 1996 en 2020) was de groepsfase telkens het eindstation. Met de veel scorende middenvelder Scott McTominay hopen zij dit jaar voor het eerst de knock-outfase van een eindtoernooi te bereiken.

Hongarije

Voormalig grootmacht Hongarije heeft weer een sterke lichting voetballers. Ongeslagen bereikten zij de groepswinst, ten koste van Servië en Montenegro. Zodoende staan zij voor de derde keer op rij op het EK.

In de laatste twee edities zorgde het land voor sensatie: in 2016 werden zij groepshoofd door een overwinning op Oostenrijk en een knap gelijkspel tegen latere eindwinnaar Portugal. Op het laatste EK kwamen toppers als Frankrijk en Duitsland niet verder dan een puntendeling tegen de Hongaren.

Toch zijn het nog niet de hoogtijdagen van weleer waarin Hongarije tweemaal tweede werd op het WK (1938 en 1954) en brons pakte op het EK (1964). Wellicht dat die tijden weer gaan herleven met de absolute leider van het stel: Liverpool-middenvelder Dominik Szoboszlai schiet met zijn verwoestende afstandsschot de bal simpeltjes tegen de touwen.

Zwitserland

Het Zwitserse voetbal zit in de lift. Tot en met 2008 kwamen zij nooit verder dan de groepsfase, maar na eerst een achtste finale in 2016 werd nu de kwartfinale op het EK 2020 bereikt. Tegen zowel Frankrijk als tegen Spanje werd een verlenging afgedwongen. Vijf rake Zwitserse strafschoppen stuurden Les Bleus naar huis, maar tegen de Spanjaarden liet de Zwitserse precisie hen in de steek. 

Zwitserland heeft een solide, ervaren team met spelers verspreid over alle topcompetitie's in Europa. Manuel Akanji en aanvoerder Granit Xhaka zijn de twee steunpilaren van het Zwitserse team dat zich als tweede plaatste achter Roemenië in de kwalificatie.

EK poultje voor het bedrijf?

Binnen enkele minuten een op maat gemaakt EK poultje voor uw bedrijf!

Start het plezier

Deel dit artikel
Gamecenter