EK 2024

EK Poule B - Spanje, Kroatië, Italië en Albanië

Groep B

Groep B op het EK Voetbal 2024 bestaat uit Spanje, Kroatië, Italië en Albanië. Een heerlijke poule met de eindwinnaar van 2012 (Spanje), 2016 (Italië) en de finalist van het WK Voetbal van 2018 (Kroatië).


4 januari 2024 in EK 2024

Programma

Datum

Tijd

Thuis

Uit

15 juni

18:00

Spanje Spanje

Kroatië Kroatië

15 juni

21:00

Italië Italië

Albanië Albanië

19 juni

15:00

Kroatië Kroatië

Albanië Albanië

20 juni

21:00

Spanje Spanje

Italië Italië

24 juni

21:00

Albanië Albanië

Spanje Spanje

24 juni

21:00

Kroatië Kroatië

Italië Italië

Spanje

Het Spaanse voetbal domineerde vier jaar lang tussen 2008 en 2012 met maar liefst drie eindtoernooizeges op rij! Het tiki-taka voetbal van onder meer Xavi en Iniesta speelde de concurrentie horendol en Spanje behoort sinds die periode steevast tot de favorieten voor de eindzege.

Toch is een halve finale op het EK 2020 de laatste prestatie van formaat voor La Roja en zelfs die werd met veel moeite - en slechts één overwinning in negentig minuten - bereikt.

Met Rodri, Gavi en (een fitte) Pedri beschikt Spanje wellicht over het meest complete middenveld. Tijdens de Nations League van 2023 lieten zij dat al zien, na Italië werd ook Kroatië verslagen. En laten die twee landen nou net de groepsgenoten zijn van Spanje tijdens dit EK.

Kroatië

Cupfighter Kroatië heeft zicht de laatste jaren ontpopt tot een gevaarlijke outsider op de eindtoernooien. Toch is het de vraag hoelang het relatief oude middenveld met Luka Modric, Mateo Kovacic en Marcelo Brozovic nog wereldtop blijft. 

Tijdens de kwalificatie vormden zich al de eerste haarscheurtjes. Tegen Turkije en Wales werd verloren en pas op de laatste dag werd rechtstreekse kwalificatie afgedwongen door een moeizame 1-0 winst op Armenië.

Italië

Op voetbalgebied zitten de Italianen de afgelopen jaren in een regelrechte achtbaan. Voor zowel het WK 2018 als het WK 2022 wist La Squadra Azzura zich niet te plaatsen, maar tussendoor werd wel het EK 2020 gewonnen!

Dit jaar verschijnen de Italianen dus als titelverdediger in Duitsland, maar enkel nadat zij zich ternauwernood wisten te plaatsen. In puntenaantal stonden zij gelijk met Oekraïne, maar door een beter onderling resultaat bleven de Italianen gevrijwaard van het spelen van de zenuwslopende play-offs.

Albanië

De dwerg tussen de voetbalreuzen in Poule B: Albanië. In de kwalificatiegroep met Tsjechië en Polen kwamen de Albanezen als winnaar uit de bus. Het resulteert in de tweede deelname ooit op een EK voor het kleine land uit de Balkan. 

Van wereldtoppers met exceptionele kwaliteiten hoeven ze het niet te hebben bij Albanië, de kracht van het land zit 'm in het collectief. In de kwalificatiereeks hielden zij vier keer het doel schoon en nooit kregen zij meer dan één tegendoelpunt. Mocht je dan toch een topscorer willen selecteren: Armando Broja komt terug van een blessure en heeft bij Chelsea de nodige ervaring opgedaan om dé speler van het land te worden.

EK poultje voor het bedrijf?

Binnen enkele minuten een op maat gemaakt EK poultje voor uw bedrijf!

Start het plezier

Deel dit artikel
Gamecenter