WK Darts 2023

Pro Tour en Qualifiers voorbeschouwing

Woodhouse
Pro Shots / ProShotsImages

In de eerste ronde van het WK Darts spelen alle E-spelers tegen een F-speler. Alle E-spelers bevinden zich in de top 32 van de Pro Tour ranking (exclusief de spelers volgens de PDC Order of Merit al bij de beste 32 horen) terwijl de F-spelers via de zogenaamde International Qualifiers geplaatst zijn. Betekent het per definitie dat elke E-speler een makkelijke eerste ronde krijgt? Zeker niet, en welke spelers dat juist wel of niet zijn lees jij hier in deze voorbeschouwing.


4 december 2022 in Darts

Wie gaat er verrassen?

In de voorbeschouwing voor het WK kan je niet om deze naam heen: Josh Rock (E). Buiten de A-D spelers om heeft de Noord-Ier de hoogste ranking bij de ProTour en het 28e Player Championship werd zelfs door het jonge talent gewonnen. Bij de junioren pakte hij ook nog eens de wereldtitel door in de finale zijn tegenstander te vermorzelen met een gemiddelde van 104,13. Wat goed is komt snel, wat steengoed is nog sneller.

Nog een opvallende naam bij de E-spelers is tweevoudig wereldkampioen Adrian Lewis (E). Na een snelle uitschakeling op het WK van 2018 (in de eerste ronde) ging het wat minder met 'Jackpot'. Een confrontatie met een collega leverde hem een schorsing van drie maanden op en sindsdien is de Engelsman niet meer een belangrijke speler op het wereldtoneel. Maar een titel heeft hij inmiddels wel weer op zak! Op toernooi 20 van het Player Championship versloeg hij onder andere Jonny Clayton en Nathan Aspinall. De gemiddeldes waarmee hij nu gooit zijn echter niet vergelijkbaar met die uit het begin van de jaren '10.

Naast Josh Rock doet er nog een talent mee: Keane Barry (E). De twintiger uit Ierland treft in de eerste ronde de Zuid-Afrikaan Grant Sampson en deze partij moet makkelijk gewonnen worden door 'The Dynamite'. Tijdens het kampioenschap voor junioren werd hij in de kwartfinale uitgeschakeld door Geert Nentjes (E), de jonge Nederlander die zich voor de derde keer heeft geplaatst voor het WK. In de vorige twee edities verloor hij in de eerste ronde, maar nu hij tegen een F-speler moet in de eerste ronde, liggen er wel degelijk kansen. Ook landgenoot Niels Zonneveld (E) reist met deze missie af naar Londen. Bij zijn debuut in 2021 werd er nog met 3-0 verloren van William O’Connor, maar Zonneveld is nu twee jaar verder en gooit een stuk sterker!

Wellicht de meest herkenbare darter is al jaren Simon Whitlock (E). Met zijn blonde dreads en lange sik draait de Australiër al een tijdje mee. Zijn beste jaren lijken echter wel achter hem te liggen. Op het Grand Slam of Darts in november gooide hij nog erg sterk tegen Raymond van Barneveld, maar het finishpercentage van de Nederlander bleek te dodelijk voor 'The Wizard'.

Jermaine Wattimena (E) en Martijn Kleermaker (E) weten hoe het is om op een WK te darten. Wattimena gaat op voor zijn achtste WK en probeert met een plek in de vierde ronde zijn beste prestatie ooit te behalen. Dat is iets wat Kleermaker vorig jaar al lukte. Met de loting mag Kleermaker niet klagen, hij treft in de eerste ronde de Chinees Xicheng Han (F). Wattimena staat voor een lastigere opgave, want de Noord-Ier Nathan Rafferty (F) is een jong talent van wie nog onbekend is hoe goed hij echt is.

Selecteer jouw setje

Ook logische keuzes voor een makkelijke doorgang in ronde 1 zijn Alan Soutar (E), Luke Woodhouse (E) en Martin Lukeman (E). Maar een veel leukere keuze is natuurlijk Danny Jansen (E). De jonge Nederlander heeft alles in huis om een ware cultheld te worden. Een excentriek kapsel – hij heet niet voor niets ‘The Mullet’ en ook nog eens een prachtig accent. Tel daarbij op dat zijn tegenstander Paolo Nebrida uit de Filipijnen nou niet bepaald een hoogvlieger is en je hebt een darter te pakken om voor te juichen!

Voor het selecteren van spelers in de F-categorie mag je drie pijlen naar het bord gooien. Heb je een score van 100+? Dan mag je Darius LabanauskasRyan JoyceFlorian Hempel en Richie Burnett in je team. Voor een score tussen de 80 en 100 heb je Danny van TrijpLeonard GatesJeff Smith en Raymond Smith. Lager dan 80 gegooid? Dan zijn er verschillende combinaties die gemaakt kunnen worden. Voor de balans in je twintigkoppige team kan je bijvoorbeeld de drie vrouwen Lisa AshtonBeau Greaves en Fallon Sherrock selecteren. Of je kiest voor het trio Filipijnse darters: Lourence IlaganPaolo Nebrida en Christian Perez. Voeg in beide selecties de allereerste Oekraïner op het WK ooit toe, Vladyslav Omelchenko, en je F-selectie van vier darters is compleet!

Wil jij meer voorbeschouwingen lezen? Check gauw de andere categorieën!
Favorieten
Outsiders

Ben jij een echte dartskenner?

Speel dan mee met het WK Dartsspel van Scorito!

Speel mee!

Deel dit artikel
Gamecenter