WK Darts 2023

Favorieten voorbeschouwing

Van Gerwen
Pro Shots / ProShotsImages

Echte klasse komt tijdens het WK Darts altijd naar boven drijven, want met de winst van Wright, Price en Van Gerwen tussen 2019 en 2022 heb je precies de drie beste darters van de afgelopen jaren te pakken. Is jouw selectie voor de A-categorie daarmee al bepaald? Wees daar maar niet al te zeker van, want wellicht piekt deze Kerst nog een andere favoriet!


6 december 2022 in Darts

Crème de la Crème

De grootste favoriet voor het WK van 2023 is Michael van Gerwen (A). De twee belangrijkste toernooien van het jaar (de Premier League en World Matchplay) werden soeverein gewonnen door de man uit Vlijmen. Reken er dus maar op dat 'Mighty Mike' met flink wat vertrouwen afreist naar het Alexander Palace in december. Tel daar bij op dat Van Gerwen als oud-wereldkampioen nog nooit zo’n lange periode 'droog' stond en de dodelijke combinatie van vorm + gretigheid zien wij dit jaar verpakt in een felgroen shirtje.

Een van die spelers die verantwoordelijk is voor die Nederlandse droogte is de huidige nummer 1 van de wereldranglijst: Gerwyn Price (A). De man uit Wales stond eerder vooral bekend om zijn a-typische dartspostuur en zijn – ondanks zijn bijnaam – heetgebakerde temperament. Maar de laatste jaar prijst men hem vooral om zijn dartskwaliteiten. De tweede helft van het jaar stond 'The Iceman' bovenaan de wereldranglijst en zo gaat hij dan ook het wereldkampioenschap in. Maar een beschermde status heeft Price absoluut niet nodig. Als de Welshman ontketend is, houdt niemand hem tegen.

In het lijstje recente winnaars vinden wij ook Peter Wright (A). De sympathieke Schot kent geen fijne voorbereiding op het WK, maar de redenen daarvoor hebben allerminst met darten te maken. De operatie van zijn vrouw bracht complicaties met zich mee en wegens die reden liet hij het laatste grote toernooi (Player Championship Finals) schieten. Hoeven wij dit jaar dan geen rekening te houden met 'Snakebite'? Wees daar maar niet zo zeker van, vorig jaar was Wright voorafgaand aan het toernooi ook niet de uitgesproken favoriet. En wie stond er begin januari met de beker in zijn handen? You guessed it Wright!

Mede-titelkandidaten

Een Nederlander, een Welshman en een Schot. Missen wij daar niet een Engelsman? Jazeker! Na acht finales te hebben verloren (waaronder tweemaal het WK) won Michael Smith (A) dan toch eindelijk zijn eerste echte hoofdprijs dit jaar. Als het eenmaal loopt bij 'Bully Boy' krijgen de toeschouwers met een 180-bordje in hun handen een echte work-out voor de schouders. Nu hij eenmaal met zijn finale-trauma heeft afgerekend kan hij ervoor zorgen dat er na vier jaar weer een Engelse Wereldkampioen is. Dat is toch wennen voor de Engelsen die gewend waren aan de dominantie van landgenoot Phil Taylor.

De darter die dit jaar de meeste progressie heeft geboekt is ongetwijfeld Luke Humphries (A). Op zijn vorige optredens bij het WK piekte hij al toen hij nog tot de subtop van de wereld behoorde, getuige zijn drie kwartfinaleplekken in de laatste vier jaar. Wat gaan wij dan deze winter zien nu zijn basisniveau een stuk hoger ligt? Met zes titels is 'Cool Hand Luke' in ieder geval bezig aan zijn allerbeste seizoen ooit en zo won hij tegen Wright en Van Gerwen dit jaar net zo vaak als dat hij van hen verloor.

Vanaf 2015 is Gary Anderson (A) een vaste gast in de laatste week van het WK. Met twee eindoverwinningen en vier finaleplekken brengt de Schot een schat aan ervaring mee. Maar waar de 'Flying Scotsman' de voorgaande jaren een absolute titelkandidaat was, verliep 2022 vooral erg moeizaam. Net zoals in 2021 wist hij wederom geen titel te pakken, maar zelfs na dat mindere jaar stond hij mooi in de halve finale van het WK. Anderson heeft blijkbaar weinig ritme nodig om te laten zien dat hij nog met de allerbeste mee kan darten.

Wil jij meer voorbeschouwingen lezen? Check gauw de andere categorieën!
Outsiders
Pro Tour & Qualifiers 

Ben jij een echte dartskenner?

Speel dan mee met het WK Dartsspel van Scorito!

Speel mee!

Deel dit artikel
Gamecenter