WK Darts 2023

Outsiders voorbeschouwing

Cross
Pro Shots / ProShotsImages

De darters die al het gehele jaar een consistent hoog niveau laten zien, zijn allemaal in de A-categorie geplaatst. Maar er is ook nog een hele rits darters die het wel in zich hebben om ver in het toernooi te geraken, maar het niet te voorspellen is op welk toernooi zij dat precies doen. De grote vraag is: gaat dat tijdens het WK van 2023 zijn? Als jij dat van tevoren in kan zien, kan jij op nieuwjaarsdag jouw kater verzachten met een hoge score in de Scorito Dartsmanager!


5 december 2022 in Darts

Bewezen outsiders

Dé verrassing van het WK 2018 was natuurlijk Rob Cross (B). Vanuit het niets (behalve voor de enkele Scorito-managers met uitzonderlijk veel dartsinzicht) won de debuterende elektricien – vandaar de bijnaam ‘Voltage’ – het wereldkampioenschap. Aan de top komen is één, daar blijven is een ander verhaal. De afgelopen jaren liet Cross wisselvallig spel zien, maar met zijn finaleplek in het meest recente grote toernooi (Player Championship Finals) kan je voorzichtig concluderen dat Cross wederom kan gaan verrassen. Profiteer jij nu wél mee?

Van wie wij het zeker weten dat hij een hoog niveau kan halen is Jonny Clayton (B). De man uit Wales wist vorig jaar de Premier League te winnen, kwalificeerde zich daarmee direct voor de editie van dit jaar en wist daar óók de eindronde te behalen. En dat tegen de meest aansprekende namen van het circuit. Maar kan 'The Ferret' het ook in Ally Pally? Als we enkel naar zijn resultaat van vorig jaar kijken (verlies in de derde ronde), ben je geneigd te zeggen dat het een moeilijke missie wordt. Als je daarbij vertelt dat die wedstrijd maar nipt verloren ging tegen de latere finalist Michael Smith krijg je weer een heel ander perspectief!

Dan de grote vrees van de bookmakers: Dimitri van den Bergh (B). Want op goede dagen kan de Belg gemiddeldes vanaf de okkie gooien waar je u tegen zegt en dat maakt het direct een gevaarlijke outsider. Tijdens de laatste vijf WK’s is 'The Dreammaker' steevast te vinden in het lijstje met hoogste wedstrijdgemiddeldes (zelfs viermaal bij de hoogste vijf gemiddeldes!), maar waarom komt het er – met uitzondering van 2020 – dan zo weinig uit? Omdat hij alles bewaard heeft voor 2023 wellicht?

Bestaat er zoiets als een WK-darter? Bij het Wereldkampioenschap in 2019 wist debutant Nathan Aspinall (B) vanuit het niets de halve finale te bereiken. Stel je voor dat je hem toen had in je Scorito Dartsmanager! Een jaar later kwam de bevestiging met wederom een plek bij de laatste vier en sindsdien is ‘The Asp’ een gevestigde naam. Tijdens een van de laatste grote toernooien (Grand Slam of Darts) werd hij in de finale weggepest door Michael Smith, maar dat hij überhaupt tot dat stadium wist te geraken, is een prestatie op zich én laat zien dat hij over goede vorm beschikt.

Nederlandse inbreng

Naast topfavoriet Michael van Gerwen, heeft Nederland met Danny Noppert (B), Dirk van Duijvenbode (B), Raymond van Barneveld (C) en Vincent van der Voort (D) nog meer ijzers in het vuur. Met de winst van Noppert bij de UK Open heeft de darter uit Joure laten zien dat er rekening met hem gehouden dient te worden. Daarnaast heeft hij wat goed te maken ten opzichte van een naamgenoot. Want vanwege het selectiebeleid van Louis van Gaal is hij niet meer de meest bekende sporter uit zijn stad. Gaat hij daar rond de jaarwisseling verandering in brengen?

Dat Dirk van Duijvenbode op een goede dag tot één van de beste behoort, liet hij tijdens het meest recente toernooi weer zien. Met een ongekend hoog gemiddelde van 122,05 (slechts twee spelers gooiden hoger in een partij van minstens 19 legs: Phil Taylor en Michael van Gerwen) kwam hij tot de kwartfinale. Het verval met de daaropvolgende partij tegen Rob Cross was dan weer (te) groot. Maar wat nou als hij een paar van die wedstrijden op rij heeft?

Kersttradities zijn heilig. Home Alone op TV, familieleden met een slokje te veel en rond de Kerst kijken wij naar 'Barney' op het WK Darts. Het is Raymond van Barneveld wederom gelukt om zich te plaatsen voor het WK, en dankzij zijn uitstekende optreden bij de Grand Slam of Darts (hij versloeg tweemaal de nummer één van de wereld Gerwyn Price) geniet hij nu een beschermde status tijdens het WK. Mochten er in ronde 2 geen verrassingen zijn, staat de Nederlander wederom tegenover Price in ronde 3. Hoe erg zit angstgegner 'Barney' in het hoofd van 'The Iceman'?

The Fasters Player in the World, The Dutch Destroyer of The Power from Purmer. Onder welke bijnaam hij ook zijn pijltjes gooit, één ding is zeker: Vincent van der Voort gaat op voor zijn zestiende (!) WK op rij. In 2022 werden er al knappe overwinningen geboekt op onder meer Gerwyn Price, Peter Wright, Rob Cross, Gary Anderson en Raymond van Barneveld. Doe je dat allemaal in hetzelfde toernooi, kan je zomaar eens de finale bereiken. Maar gaat hem dat ook lukken in een periode van drie weken?

Wil jij meer voorbeschouwingen lezen? Check gauw de andere categorieën!
Favorieten
Pro Tour & Qualifiers 

Ben jij een echte dartskenner?

Speel dan mee met het WK Dartsspel van Scorito!

Speel mee!

Deel dit artikel
Gamecenter