WK 2022 | Voorbeschouwing

Groep H inclusief Scorito-tips

Groep H Banner

Het WK 2022 in Qatar is het zevende en voorlopig laatste WK waar 32 landen aan deelnemen. Zoals vertrouwd worden de landen verdeeld over acht groepen van vier landen waarin zij strijden voor een ticket voor de knock-outfase. Portugal, Ghana, Uruguay en Zuid-Korea zijn ingedeeld in groep H. Op deze pagina vind je onze uitgebreide voorbeschouwing op deze groep!


30 oktober 2022 in WK 2022

Portugal

Onder aanvoering van sterspeler Cristiano Ronaldo is de Seleção das Quinas uitgegroeid tot een gevaarlijke outsider bij elk toernooi waar zij aan deelnemen. Maar ook toen de huidig recordinternational nog niet zo dominant was, was het team van onder andere Deco, Figo en Rui Costa een taaie klant. De eerste hoofdprijs werd behaald in 2016 toen Portugal Europees Kampioen werd onder aanvoering van – wie anders dan – Cristiano Ronaldo. Zelf viel de sterspeler tijdens de finale uit, maar druk gebarend langs de zijlijn coachte hij zijn landgenoten naar de overwinning.

Drie jaar later won Portugal ook nog eens als allereerste de Nations League. Maar voorbij lijken de gloriejaren. Rechtstreekse kwalificatie werd onmogelijk gemaakt door Servië en via de play-offs werd maar ternauwernood gewonnen van Turkije en voetbaldwerg Noord-Macedonië. Toch geldt het Europese land als de favoriet in Groep H en moet er hoogstwaarschijnlijk met Uruguay gestreden gaan worden om de groepswinst.

Bondscoach | Fernando Santos

De bondscoach uit Lissabon heeft flink wat krediet opgebouwd bij de Portugese voetbalbond. Het was namelijk onder zijn beleid dat de eerste prijzen behaald werden. De bondscoach kan ook leunen op zijn ruime ervaring als clubcoach. Alle drie de grote topclubs uit Portugal heeft hij op zijn CV staan. Vooral bij FC Porto maakte hij een sterke indruk: landstitel, beker en een plek in de kwartfinale van de Champions League. Maar Cristiano Ronaldo is niet meer zo bepalend als vroeger. Hoe gaat hij deze situatie managen?

Sterspeler | Cristiano Ronaldo

De cijfers spreken voor zich. Geen één voetballer op aarde heeft meer goals gemaakt voor zijn land dan Cristiano Ronaldo. Wanneer hij het rood-groene tenue aantrekt blijkt de sterspeler nóg iets meer te kunnen. Maar of zelfs dat genoeg is? Bij zijn club Manchester United zit hij vaker op de bank dan hem lief is en mocht hij in het veld staan eist hij het hele spelletje op. Om dat te kunnen veroorloven moet je echt nog van absolute wereldklasse zijn. Dat was hij zeker, maar is hij dat ook nog in Qatar?

Voorbeschouwingen per duel van Portugal

Portugal - Ghana 
Portugal - Uruguay 
Portugal - Zuid-Korea 

Ghana

Viervoudig Africa Cup-winnaar Ghana doet pas sinds de 21e eeuw mee op het mondiale toneel. Bij de eerste deelname in 2006 wisten The Black Stars direct de groepsfase te overleven, en een editie later kwamen zij bijna tot de halve finale! Alleen de handsbal op de doellijn van Luis Suárez wist deze prestatie te voorkomen. Goed nieuws voor Ghana, want in de groepsfase kan eindelijk sportief revanche worden genomen op deze zwarte dag uit de historie. De slotwedstrijd tegen Uruguay lijkt daarmee dubbel belangrijk, voor doorgang in het toernooi maar vooral voor de nationale trots!

Als één van de favorieten ging Ghana de laatste editie van de Africa Cup in. Maar na een verlies tegen Marokko en een gelijkspel tegen Gabon volgde een ware deceptie: een 2-3 nederlaag tegen de Comoren. Ghana herstelde zich goed van deze flater en Nigeria werd uitgeschakeld waardoor deelname aan het WK veilig werd gesteld.

Ghana is daarnaast op een creatieve manier bezig om het team uit te breiden. Heel voetballend Europa met Ghanese roots wordt benaderd om uit te komen voor het nationale elftal. Niet zonder succes, want eerder dit jaar sloten Iñaki Williams (Atletic Club) en Tariq Lamptey (Brighton Hove & Albion) al aan bij de selectie van het Afrikaanse land.

Bondscoach | Otto Addo

Na de teleurstellende deelname aan de Africa Cup was het Otto Addo die werd gepromoveerd van assistent naar interim-bondscoach om Ghana naar het WK te loodsen. Nigeria werd in de tweeluik niet verslagen, maar de uitdoelpunten zorgden ervoor dat Ghana als winnaar uit de strijd kwam. Reden genoeg voor de Ghanese voetbalbond om Addo hoofdcoach te maken zonder échte ervaring als hoofdcoach. Wel was de oud-speler van Borussia Dortmund al eens assistent coach en scout bij diverse Duitse en Deense clubs.

Sterspeler | Thomas Partey

De defensieve middenvelder van Arsenal werd in de zomer van 2020 gekocht van Atlético Madrid voor het bedrag van €50 miljoen euro. In Londen werd hij een vaste waarde en in de nationale ploeg was hij de aanvoerder tijdens de beslissende play-off wedstrijden tegen Nigeria. Daar heeft Partey ook een andere rol dan bij zijn eigen club, hij speelt voor eigen land namelijk iets aanvallender en dat leidt tot meer doelpunten dan je van een – op papier – verdedigende middenvelder zou verwachten.

Voorbeschouwingen per duel van Ghana

Ghana - Portugal 
Ghana - Zuid-Korea
Ghana - Uruguay 

Uruguay

Waar een klein land groot in kan zijn. Het Zuid-Amerikaanse land met slechts 3,5 miljoen inwoners won al tweemaal het eindtoernooi! Bij de eerste editie van het WK in 1930 was het meteen raak op eigen bodem. Twintig jaar later herhaalden zij dit kunstje in Brazilië. Tot de dag van vandaag zijn er slechts drie landen die vaker het WK hebben gewonnen dan Uruguay. Moet er deze editie dan ook rekening worden gehouden met de lichtblauwe?

In de poule met Portugal, Zuid-Korea en Ghana is een plek bij de beste twee absoluut haalbaar. Het team heeft genoeg ervaring met goaltjesdieven Luis Suárez en Edison Cavani, maar ook de voormalig aanvoerder van Atlético Madrid en recordinternational: Diego Godin. Er klopt echter een nieuwe generatie topspelers aan de deur. Zo beschikt het team over Darwin Nuñéz, de superspits met een prijskaartje van 80 miljoen, Federico Valverde van Real Madrid en de verdedigers Ronald Araujo en José Giménez die bij respectievelijk Barcelona en Atlético Madrid het slot op de deur zijn.

De kwalificatie op het WK verliep onder de ex-coach echter niet vlekkeloos. Maar Uruguay kan hoop putten uit de eindsprint. De laatste vier wedstrijden onder de nieuwe bondscoach werden gewonnen, met acht doelpunten voor en één tegen. Die goede verdediging zou nu weer de basis kunnen zijn voor een plek in de achtste finale. En dat zou dan voor de vierde keer op rij zijn.

Bondscoach | Diego Alonso

Aan Diego Alonso lag de zware taak om Uruguay naar het WK te loodsen. Zijn voorganger Oscar Tabárez werd ontslagen op het moment dat Uruguay op een teleurstellende 7e plek stond tijdens de WK-kwalificatie. Met nog vier wedstrijden te gaan wist Alonso de ommekeer te realiseren; vier maal winst! Ook als clubtrainer kende Alonso succes. Hij won de CONCACAF Champions League met zowel CF Pachuca als CF Monterrey.

Sterspeler | Luis Suárez

Om een plek in de WK-selectie veilig te stellen verhuisde de voormalig spits van Liverpool en Barcelona terug naar zijn geboorteland. Daar gaat hij door met waar hij al ruim vijftien jaar om bekend staat: doelpunten maken. Sinds de kwartfinale van het WK in 2010 kent Suárez de status van nationale held. Met een handsbal op de lijn voorkwam hij hoogstpersoonlijk de nederlaag tegen Ghana. De daaropvolgende penalty werd gemist en Uruguay ging alsnog door naar de halve finale. Mocht deze spits weer (n)ergens zijn tanden inzetten, kan hij wederom de wereld verbazen!

Voorbeschouwingen per duel van Uruguay

Uruguay - Zuid-Korea
Uruguay - Portugal 
Uruguay - Ghana 

Zuid Korea

Sinds het WK van 1986 is Zuid-Korea een vast gezicht op het eindtoernooi. Vaak fungeerde het Aziatische land als speelbal in de groepsfase, want tijdens de eerste vijf deelnames werd er geen één partij gewonnen. Tot Hie Dung Gu aan het roer kwam. De trainer, die nog beter bekend staat onder zijn Westerse naam Guus Hiddink, bracht het land in 2002 in extase. Voor het eigen publiek behaalde de Aziatische Tijgers de halve finale!

De daaropvolgende deelnames kende een minder groot succes. Toch werd in 2010 de groepsfase met Argentinië, Nigeria en Griekenland overleefd. Ook buiten de eigen landsgrenzen blijken prestaties mogelijk. In Groep H met Portugal, Uruguay en Ghana behoren zij absoluut niet tot de favorieten. Integendeel zelfs, maar ondertussen spelen de toppers van het nationale elftal bij clubs als Tottenham Hotspur, Wolverhampton Wanderers en Napoli. Ook hebben zij het geluk dat zij groepsfavoriet Portugal pas in de laatste wedstrijd treffen. Bondscoach Paolo Bento (tevens Portugees) zal als geen ander weten waar zijn moederland kwetsbaar is.

Bondscoach | Paulo Bento

De Portugees Paulo Bento begon zijn trainerscarrière bij Sporting Lissabon. Hoewel die ploeg onder zijn hoede nooit kampioen werd, kreeg hij toch de illustere bijnaam van Papa-Taças. Grofweg vertaald: ‘Vader van de bekers’. Onder zijn hoede won de ploeg tweemaal de nationale beker en tweemaal de supercup. Ook bij zijn huidige werkgever heeft de Bekervader gezorgd voor nieuwe kroost. Volledig in lijn met zijn prestaties bij Sporting ging het wederom niet om de hoofdprijzen, maar eerder om de kruimels: in 2019 won Zuid-Korea de Oost-Aziëcup.

Sterspeler | Heung-min Son

De absolute sterspeler van de Aziatische Tijgers is een vaste waarde in de aanvalslinie bij Tottenham Hotspur. De tweebenige flankspeler is er medeverantwoordelijk voor dat de club uit Noord-Londen een vaste waarde is geworden in de top van de Premier League. Tel daar ook nog eens de ervaring van een Champions League-finale bij op Son heeft alles in huis om zijn landgenoten op sleeptouw te nemen. Het goud op de Aziatische Spelen in 2018 zorgde er ook voor dat hij niet de verplichte dienstplicht van twee jaar moest doorlopen. Zelfs onder druk kan Heung-Min Son dus presteren!

Voorbeschouwingen per duel van Zuid-Korea

Zuid-Korea - Uruguay
Zuid-Korea - Portugal
Zuid-Korea - Ghana

Programma & Scorito Tips

Datum

Tijd (NL)

Thuis

Uit

Tip

24-11

14:00

Uruguay 

Zuid-Korea

2-1

24-11

17:00

Portugal

Ghana

3-0

28-11

14:00

Zuid-Korea

Ghana

2-1

28-11

20:00

Portugal

Uruguay

1-1

02-12

16:00

Ghana

Uruguay

2-3

02-12

16:00

Zuid-Korea

Portugal

0-1

Onze Voorspelde Eindstand
Groep H (1)

Deel dit artikel
Gamecenter