WK 2022 | Voorbeschouwing

Groep F inclusief Scorito-tips

Groep F Banner

Het WK 2022 in Qatar is het zevende en voorlopig laatste WK waar 32 landen aan deelnemen. Zoals vertrouwd worden de landen verdeeld over acht groepen van vier landen waarin zij strijden voor een ticket voor de knock-outfase. België, Canada, Marokko en Kroatië zijn ingedeeld in groep F. Op deze pagina vind je onze uitgebreide voorbeschouwing op deze groep!


1 november 2022 in WK 2022

België

Met een geweldige lichting die rond 2010 voor het eerst in de nationale ploeg opdook, veranderde het kleine voetballand België in een grootmacht die naar ieder eindtoernooi afzakte als een van de topfavorieten. De Rode Duivels zijn er sinds 2014 telkens bij op de EK’s en WK’s, maar raakten nooit dichter dan de bronzen plak op het meest recente wereldkampioenschap in Rusland.

Qatar lijkt dan ook de laatste kans voor de Gouden Generatie om hun bijnaam alle eer aan te doen en voor het allereerst een prijs te pakken. Het grote optimisme daarop is echter al in vlammen opgegaan, hoewel de Belgen in hun – weliswaar makkelijke – kwalificatiepoule moeiteloos de eerste plek te veroverden zonder nederlaag. Toch blijft de statische en stilaan bejaarde defensie een grote zorg, evenals het feit dat de meeste sleutelspelers zoals Jan Vertonghen, Eden Hazard en Axel Witsel al enige tijd over hun top zijn. Gaan ze ultiem de geschiedenis in als de Gouden Generatie of blijft het toch bij de Bronzen Generatie? Het resultaat in Qatar zal beslissen.

Bondscoach | Roberto Martínez

De eeuwige gentleman Roberto Martínez kreeg de nationale ploeg onder zijn hoede na het mislukte EK van 2016. De charmante Catalaan weet snel indruk te maken met zijn tactische kunde en positieve visie. Toch begint Martínez stilaan onder vuur te liggen omwille van het uitblijven van trofeeën. Weet hij de criticasters het zwijgen op te leggen, of eindigt zijn vermoedelijk laatste toernooi als bondscoach van België in mineur?

Sterspeler | Kevin De Bruyne

De man die de Belgische ploeg naar een eerste wereldtitel moet dirigeren, is de virtuoze Kevin De Bruyne. De geniale spelmaker leidde de voorbije jaren zijn club Manchester City naar onder meer vier Engelse kampioenschappen en wil nu ook eremetaal verzamelen als Rode Duivel. Verwacht maar een knalprestatie van KDB, want nooit eerder is hij in betere vorm afgezakt naar een eindtoernooi.

Voorbeschouwingen per duel van België

België - Canada
België - Marokko
België - Kroatië 

Canada

Voor de tweede keer ooit wordt er een wereldkampioenschap voetbal met Canada gespeeld. Aan hun debuut in Mexico ’86 worden de Canadezen trouwens niet graag herinnerd. Ze verloren kansloos hun drie partijen en waren zowat de zwakste ploeg die aanwezig was op het mondiale voetbalfeest. Die blamage moet dit jaar uitgewist worden. Het jonge team, met veel snelheid en techniek binnen de rangen, lijkt het nu iedere tegenstander moeilijk te kunnen maken.

Het is geen toeval dat The Maple Leafs hun Noord-Amerikaanse kwalificatiegroep wisten te winnen, nadat ze in 2021 ook al de halve finale haalden op de Gold Cup (het EK van Noord-Amerika). Sportieve mirakels zal het rood-witte team niet verrichten, maar een allereerste Canadese wedstrijdoverwinning op een WK voetbal moet zeker haalbaar zijn! Daarmee zou hun toernooi dubbel en dik geslaagd zijn.

Bondscoach | John Herdman

De 47-jarige Engelsman bouwt een sterke reputatie op als bondscoach na verscheidene successen met eerst de Nieuw-Zeelandse vrouwenploeg en vervolgens het Canadese vrouwenelftal. In 2018 maakt hij de overstap naar de Canadese heren, en weet ze voor het eerst in 36 jaar naar het WK te leiden. Daarmee is De Kleine Generaal (Herdman meet 165 centimeter) de eerste coach die zich zowel met de mannen als vrouwen weet te plaatsen voor een eindtoernooi.

Sterspeler | Alphonso Davies

Neen, het is niet je televisie die de Canadese wedstrijden op dubbele snelheid afspeelt, maar de bliksemsnelle Alphonso Davies die aan een duizelingwekkend tempo zijn linkerflank afdweilt. De vleugelverdediger werd geboren in een Ghanees vluchtelingenkamp, maar kwam op zijn vijfde – samen met zijn achtkoppig gezin – aan in Canada. Davies is zowel de jongste debutant als doelpuntenmaker voor de Canadese ploeg. Met zijn onnavolgbare rushes is het nooit saai wanneer Davies op het veld staat!

Voorbeschouwingen per duel van Canada

Canada - België
Canada - Kroatië
Canada - Marokko

Marokko

Het elftal van het voetbalgekke Marokko komt resultaatsgewijs uit een grote droge woestijn waar goede prestaties lange tijd een fata morgana leken. De uitgang ervan werd gevonden toen de Marokkanen zich wisten te plaatsen voor het WK in Rusland, dat nu gevolgd wordt met een ticket voor het eindtoernooi in Qatar.

Het lijkt er dan ook op dat de Leeuwen van de Atlas eindelijk over een sterke en volwassen ploeg beschikken. De laatste maanden richting Qatar verlopen echter met de nodige controverse en drama. Bondscoach Vahid Halilhodžić lag openlijk in conflict met draaischijf Hakim Ziyech. Daarop mocht Halilhodžić opstappen van de bond, die zo de explosieve situatie wist te ontmijnen.

Weten de Marokkanen door die hobbelige weg net boven zichzelf uit te stijgen of eindigt het hele verhaal in een groot fiasco? Afgaande op de kwaliteitsvolle selectie en de vele supporters in moslimland Qatar gokken wij toch vooral op dat eerste scenario. 

Bondscoach | Walid Regragui

Vahid Halilhodžić is de man die de kwalificatie afdwong met Marokko, maar ruzie met verschillende spelers en bondsleden, resulteerden in een ontslag voor de koppige Bosniër. Daardoor zal Walid Regragui de dug-out bemannen tijdens de matchen in Qatar. Hij kende met Wydad Casablanca een topseizoen met de Marokkaanse titel en de eindzege in de Afrikaanse Champions League. Het blijft echter afwachten of Regragui in de beperkte voorbereidingstijd het elftal voldoende naar zijn hand weet te zetten.

Sterspeler | Achraf Hakimi

De kwieke en technisch vaardige Achraf Hakimi is inmiddels uitgegroeid tot een van de allerbeste rechtsachters in de wereld. Het is een ware avonturier op het veld, die minstens even vaak te zien is in het strafschopgebied van zijn tegenstander als in zijn eigen box. Door die grote versatiliteit drijft hij iedere tegenstander tot wanhoop! Als een specialist in vrije trappen, is hij trouwens een interessante optie als een van je topscorers.

 

 

Voorbeschouwingen per duel van Marokko

Marokko - Kroatië
Marokko - België
Marokko - Canada

Kroatië

Dé sensatie van het vorige wereldkampioenschap in Rusland was zonder twijfel Kroatië dat tot ieders verbazing de finale haalde. Ze verbeterden zo hun historische derde plaats van het WK in Frankrijk 1998 en missen enkel nog de hoogte trede om hun podium te vervolledigen. Die finaleplaats kwam vier jaar geleden wel behoorlijk uit de lucht vallen gezien hun vorige WK-prestaties. Voor het eindtoernooi in Zuid-Afrika wisten de Kroaten zich niet te plaatsen, en in 2002, 2006 en 2014 was de groepsfase telkens de eindhalte.

De aanloop naar Qatar oogt toch weer veelbelovend voor Kroatië. De kwalificatiepoule werd afgesloten als winnaar met nauwelijks vier tegengoals in tien wedstrijden. Vervolgens maakten ze de nodige indruk door hun groep in de Nations League te winnen tegen toplanden Frankrijk en Denemarken. Met Kroatië kan het alles of niks zijn, maar de sterren lijken toch andermaal heel goed te staan voor de Brazilianen van de Balkan.

Bondscoach | Zlatko Dalić

De aanstelling van Zlatko Dalić als bondscoach mocht op de nodige scepsis rekenen, gezien hij daarvoor enkel succes wist te halen in de minder hoog aangeschreven voetbalcompetities in het Midden-Oosten. Dalić wist echter al snel zijn voetbalvisie en strategie over te brengen op zijn groep en leidde Kroatië zo naar een historische WK-finale. De zelfzekere Dalić heeft allesbehalve schrik voor het toernooi van de bevestiging.

Sterspeler | Luka Modrić

Weinig spelers die met zo’n imposant palmares kunnen uitpakken als Luka Modrić. Naast vijf bekers met de grote oren in zijn trofeeënkast werd hij ook nog eens drie keer kampioen in zowel Spanje als Kroatië. De ultieme individuele bekroning kwam er in 2018 toen Modrić werd uitgeroepen tot Wereldvoetballer van het jaar. Op zijn 37e is de Cruijff van de Balkan klaar om nog een allerlaatste keer te knallen op een wereldkampioenschap.

 

 

Voorbeschouwingen per duel van Kroatië

Kroatië - Marokko
Kroatië - Canada
Kroatië - België

Programma & Scorito Tips

Datum

Tijd (NL)

Thuis

Uit

Tip

23-11

11:00

Marokko

Kroatië

0-1

23-11

20:00

België

Canada

2-1

27-11

14:00

België

Marokko

3-1

27-11

17:00

Kroatië

Canada

2-0

01-12

16:00

Canada

Marokko

2-3

01-12

16:00

Kroatië

België

1-1

Onze Voorspelde Eindstand
Groep F

Deel dit artikel
Gamecenter