WK 2022 | Voorbeschouwing

Groep G inclusief Scorito-tips

Groep G Banner 2

Het WK 2022 in Qatar is het zevende en voorlopig laatste WK waar 32 landen aan deelnemen. Zoals vertrouwd worden de landen verdeeld over acht groepen van vier landen waarin zij strijden voor een ticket voor de knock-outfase. Brazilië, Servië, Zwitserland en Kameroen zijn ingedeeld in groep G. Op deze pagina vind je onze uitgebreide voorbeschouwing op deze groep!


31 oktober 2022 in WK 2022

Brazilië

Voetbal en Brazilië. Ga in de voetbalgeschiedenis terug naar een willekeurig moment en Brazilië heeft altijd een elftal om rekening mee te houden. Naast dat zij – als enige land – aan elk WK hebben deelgenomen, doen zij ook altijd mee om de prijzen. Die prijzenkast zit inmiddels stampvol, maar voor een zesde wereldtitel maken zij met al het plezier nog een plekje vrij.

Maar, de laatste finaleplek op een WK dateert alweer uit 2002 en het nationale trauma van 8 juli 2014 voelt voor veel Brazilianen nog als de dag van gister. De score ‘1-7’ zal altijd verbonden zijn met de verloren halve finale tegen Duitsland; na een half uur spelen stond het al 0-5 achter. Alles wijst er echter op dat La Seleção die finaleplek wel weer gaat halen. De prestaties van de afgelopen jaren liegen er namelijk niet om: Copa América winst in 2019, een ongeslagen kwalificatie voor het huidige WK en tevens de nummer één positie op de wereldranglijst. Na de verloren kwartfinale (WK 2018) tegen België hebben de Goddelijke Kanaries slechts één keer verloren in competitieverband; de finale van de Copa América tegen Argentinië in 2021.

Bondscoach | Tite

Met dertig jaar trainingservaring heeft Brazilië een trainer die zich niet snel van de wijs laat brengen. Die rust kan de Braziliaanse voetbalbond ook wel waarderen want Adenor Leonardo Bacchi (zijn volledige naam) is de langstzittende bondscoach. Met de Braziliaanse clubs Internacional en Corinthians wist hij al veel prijzen te veroveren en na de Copa América in 2019 resteert nog maar één prijs: de wereldbeker.

Sterspeler | Neymar

Op achttienjarige leeftijd debuteerde Neymar in het gele shirt van Brazilië. Een nieuwe nationale held was geboren. Met zijn weergaloze dribbels aan de linkerkant betoverde hij het gehele volk. Een paar jaar lang liet hij bij Santos in Brazilië zien dat hij de nieuwe naam in het rijtje Rivaldo, Ronaldo en Ronaldinho zou worden. Ook op de Europese velden liet hij zien van wereldklasse te zijn. Bij Barcelona vormde hij samen met Luis Suárez en Lionel Messi het gevreesde trio dat de afkorting ‘MSN’ een geheel nieuwe betekenis gaf. Dit jaar heeft hij bij Paris Saint Germain het spelplezier weer volledig teruggevonden. Net op tijd voor een bekroning op zijn carrière in Qatar met het nationale elftal, die met nog een paar doelpunten voor Brazilië het record van Pele gaat verbreken.

Voorbeschouwingen per duel van Brazilië

Brazilië - Servië
Brazilië - Zwitserland
Brazilië - Kameroen

Servië

In de jonge geschiedenis van het land – Servische voetballers voetbalden eerder onder de vlag van Joegoslavië en later Servië en Montenegro – zijn twee eerdere WK-deelnames te vinden. Beide keren werd het WK met veel verwachtingen bereikt: als groepshoofd plaatste het Balkan-land zich voor het hoofdtoernooi. Dit jaar niets anders, want in het duel om rechtstreekse plaatsing met Portugal maake goaltjesdief Aleksandar Mitrovic in de blessuretijd het beslissende doelpunt. Een rechtstreeks WK-ticket voor Servië, Portugal naar de play-offs.

De beste spelers van Servië zijn te vinden in de voorhoede. Met Dušan Vlahović, Aleksandar Mitrović, Luka Jović en Dusan Tadić heeft bondscoach Stojkovic zelfs een luxeprobleem. Achterin is dat een ander verhaal. Met Nikola Milenković en Strahinja Pavlovic staan er wel twee jonge lange verdedigers met potentie, maar of zij op deze leeftijd de druk van de natie kunnen dragen is een ander verhaal. In de kwalificatiereeks werd slechts eenmaal de nul gehouden, dat was uit tegen Luxemburg.

Groep G kent voor Servië weinig geheimen. Zowel Brazilië als Zwitserland kwamen zij al vier jaar eerder in Rusland tegen op het WK. In het – wat later bleek beslissende – duel met Zwitserland was het Xerdan Shaqiri, de machtige kuifarend van Giljan, die via de counter de wedstrijd besliste. De speler met Albanese roots liet maar al te graag zien dat Servië en Albanië niet al te beste maatjes zijn. Aan het trotse Servische team om hierop sportief revanche te nemen, en als dat lukt ligt de weg voor een plek in de knock-out fase volledig open

Bondscoach | Dragan Stojkovic

Na de mislukte kwalificatie voor het EK (uitschakeling tegen Schotland) lag de zware taak bij Dragan Stojkovic om het roer eens om te gooien. Dat lukte, in prestaties althans. Onder de nieuwe trainer werd er slechts éénmaal verloren in competitief verband (verlies tegen het Noorwegen van Haaland) en werd de kwalificatiegroep met Portugal op spectaculaire wijze gewonnen. Er lijkt geen vuiltje aan de lucht voor de trainer die als speler nog de Champions League wist te winnen met Olympique Marseille.

Sterspeler | Dusan Tadić

De dirigent van Ajax kan indrukwekkende statistieken overleggen sinds zijn komst bij Amsterdamse club. Elk seizoen is hij goed voor minsten tien goals en minstens tien assists. Zijn natuurlijke leiderskwaliteiten brengt hij nu ook bij het Servische team en zodoende is hij het verlengstuk van de bondscoach. De laatste jaren vind je de naam van Tadic eerder als aangever dan als afmaker, de gevaarlijke spitsen Dušan Vlahović en Aleksandar Mitrović kunnen niet wachten om zijn voorzetten te promoveren tot doelpunten.

Voorbeschouwingen per duel van Servië

Servië - Brazilië
Servië - Kameroen
Servie - Zwitserland

Zwitserland

Het Alpenland geeft voor de vijfde achtereenvolgende keer acte de presence op het WK. Dit wisten zij te bewerkstelligen door in de kwalificatiegroep onder meer Europees Kampioen Italië voor te blijven. Op het WK komt Zwitserland telkens goed voor de dag, want van de vier laatste deelname werd de groepsfase drie keer overleefd.

Dit jaar moeten de mannen van Murat Yakin in de groep met Brazilië, Servië en Kameroen dit wederom kunnen bewerkstelligen. De Zwitserse internationals verdienen hun geld namelijk bij clubs uit de grote competities: de onder- en bovenburen in de Bundesliga en de Serie A. De dragende spelers van het elftal, Manuel Akanji en Granit Xhaka, laten hun kunsten zelfs zien in de top van de Premier League. Denis Zakaria, spelend bij Chelsea, heeft alles in zich om ook tot zo’n speler uit te groeien. Maar de laatste deelname aan de Nations League is nogal wisselvallig te noemen. De eerste drie wedstrijden tegen Tsjechië, Portugal en Spanje werden verloren. Daarna volgde echter winst op zowel Portugal als Spanje.

De Schweizer Nati hebben goede herinneringen aan het WK van vier jaar geleden waar ook Brazilië en Servië de tegenstanders waren. Ongeslagen werd daar de achtste finale bereikt.

Bondscoach | Murat Yakin

Na het succesvol verlopen EK – de kwartfinale werd bereikt na winst op Frankrijk – is het aan Murat Yakin de taak om die goede weg te vervolgen. De Zwitser met Turkse roots deed dit direct door ongeslagen het WK-ticket binnen te slepen. In Zwitserland is men wel bekend met de trainerscapaciteiten van Yakin, sinds 2006 heeft hij elk seizoen (met een kleine Russische tussenpauze) een Zwitserse club onder zijn hoede gehad. De meest succesvolle periode was zijn eerste termijn bij FC Basel, daar veroverde hij tweemaal de landstitel.

Sterspeler | Granit Xhaka

Met de precisie van een Zwitsers uurwerk kan Granit Xhaka zijn medespelers over het gehele veld bereiken. Gecombineerd met zijn fysieke kracht en wat Albanees temperament – zijn oudere broer Taulant komt voor Albanië uit – is hij hiermee een aanwinst voor elk middenveld. Bij Arsenal is hij een dragende kracht en medeverantwoordelijk voor de goede seizoenstart van de ‘Gunners’. Reken er maar op dat hij die lijn graag doorzet bij het nationale elftal.

Kameroen

Het scheelde maar luttele seconden of de Ontembare Leeuwen waren verheven tot onschuldige welpjes. In het rechtstreekse duel voor WK-plaatsing tegen Algerije maakte Karl Toko Ekambi in de 124e minuut de winnende treffer. En dat terwijl Ahmed Touba van Algerije zes minuten eerder dacht het winnende doelpunt gemaakt te hebben. Die lenteavond in maart maakte toen al veel goed voor het voetbaljaar van Kameroen. Want twee maanden eerder ontving Kameroen heel voetballend Afrika voor de Africa Cup. Bekend als een van de sterkste landen en leunend op het thuisvoordeel waren zij de gedoodverfde favoriet. Maar de machine liep niet vlekkeloos. De Comoren – zonder echte keeper(!) – werd nog wel verslagen met 2-1 maar tegen Egypte - met echte keeper – kon niet worden gewonnen.

Kameroen moet van verre huizen komen willen zij hun beste prestatie, de kwartfinale in 1990, zien te herhalen. Bij de overige zes deelnames heeft Kameroen slechts één van de achttien wedstrijden gewonnen. Grootmacht in Afrika, kleine speler op het wereldtoneel. Maar wees gewaarschuwd, want zoals zij in maart eerder dit jaar al hebben laten zien: leeuwen geven nooit op.

Bondscoach | Rigobert Song

De recordinternational en oud-speler van onder meer Liverpool en Galatasaray heeft met zekerheid genoeg voetbalervaring. Maar ben je dan automatisch ook een goede voetbaltrainer? Vooralsnog heeft Rigobert Song de resultaten mee. Plaatsing voor het WK werd veiliggesteld en de enige kwalificatiewedstrijd voor de Africa Cup werd gewonnen. Het vertrouwen van Kameroense voetbalbond in een landgenoot is redelijk uniek. Als Song bij openingsduel tegen Zwitserland op de bank zit, is hij de langstzittende bondscoach van Kameroense afkomst. En dat al na negen maanden.

Sterspeler | Karl Toko Ekambi

Snelheid en een goed schot. Met Karl Toko Ekambi heeft Kameroen een flankspeler die al lang bepalend is in de Europese subtop. Zowel in de Spaanse als Franse competitie was hij de afgelopen seizoenen goed voor een flinke lading doelpunten en assists. Die hobby zet hij gewoon door in het groene shirt van Kameroen. Met zijn beslissende goal in de play-offs voor een WK-ticket heeft hij de status van nationale held al verdiend.

Voorbeschouwingen per duel van Kameroen

Kameroen - Zwitserland
Kameroen - Servië
Kameroen - Brazilië 

Programma & Scorito Tips

Datum 

Tijd (NL)

Uit

Uit

Tips

24-11  

11:00

Zwitserland

Kameroen

2-0

24-11  

20:00

Brazilië

Servië

3-1

28-11

11:00

Kameroen

Servië

0-2

28-11 

17:00

Brazilië

Zwitserland

2-1

02-12

20:00

Servië

Zwitserland

2-2

02-12

20:00

Kameroen

Brazilië

0-3

Onze Voorspelde Eindstand
Groep G

Deel dit artikel
Gamecenter