WK 2022 | Voorbeschouwing

Groep E inclusief Scorito-tips

Groep E Banner

Het WK 2022 in Qatar is het zevende en voorlopig laatste WK waar 32 landen aan deelnemen. Zoals vertrouwd worden de landen verdeeld over acht groepen van vier landen waarin zij strijden voor een ticket voor de knock-outfase. Spanje, Costa Rica, Duitsland en Japan zijn ingedeeld in groep E. Op deze pagina vind je onze uitgebreide voorbeschouwing op deze groep!


2 november 2022 in WK 2022

Spanje

Zelden was er een land wat het internationale voetbal zo sterk domineerde als Spanje. Tussen 2008 en 2012 won de gouden generatie – met onder meer Xabi Alonso, Puyol, Xavi, Iniesta en Casillas – het WK in 2010 en tweemaal het EK. Aan al het goede komt een einde, dat weten de Spanjaarden ook, maar die 1-5 nederlaag tegen Nederland op het WK 2014 was toch wel een erg abrupt einde aan het voetbalsprookje. Uitschakeling in de groepsfase volgde en het WK daarop bleek Rusland een te taaie klant; verlies na strafschoppen.

Het voetballand heeft echter een nieuw blik wereldspelers opengetrokken. Met Pedri, Gavi en Ferran Torres staat er al een nieuwe generatie die het succes van hun idolen willen herhalen. En dat toernooivoetbal, dat ligt die Spaanse spelers over het algemeen wel. De afgelopen jaren waren het vaak juist de Spaanse clubs die beslag legden op de Europese hoofdprijzen. Real Madrid in de Champions League. Atletico Madrid, Sevilla en Villarreal in de Europa League.

De spitspositie blijft voor de Spanjaarden een heikel punt. Vooralsnog wordt deze ingevuld door Alvaro Morato, maar dat ook Pablo Sarabia en Raul de Tomas soms een kans krijgen laat zien dat Luis Enrique nog aan het experimenteren is. Na de bewogen transfer van De Tomas – waarbij zijn zaakwaarnemer en de voorzitter van Espanyol zelfs slaags raakten – is zijn voorbereiding op het WK allesbehalve soepel te noemen. Met de vele technische spelers die voorin bij Spanje lopen kan het ook zomaar zijn dat Spanje zonder een échte nummer negen aantreedt. Net zoals tijdens hun gloriejaren.

Bondscoach | Luis Enrique

De oud-speler van Real Madrid én Barcelona stond tijdens het laatste EK ook al aan het roer bij Spanje. Daar liet Spanje zien over absolute klasse te beschikken, maar was de ploeg ook erg kwetsbaar. In de loop naar het WK werd de ploeg steeds consistenter en de finale in de Nations League tegen wereldkampioen Frankrijk (1-2 nederlaag) liep lang gelijk op. De bondscoach uit Gijón kan in ieder geval vertrouwen op goede resultaten als trainer: in 2015 won hij met FC Barcelona de triplete.

Sterspeler | Rodri

De spelbepaler van Manchester City trekt niet direct alle aandacht met zijn spel, maar is wel cruciaal voor het succes van de afgelopen jaren. Met het shirt in de broek dirigeert hij het spel, voetbalt hij knap onder de druk door en was hij vorig jaar zelfs goed voor zeven doelpunten bij the Citizens. Sinds vorig jaar heeft hij zijn aanvallende inbreng verhoogd en dat kan Spanje goed gebruiken om de stugge defensies van Costa Rica en Japan zoek te spelen.

Voorbeschouwingen per duel van Spanje

Spanje - Costa Rica
Spanje - Duitsland
Spanje - Japen

Costa Rica

Op de laatste speeldag had Los Ticos nog de kans om rechtstreekse plaatsing voor het WK veilig te stellen. Een monsterzege was nodig tegen de Amerikanen om hen uit te schakelen, maar verder dan 2-0 kwam het land met slechts vijf miljoen inwoners niet. Een play-off wedstrijd in Qatar(!) tegen Nieuw-Zeeland kende een snel Costa Ricaans doelpunt en daarmee was de 6e deelname op een WK een feit.

Bij Costa Rica op het WK dwalen de gedachten snel af naar 2014. In de groep des doods met Uruguay, Italië en Engeland stonden zij na drie wedstrijden bovenaan. Zij waren hoogstpersoonlijk verantwoordelijk voor de uitschakeling van de Europese grootmachten maar vonden hun waterloo tegen het Nederland van Tim Krul in de strafschoppenreeks. Wederom zit Costa Rica in een poule met twee Europese toplanden: Spanje en Duitsland. Wanneer je de selecties van die landen vergelijkt met die van Costa Rica kan je maar een ding concluderen: er moet een klein wonder gebeuren wil Costa Rica zich plaatsten voor de knock-out fase. Net zoals het wonder van 2014 wat niemand verwachtte.

Bondscoach | Luis Fernando Suárez

De verwachtingen zijn laaggespannen voor Costa Rica dit WK. Voor geen enkel ander land krijg je meer geld terug bij een potentiële eindoverwinning. Dat moet toch een fijne positie zijn voor de bondscoach die al eens eerder het nationale elftal van Honduras en Ecuador onder zijn hoede had én beide landen naar het WK bracht. Met Honduras volgde drie kansloze nederlagen maar met Ecuador werd de groepsfase overleefd. Wat brengt de hand van Suárez dit jaar?

Sterspeler | Jewison Bennette

De hoop van Costa Ricaanse elftal ligt in de zeer jonge handen van de tiener Jewison Bennette. De linksbuiten van Sunderland kwam deze zomer over van de Costa Ricaanse competitie en bracht de club met een doelpunt in zijn tweede invalbeurt al direct een punt. De bondscoach heeft hoge verwachtingen van het talent die hij al op zeventienjarige leeftijd liet debuteren. Na Bryan Ruiz en Joel Campbell heeft het land weer een nieuwe speler om van te smullen.

Voorbeschouwingen per duel van Costa Rica

Costa Rica - Spanje
Costa Rica - Japan
Costa Rica - Duitsland

Duitsland

Op het WK 2018 voltrok zich een ware deceptie voor de titelverdediger. Nederlagen tegen Mexico en Zuid-Korea zorgden ervoor dat Die Mannschaft na drie wedstrijden al naar huis mocht, een unicum in het naoorlogse tijdperk. Het gevaar voor Duitsland is dat het huidige team er niet heel anders uitziet. Manuel Neuer, Niklas Süle, Timo Werner en Thomas Müller. Allemaal topspelers die ook onderdeel waren van de nederlagen op het WK 2018. Het is wachten op de nieuwe lichting Duitse topspelers, maar met supertalent Jamal Musiala staat er nu al een speler die direct meedoet op het hoogste niveau. Of dat andere talent Florian Wirtz helemaal hersteld gaat zijn van zijn kruisband blessure ligt in de handen van de Duitse Wünderartzen. Wel beschikt Hansi Flick met Leroy Sané, Antonio Rudiger en Ilkay Gundogan spelers die in de afgelopen vier jaar een stuk sterker zijn geworden.

De viervoudig winnaar van het WK neemt het in de groep op tegen Spanje. Menig Duits voetbalfan schrikt nog wel eens wakker bij het benoemen van dat land. Het was namelijk Spanje dat in november 2020 Duitsland met 6-0 afdroogde in de Nations League en zo het grootste Europese land een ongekend pak slaag gaf. Tijd voor revanche of willen de Duitsers de schade beperkt houden? De wedstrijd is in de tweede speelronde en beide landen moeten alles geven. Een goed resultaat in de eerste wedstrijd tegen Japan moet voor het vertrouwen gaan zorgen.

Bondscoach | Hansi Flick

Na het Löw-tijdperk is het de beurt aan Hansi Flick om Duitsland weer een hoofdprijs te bezorgen. En prijzen pakken kan de voormalig middenvelder van Bayern München wel. Wat Pep Guardiola niet lukte met Bayern, presteerde Flick wel: winst in de Champions League met de Duitse Rekordmeister. Deze goede prestaties trokken de aandacht van de Duitse voetbalbond en de opvolger van Joachim Low was snel gevonden. Met Flick kwalificeerde Duitsland na acht klinkende zeges zich als eerste land voor het WK. In de Nations League gaat het daarentegen wat minder goed. Welke kant zal het opgaan voor de Duitsers? 

Sterspeler | Joshua Kimmich

Voormalig rechtsback Kimmich is een vaste waarde in het Duitse elftal en bij zijn ploeg Bayern München. Nu als defensieve middenvelder komen de voetballende kwaliteiten van de man uit Rottweil extra goed uit de verf. Gezien zijn leeftijd gaat hij nu zijn beste jaren tegemoet en dat is goed nieuws voor Duitsland. Aan de hand van zijn spel kan toernooiploeg Duitsland het wederom ver schoppen.

Voorbeschouwingen per duel van Duitsland

Duitsland - Japan
Duitsland - Spanje
Duitsland - Costa Rica

Japan

Voor de zevende keer op rij doet Japan mee op een eindronde van het WK. Als je dat in 1998 had beweerd – bij het debuut van de Samuri Blue op een WK ­– hadden zij dat tot aan Tokio niet geloofd. Met driemaal een plek bij de laatste 16 laat Japan zelfs zien dat zij niet enkel opvulling zijn in het speelschema.

Waar eerder het Japanse team nog veelvoudig bestond uit spelers uit de nationale competitie, spelen de internationals van nu in Duitsland, Engeland en Frankrijk. Die ervaring nemen zij nu mee naar het nationale elftal en dat kan de prestaties alleen maar ten goede komen. En dat blijkt! Bij de laatste zeven wedstrijden van de kwalificatie voor het WK wist Japan zesmaal te winnen. De laatste wedstrijd tegen Vietnam (1-1 gelijkspel) deed er al niet meer toe.

Japan bood eerder dit jaar nog knap weerstand tegen Brazilië (de nummer 1 van de wereld) in een vriendschappelijk duel. Alleen een strafschop in het laatste kwartier zorgde ervoor dat de Japanners geen resultaat konden bijschrijven. Een gedeelte van deze spelers maakten het vier jaar eerder België ook lastig in de achtste finale van het WK. Het Land van de Rijzende Zon kwam goed voor de dag met een 2-0 voorsprong, hadden bij een 2-2 stand nog een ongekende aanvalsdrang voor de winnende treffer, maar werden in de blessuretijd verslagen door een vlijmscherpe counter van de Belgen.

Bondscoach | Hajime Moriyasu

Het verfrissende voetbal van Japan op het WK van 2018 was mede te danken aan toenmalig assistant-coach Hajime Moriyasu. De Japanse voetbalbond was tevreden over de kwaliteiten van Moriyasu en zag in hem de aangewezen man om Japan wederom naar het WK te loodsen. Dat lukte, maar de verloren finale in de Azië Cup tegen Qatar was toch een tegenvaller. Voordeel van die campagne? In ieder geval is Japan gewend aan de omstandigheden van het voetballen in het Midden-Oosten!

Sterspeler | Daichi Kamada

Met een belangrijk aandeel in de Europa League winst van Eintracht Frankfurt kijkt Daichi Kamada terug op een succesvolle zomer. Die goede lijn zette de tweevoetige aanvallende middenvelder in het begin van dit seizoen direct door bij de Duitse club, hij heeft nu al meer doelpunten en assists dan in het gehele vorige seizoen. Bij Japan loopt dit WK iemand in vorm rond!

Voorbeschouwingen per duel van Japan

Japan - Duitsland
Japan - Costa Rica
Japan - Spanje

Programma & Scorito Tips

Datum

Tijd (NL)

Thuis

Uit

Tips

23-11

14:00

Duitsland

Japan

3-2

23-11

17:00

Spanje

Costa Rica

3-0

27-11

11:00

Japan

Costa Rica

2-0

27-11

20:00

Spanje

Duitsland

3-1

01-12

20:00

Japan

Spanje

0-2

01-12

20:00

Costa Rica

Duitsland

1-4

Onze Voorspelde Eindstand
Groep E

Deel dit artikel
Gamecenter