WK 2022 | Voorbeschouwing

Groep D inclusief Scorito-tips

Groep D Banner

Het WK 2022 in Qatar is het zevende en voorlopig laatste WK waar 32 landen aan deelnemen. Zoals vertrouwd worden de landen verdeeld over acht groepen van vier landen waarin zij strijden voor een ticket voor de knock-outfase. Frankrijk, Australië, Denemarken en Tunesië zijn ingedeeld in groep D. Op deze pagina vind je onze uitgebreide voorbeschouwing op deze groep!


3 november 2022 in WK 2022

Frankrijk

Twee keer achter elkaar wereldkampioen worden. Als je de selectie van Frankrijk bekijkt is het een realistische optie. De spelers van de titelverdedigers spelen stuk voor stuk bij de absolute wereldtop en zelfs daar zijn zij bepalend. Ook aan nieuw opkomend talent is geen gebrek. Maar exact hetzelfde verhaal kon vorig jaar vóór het EK ook verteld worden. Uiteindelijk wisten zij daar alleen tegen Hongarije te winnen en was de achtste finale het eindstation na een knotsgekke wedstrijd tegen Zwitserland.

Kwalificatie voor het WK werd behaald door in een relatief makkelijke groep ongeslagen te blijven. Niet zonder slag of stoot, want thuis werd er gelijkgespeeld tegen Oekraïne en Bosnië-Herzegovina. Die matige resultaten werden doorgezet in de Nations League. Hoewel de competitie niet al te serieus genomen dient te worden – tenslotte vervangt het de oefeninterlands – schrikt de gemiddelde Fransman toch wel na de verloren thuiswedstrijden tegen Denemarken en Kroatië.

Zijn de Franse vedettes inmiddels volgevreten? Nee hoor, want tijdens de Nations League play-offs in 2021 lieten Benzema en Mbappé zien dat zij het toch wel heel erg leuk vinden om met elkaar te spelen én te winnen. Zowel België als Spanje werd verslagen en de tweede Nations League werd een prooi voor Les Blues. Frankrijk doet ook dit jaar weer gewoon mee om de prijzen.

Bondscoach | Didier Deschamps

Met de WK-winst als speler in 1998 en als trainer in 2018 plaatst Didier Deschamps zich in een illuster rijtje voetballers samen met de Braziliaan Mário Zagallo en de Duitser Franz Beckenbauer. Ook naast deze prijzen heeft Deschamps als speler en als trainer furore gemaakt. De Champions League met Marseille én Juventus binnen de lijnen, en als trainer een finaleplek met AS Monaco in hetzelfde toernooi. Het is de reden dat de voormalige defensieve middenvelder wat krediet heeft opgebouwd bij het Franse volk en ook de minder goede periodes heeft overleefd. Maar nóg een vroege uitschakeling in een eindtoernooi en de Franse wens voor Zinédine Zidane als bondscoach zal groeien.

Sterspeler | Kylian Mbappé

Op negentienjarige leeftijd liet Kylian Mbappé al zien van wereldklasse te zijn. De destijds tiener van 180 miljoen leek geen moment last te hebben van de druk. Met zijn snelheid op de eerste meters en klinische afwerking heeft Frankrijk een gevaarlijk wapen in de counter. De afgelopen jaren lijkt hij alleen maar nóg beter te zijn geworden en het lijkt een kwestie van tijd voordat hij zijn club ook naar de Europese prijzen schiet. Maar zijn Mbappé en Benzema weer besties na de mislukte transfer van Mbappé naar Real Madrid?

Voorbeschouwingen per duel van Frankrijk

Frankrijk - Australië
Frankrijk - Denemarken
Frankrijk - Tunesië 

Australië

Vanaf het WK van 2010 verloopt de kwalificatie voor Australië niet meer via de voetbaldwergen Tonga en Amerikaans-Samoa. In die wedstrijden werden vaak de dubbele cijfers gehaald om dan vervolgens in de play-off wedstrijden tegen een sterk Aziatisch of Zuid-Amerikaanse land het onderspit te delven. Deze opzet zorgde ervoor dat het mondiale voetbaltoernooi tot 2006 slechts twee keer een land uit Oceanië in het speelschema had. Vanaf 2010 doen The Socceroos mee met de Aziatische kwalificatie en dat gaat ze vooralsnog zeer goed af. In Qatar doen zij nu voor de vijfde opeenvolgende keer mee.

Maar precies het scenario wat zij juist wilden voorkomen, deed zich afgelopen zomer wederom voor. Na in de groepsfase derde te zijn geworden (achter Saudi-Arabië en Japan) en het uitschakelen van de Verenigde Arabische Emiraten, stond er in de play-offs weer een Zuid-Amerikaans team te wachten om hen de weg te versperren: Peru. Na twee uur voetballen kwam niemand tot scoren en de in de 120e minuut ingebrachte keeper Andrew Redmayne pareerde de zesde strafschop van Peru.

Met Denemarken en Frankrijk treft Australië geen onbekende. Tijdens het WK van 2018 vormden deze landen driekwart van Groep C. De mannen van down under wisten destijds Frankrijk (de latere kampioen) lang op een gelijkspel te zetten en sleepten zelfs een punt uit de confrontatie met Denemarken. De stugge Australiërs zet je niet makkelijk opzij, maar daarentegen creëren zij zelf ook weinig en dateert hun laatste overwinning op het WK alweer uit 2010.

Bondscoach | Graham Arnold

De oud-speler van onder meer Roda JC, NAC en Charleroi begon in 2018 aan zijn tweede termijn bij de Australische voetbalbond. In zijn eerste periode trad hij in de voetsporen van Guus Hiddink die voor het eerst Australië naar de knock-out fase van een WK loodste. Het bleken te grote schoenen om te vullen en na een jaar was Arnold weer vertrokken. Na bij clubs in Australië en Japan werkzaam te zijn geweest staat hij nu weer aan het roer bij het nationale elftal, maar de kwalificatie verliep stroef. De bond hield vertrouwen in Arnold en dat betaalde zich uit. Peru werd met strafschoppen uitgeschakeld wegens de gouden keeperswissel van de bondscoach in de laatste minuut van de wedstrijd!

Sterspeler | Matthew Ryan

Dat de keeper de sterspeler is, zegt alles over de huidige status van het Australische elftal. Maar Ryan heeft al veelvoudig laten zien een betrouwbare sluippost te zijn. Bij Champions League-deelnemer FC Kopenhagen staat hij wekelijks in de basis en daarmee is hij de enige Australiër die gegarandeerd speelminuten krijgt in het miljoenenbal. De ervaren keeper verdedigde zijn land vier jaar geleden op het WK en deed dat niet onverdienstelijk. Mede dankzij zijn optreden had Australië tot en met de laatste speeldag nog kans op een achtste finale.

Voorbeschouwingen per duel van Australië

Australië - Frankrijk
Australië - Tunesië
Australië - Denemarken

Denemarken

Met verrassend veel gemak plaatste Denemarken zich als één van de eerste landen voor het WK na acht gewonnen wedstrijden. Het volgde allemaal op de tumultueuze EK-deelname, waarin sterspeler Christian Eriksen op het veld een hartstilstand kreeg (en nu weer bij Manchester United voetbalt) maar de ploeg wel tot de halve finale kwam.

De kracht van het Deense Dynamiet ligt hem vooral in de ijzersterke verdediging. In de eerste acht wedstrijden van de kwalificatie hield de ploeg de nul! Met verdedigers als Andreas Christensen (FC Barcelona), Joachim Andersen (Crystal Palace), Jannik Vestergaard (Leicester City) en Simon Kjaer (AC Milan) beschikken de Denen over spelers met ervaring in de zwaarste competities. Zet Emile Hojbjerg (Tottenham Hotspur) en Thomas Delaney (Sevilla) ervoor en die goede defensieve prestaties zijn makkelijk te verklaren.

Dit jaar kan Denemarken het niet meer hebben van de verrassing. Elk land weet ondertussen waar de Denen toe in staat zijn. Tegen Australië en Tunesië zullen zij het spel dan ook moeten gaan maken. Dan leunt de ploeg op de genialiteit van Christian Eriksen en de flitsende acties van Mikkel Damsgaard. Twee overwinningen zijn dan makkelijk haalbaar en wellicht dat Frankrijk dan wederom ook te verslaan is. Net zoals in de Nations League. Een evenaring van de beste prestatie ooit (kwartfinale op het WK 1998) lijkt met deze selectie zeker tot de mogelijkheden te behoren. 

Bondscoach | Kasper Hjulmand

De wegens blessures geteisterde Hjulmand kreeg al vroeg door dat zijn carrière naast het veld wellicht succesvoller kon zijn dan zijn carrière binnen de lijnen. Op 26-jarige leeftijd ging hij noodgedwongen aan de slag als jeugdtrainer bij Lyngby BK en via successen in de nationale competitie (en een uitstapje naar Mainz) was hij de aangewezen man om ná het EK 2020 de nationale ploeg te leiden. Maar corona kwam en het toernooi werd met een jaar verplaatst. Hjulmand werd opeens de eindverantwoordelijke voor een team waar de verwachtingen toch wel hoog gespannen waren. Hij slaagde met vlag en wimpel, want in de verlenging van de halve finale werd Denemarken pas uitgeschakeld door Engeland.

Sterspeler | Christian Eriksen

De oud-middenvelder van Ajax en Tottenham Hotspur werd ongewild – en niet om voetballende redenen – de man van het afgelopen EK. Nu spelend met een defibrillator zet hij de lijntjes uit bij Manchester United. Met een geweldige traptechniek en een ongekend spelinzicht kan Eriksen wedstrijden beslissen. Op het EK werd hem die mogelijkheid ontnomen, maar tijdens het WK kan Eriksen weer aan de hele wereld zijn klasse laten zien.

Voorbeschouwingen per duel van Denemarken

Denemarken - Tunesië
Denemarken - Frankrijk
Denemarken - Australië 

Tunesië

Voor de tweede keer op rij heeft Tunesië zich gekwalificeerd voor het WK. Het Noord-Afrikaanse land lijkt daarmee op papier een sterke tegenstander, maar tijdens beide kwalificaties werden de echte toplanden vermeden. Tegen Mali in de beslissende duels wisten de Adelaars van Carthago ook niet te scoren, maar gelukkig voor hen was daar de Malinees Moussa Sissako die de bal – via een klassieke ‘Tikkie terug Jaap’ – in eigen doel schoot.

Eerder dit jaar maakte Tunesië weinig indruk op de Africa Cup. Vooraf nog bestempeld als een van de outsiders werd er verloren tegen Mali (nadat de wedstrijd tweemaal te vroeg werd afgefloten door de scheidsrechter) en Gambia. Nigeria werd nog wel in de achtste finale verslagen, maar de kwartfinale tegen Burkina Faso was het eindstation voor Tunesië.

De clubs van de internationals van Tunesië zijn verdeeld over heel Europa, maar de meerderheid speelt - en zijn tevens geboren in – Frankrijk. Sterspeler Ellyes Skhiri is een uitzondering hierop, zijn geld wordt verdiend bij het Duitse FC Köln. Voor de doelpunten wordt gekeken naar spits Wahbi Khazri die er vorig jaar bij AS Saint-Étienne nog tien inschoot. Maar Frankrijk, Denemarken en zelfs Australië schrikken niet steil achterover van deze getallen. Winst tegen Australië is noodzakelijk om door te gaan en dan moet er tegen Frankrijk en Denemarken nog een klein wonder plaatsvinden. Moeilijk, maar niet onmogelijk.

Bondscoach | Jalel Kadri

Bij aanvang van de Africa Cup begin dit jaar was Kadri nog assistant-coach van het elftal, maar na een coronabesmetting van toenmalig bondscoach Mondher Kebaier nam Kadri het stokje over. Na een moeizame groepsfase werd Nigeria verslagen. Het Kadri-effect bleek van korte duur, maar de Tunesische voetbalbond was overtuigd: dit wordt de man die ons naar het WK gaat leiden. En zo geschiedde. In de zomer werd en passant ook nog de Kirin Beker gewonnen en dus is het moraal hoog bij de oefenmeester die inmiddels al meer dan elf verschillende clubs onder zijn hoede heeft gehad.

Sterspeler | Ellyes Skhiri

De defensieve middenvelder van het goed draaiende FC Köln is de speler met de meeste kwaliteiten binnen de Tunesische selectie. Met een belangrijke goal in de kwalificatie voor de Conference League zorgde hij er mede voor dat er dit jaar Europees voetbal is in Keulen. Voor zijn land vindt hij net niet al te vaak, maar met twee goals in vijf kwalificatiewedstrijden had hij wederom een belangrijk aandeel in het verder helpen van zijn ploeg.

Voorbeschouwingen per duel van Tunesië

Tunesië - Denemarken
Tunesië - Australië
Tunesië - Frankrijk

Programma & Scorito Tips

Datum

Tijd (NL)

Thuis

Uit

Tips

22-11

14:00

Denemarken

Tunesië

2-0

22-11

20:00

Frankrijk

Australië

2-0

26-11

11:00

Tunesië

Australië

0-0

26-11

17:00

Frankrijk

Denemarken

1-1

30-11

16:00

Australië

Denemarken

0-2

30-11

16:00

Tunesië

Frankrijk

1-3

Onze Voorspelde Eindstand
Groep D

Deel dit artikel
Gamecenter