WK 2022 | Voorbeschouwing

Groep C inclusief Scorito-tips

Groep C Banner

Het WK 2022 in Qatar is het zevende en voorlopig laatste WK waar 32 landen aan deelnemen. Zoals vertrouwd worden de landen verdeeld over acht groepen van vier landen waarin zij strijden voor een ticket voor de knock-outfase. Argentinië, Saudi-Arabië, Mexico en Polen zijn ingedeeld in groep C. Op deze pagina vind je onze uitgebreide voorbeschouwing op deze groep!


5 november 2022 in WK 2022

Argentinië

Bij voetbalgrootmacht Argentinië zijn de verwachtingen altijd hooggespannen. De winst van de laatste Copa America in 2021 zal dat allesbehalve temperen. Brazilië, die andere voetbalreus van het Zuid-Amerikaanse continent, werd in de finale verslagen en zo pakte Lionel Messi dan eindelijk een hoofdprijs met zijn Argentinië.

Want hoewel Messi voor FC Barcelona meerdere trofeekasten vol heeft gevoetbald, was de oogst in het wit-blauwe shirt magertjes. Het land lijkt de oplossing te hebben gevonden waarbij zowel Messi als het team kunnen renderen. Het resultaat? In tegenstelling tot vier jaar geleden liep de kwalificatie op het WK vlekkeloos. Alhoewel, vlekkeloos… De kwalificatiewedstrijd in en tegen Brazilië werd gestaakt omdat na enkele minuten de lokale toezichthouders van de gezondheidsdienst even wat Argentijnse spelers van het veld kwamen plukken. De reden? Het ongehoorzamen aan de Braziliaanse coronaregels van enkele Argentijnen. De wedstrijd werd gestaakt en vervolgens niet meer ingehaald. De ongeslagen status in de kwalificatie werd hiermee officieel.

In de groep met Mexico, Polen en Saudi-Arabië is Argentinië de favoriet om door te gaan. Zij doen er goed aan om de groep winnend af te sluiten, vier jaar geleden troffen La Albiceleste na een tweede plek in de groepsfase de latere kampioen Frankrijk al in de 1/8e finale. Reken er maar op dat Argentinië van deze les geleerd heeft!

Bondscoach | Lionel Scaloni

De fijne kneepjes van het vak heeft Scaloni geleerd van mentor Jorge Sampaoli. Bij zowel Sevilla als het nationale team was Scaloni assistent van de bevlogen Sampaoli die bekendstaat om zijn aanvallende stijl. Maar de leerling doet het ondertussen beter dan de meester. Met Scaloni aan het roer werd voor het eerst sinds bijna dertig jaar de Copa América weer gewonnen. Daarnaast heeft Argentinië zich weer gevestigd in de top van de FIFA-wereldranglijst. Onder Scaloni is Argentinië weer een absolute titelkandidaat!

Sterspeler | Lionel Messi

Slechts één prijs ontbreekt nog aan het palmares van wellicht de beste voetballer ooit: het WK. Bij Barcelona draaide het hele team nog om de kleine dribbelaar uit Rosario, maar inmiddels heeft Messi bij Paris Saint Germain ook geleerd wat het is om een teamspeler te zijn. Die wijze lessen neemt hij nu mee naar Qatar, wat hoogstwaarschijnlijk zijn laatste kunstje wordt in het shirt van Argentinië.

Voorbeschouwingen per duel van Argentinië

Argentinië - Saudi-Arabië
Argentinië - Mexico
Argentinië - Polen

Saudi Arabië4

Het land uit het Midden-Oosten kwalificeerde zich door groepswinnaar te worden ten koste van Japan en Australië. Een puike prestatie, en al helemaal als je kijkt waar alle spelers van het nationale elftal hun brood verdienen: de Saudi Professional League.

Een groot voordeel voor Saudi-Arabië is de gewenning aan de omstandigheden. Tijdens de kwalificatiewedstrijden voor het WK bleken de Zonen van de Woestijn voor de tweede keer op rij een onneembare vesting. Dat het WK nu in buurland Qatar plaatsvindt is een variabele waar tegenstanders Argentinië, Mexico en Polen rekening mee moeten houden. Al helemaal omdat onderschatting van Saudi-Arabië (alleen Ghana staat lager op de wereldranglijst) op de loer ligt.

Toch kan je van de oliestaat weinig vuurwerk verwachten. De spelers missen de kwaliteiten om echt het verschil in de wedstrijd te maken en het aantal speelminuten in een topcompetitie van hun sterspeler Salem Al-Dawsari (33 minuten in La Liga) staat gelijk aan het aantal doelpunten wat Lewandowski of Messi in een gemiddeld seizoen scoort.

Bondscoach | Hervé Renard

Mocht je in de afgelopen twintig jaar ook maar één keer iets hebben meegekregen van de Africa Cup, doet de naam Hervé Renard direct een belletje rinkelen. Via Ghana, Zambia, Angola, Ivoorkust en Marokko staat de Franse trainer nu al drie jaar aan het roer bij Saudi-Arabië. Dat alleen al is een knappe prestatie, want hiermee is hij ruim de langstzittende bondscoach. In tijd én in wedstrijden. De kans is aanwezig (maar zeker niet honderd procent) dat hij daar nog eens drie wedstrijden aan toe gaat voegen. Voor de vierde wedstrijd is een klein wonder nodig.

Sterspeler | Salem Al-Dawsari

Het was even zoeken, maar de sterspeler is gevonden. Met Salem Al-Dawsari heb je de strafschoppennemer van Saudi-Arabië te pakken en bij zijn club Al-Hilal heeft hij al vijf keer het kampioenschap veroverd. De flankspeler, die ook op het middenveld uit de voeten kan, was met zijn doelpunten in de kwart- en halve finale bepalend in de Aziatische Champions League-winst. Wie alle wedstrijden van het vorige WK heeft gekeken, kent de Saudische speler wellicht ook nog wel goed: tegen Egypte scoorde hij in de 95e minuut de winnende binnen.

Voorbeschouwingen per duel van Saudi-Arabië

Saudi-Arabië - Argentinië
Saudi-Arabië - Polen
Saudi-Arabië - Mexio

Mexico

Slechts vier landen hebben vaker deelgenomen aan het WK dan Mexico, maar toch heeft Mexico nooit de laatste vier op het WK bereikt. Mexico was lange tijd dé dominante voetbalnatie in Midden- en Noord-Amerika, maar krijgt de laatste jaren steeds meer tegenstand van de Verenigde Staten en Canada. Wellicht dat die gezonde concurrentie ervoor kan zorgen dat Mexico nu wel goed voorbereid voor de dag komt op een WK.

Want de Mexicanen willen in Qatar een vervelende reeks doorbreken. Sinds 1994 is het eindstation van El Tricolor al zeven keer(!) op rij de achtste finale. Of zij überhaupt dat stadium bereiken is maar de vraag. Mexico beschikt niet over dé wereldtoppers die het verschil gaan maken, maar hebben met Hirving Lozano (Napoli), Edson Álvarez (Ajax) en Raúl Jiménez (Wolverhampton Wanderers) wel spelers die bepalend zijn in de subtop van Europa. Voeg daar ook nog eens de keeper Guillermo Ochoa – die op een WK altijd uitblinkt – en controleur Hector Herrera aan toe en er staat een team om rekening mee te houden. Die top tien notering in de FIFA-wereldranglijst hebben zij namelijk niet zomaar gekregen.

De strijd om de tweede plek in groep C is wellicht de meest spannende van alle groepen. Mexico en Polen lijken erg aan elkaar gewaagd en de confrontatie vindt in de openingsronde al plaats. Als de felle Mexicanen Lewandowski en zijn landgenoten kunnen verslaan, dan ligt de achtste finale wederom in het verschiet. Het is dan wel zaak om daar regerend wereldkampioen Frankrijk te ontlopen. Een nieuw Mexicaans spreekwoord na deze winter: acht keer is scheepsrecht?

Bondscoach | Gerado Martino

Aan ervaring geen gebrek bij de Argentijnse oefenmeester. In zijn geboorteland en Paraguay stond hij al aan het roer bij diverse clubs, was hij bondscoach van beide landen en nam hij zelfs FC Barcelona onder zijn hoede. Wat in Paraguay en Argentinië nog wel lukte – prijzen pakken – kon hij niet herhalen met het machtige Barcelona. Vooralsnog lijkt Tata bij Mexico wel op zijn plek. De Gold Cup werd in zijn eerste jaar gewonnen en kwalificatie voor het WK werd relatief eenvoudig bereikt.

Sterspeler | Hirving Lozano

De snelle flankspeler van Napoli is op dit moment de meest gevaarlijke speler van het Mexicaanse elftal. Als belangrijke schakel in de Napolitaanse aanval kan hij het leven zuur maken van elke verdediger. Snel en behendig, en als je hem te veel ruimte geeft kan hij verwoestend uithalen. De Nederlandse verdedigers weten het maar al te goed. In twee seizoenen PSV schoot hij als flankspeler 34 keer raak. Die cijfers laat hij nog niet zien bij het nationale team, maar met Chucky als tegenstander kan je nooit rustig ademhalen.

Voorbeschouwingen per duel van Mexico

Mexico - Polen
Mexico - Argentinië
Mexico - Saudi-Arabië 

Polen

Onder aanvoering van Robert Lewandowski – de tweevoudige Beste FIFA Speler van het Jaar – wist Polen zich te plaatsen voor het WK. Eenvoudig ging dat niet. De tweede plek in de groep met Engeland zorgde ervoor dat de Polen veroordeeld was tot de play-offs. Tegen Rusland (geschorst door de FIFA) hoefde niet gespeeld te worden, maar het altijd taaie Zweden werd met 2-0 verslagen. Wie opende de score? Uiteraard, de topschutter van FC Barcelona: Lewandowski.

Maar Polen is veel meer dan alleen Lewandowski. Met Piotr Zielinski, Jan Bednarek en Arkadiusz Milik hebben zij spelers die wekelijks in een grote competitie voetballen. Voeg daar nog eens de man met de typische Poolse naam Matty Cash aan toe en een leuk elftal valt te smeden voor bondscoach Czeslaw Michniewicz.

Een evenaring van de prestaties van de gouden generatie – toen Polen tweemaal brons won op het WK – lijkt dit jaar iets te veel van het goede. Maar een keer de groepsfase overleven, iets wat sinds 1986 niet meer gelukt is, moet mogelijk zijn voor de wit-roden. Een goed resultaat in de openingswedstrijd tegen Mexico lijkt dan wel cruciaal.

Bondscoach | Czeslaw Michniewicz

Bij zijn indiensttreding stond Michniewicz meteen voor een zware klus: via de play-offs deelname aan het WK afdwingen. De bondscoach, die sinds 2003 voornamelijk trainer was van kleine Poolse clubs, flikte dit kunstje direct. Voordat de voormalig doelman bondscoach werd, pakte Michniewicz nog wel de landstitel met Legia Warschau in 2021. Nog knapper is de landstitel van Zaglebie Lubin van 2007 onder zijn bewind. Vanuit de underdogpositie kunnen de mannen van Michniewicz verrassen!

Sterspeler | Robert Lewandowski

Woorden schieten te kort voor de beschrijving van de superspits. Cijfers dan maar? Zeven seizoenen Bundesliga bij Bayern München: 222 wedstrijden, 221 doelpunten. En als het gaat om Champions League-doelpunten zijn er slechts twee spelers (Ronaldo en Messi) met betere cijfers. Een ongekend moyenne in het hedendaagse voetbal en ook bij FC Barcelona jaagt hij de ene na de andere bal het doel in. Bij Polen, waarbij de aanvoer een stuk minder is dan bij de topclubs, is het verhaal niet anders. Met zijn doelpuntendrang kan Polen eindelijk weer eens de knock-out fase bereiken van een WK.

Voorbeschouwingen per duel van Polen

Polen - Mexico
Polen - Saudi-Arabië
Polen - Argentinië

Programma & Scorito Tips

Datum

Tijdstip (NL)

Thuis

Uit

Tips

22-11

11:00

Argentinië

Saudi-Arabië

3-0

22-11

17:00

Mexico

Polen

1-1

26-11

14:00

Polen

Saudi-Arabië

2-1

26-11

20:00

Argentinië

Mexico

3-1

30-11

20:00

Polen

Argentinië

1-2

30-11

20:00

Saudi-Arabië

Mexico

0-2

Onze Voorspelde Eindstand
Groep C

Deel dit artikel
Gamecenter