WK 2022 | Voorbeschouwing

Groep B inclusief Scorito-tips

Groep B Banner

Het WK 2022 in Qatar is het zevende en voorlopig laatste WK waar 32 landen aan deelnemen. Zoals vertrouwd worden de landen verdeeld over acht groepen van vier landen waarin zij strijden voor een ticket voor de knock-outfase. Engeland, Iran, Verenigde Staten en Wales zijn ingedeeld in groep B. Op deze pagina vind je onze uitgebreide voorbeschouwing op deze groep!


6 november 2022 in WK 2022

Engeland

De sterkte van de eigen competitie was vaak de zwakte van het Engelse nationale team. De rijke clubs kochten liever een sterke buitenlander in plaats van de eigen jeugd een kans te geven. Dat moet anders, dachten zij bij de nationale voetbalbond. Maatregelen om clubs te laten bestaan uit home grown players en de eigenzinnigheid van sommige spelers om hun heil in het buitenland te zoeken zorgden voor nieuw elan. De successen van de afgelopen jaren zijn grotendeels te danken aan die eerste maatregel, maar gaan de buitenlandse ervaringen van Jaden Sancho en Jude Bellingham de Engelsen nu ook aan prijzen helpen?

Voor de laatste drie WK’s wist Engeland zich kinderlijk eenvoudig te kwalificeren. Van de dertig kwalificatiewedstrijden werd er geen één verloren! Klinkt positief, maar het resulteerde automatisch in torenhoge verwachtingen in eigen land. Sinds het WK van 2018 kunnen zij deze ook enigszins waarmaken. De halve finale was daar het eindstation, en drie jaar later bleek op het EK alleen Italië te sterk in de finale.

Maar het land van de bakermat van voetbal wacht al sinds 1966 op een prijs. Althans, bij het mannenvoetbal, want de Three Lionesses lieten afgelopen zomer zien hoe je een prijs moet pakken. Geïnspireerd door hun prestaties kunnen zij in de poule met Wales, VS en Iran de basis leggen voor een sterk toernooi. 

Bondscoach | Gareth Southgate

De coach van Engeland bepaalt het spel van de natie al sinds 2016. Met de Engelse pers die elke misstap onder een vergrootglas legt is dat al een prestatie op zich. En dat terwijl de voormalig international niet bijster veel trainerservaring heeft. Drie seizoenen lang stond hij aan het roer bij Middlesbrough, maar op de schoorsteen staat slechts 1 trofee: Manager van de Maand, augustus 2008. Toch is onder Southgate Engeland wel uitgegroeid tot één van de favorieten voor eindwinst. Maar ligt dat aan de coach of aan de selectie?

Sterspeler | Harry Kane

De lange spits van Tottenham Hotspur is een ware goaltjesdief. In de Premier League scoort hij sinds 2014 minstens 17 doelpunten per seizoen! Wanneer hij het nationale witte tricot aantrekt gaat hij op dezelfde voet verder, want binnen de kortste keren wordt Harry Kane de topscorer van het Engelse nationale elftal. De 29-jarige aanvalsleider uit Londen kan ook hoop putten uit zijn vorige WK-deelname, daar hij werd topscorer met zes doelpunten.

Voorbeschouwingen per duel van Engeland

Engeland - Iran
Engeland - Verenigde Staten
Engeland - Wales

Iran

Voor de derde keer op rij heeft Iran zich vrij makkelijk gekwalificeerd voor het WK. Een goede lichting voetballers met Europese ervaring moet er nu eindelijk voor zorgen dat de groepsfase overleefd wordt.Voor de samenstelling van het elftal kan bondscoach Carlos Queiroz kiezen uit een mix van spelers uit de nationale competitie, de subtop van Europa en spelers die hun geld verdienen in Qatar en UAE. Zij hebben ervoor gezorgd dat Iran in zeven van de tien wedstrijden de nul heeft gehouden. Het Iraanse team blijkt al langer hun defensie goed op orde te hebben. Op het vorige WK deed Iran tot het allerlaatste moment mee in de poule met Spanje, Portugal en Marokko. Tegen hen moest de Iranese keeper slechts twee keer de bal uit het net vissen.

Deze editie lijkt het team ook spelers in huis te hebben die makkelijk een doelpunt kunnen maken. Aan het aantal van volksheld Ali Daei (106 doelpunten voor Iran) gaan zij niet komen, maar met Mehdi Taremi (FC Porto) en Sardar Azmoun (Bayer Leverkusen) heeft het land spitsen met een neusje voor de goal. Wanneer de aanvoer vanaf de zijkant van Alireza Jahanbaksh (Feyenoord) en Ali Gholizadeh (Charleroi) ook nog eens op orde is, kunnen zij het Wales en de VS erg lastig gaan maken.

Bondscoach | Carlos Queiroz

De Portugese coach had er afgelopen zomer niet op gerekend dat hij aan het einde van het kalenderjaar nog op een WK stond. Zijn voorganger, de Kroatische coach Dragan Skočić, was verantwoordelijk voor beste kwalificatiereeks ooit, maar werd in september bedankt voor zijn diensten. De nieuwe voorzitter van de Iraanse voetbalbond was namelijk net iets beter bevriend met Queiroz. Zo mag de oud-coach van Portugal, Sporting Lissabon en Real Madrid nog eenmaal zijn kunsten laten zien.

Sterspeler | Mehdi Taremi

De centrumspits van FC Porto is veelvoudig betrokken bij doelpunten. Sinds zijn aantreden bij de Portugese topclub loopt de Iraniër één-op-twee! Tel daar ook nog eens een berg aan assists bij op en je hebt de ideale aanvalspion voorin lopen. Maar het spel van Iran is niet te vergelijken met dat van FC Porto. Bij het nationale team zal de spits moeten loeren op zijn kansen en die ene kans – die je altijd krijgt – direct benutten.  

Voorbeschouwingen per duel van Iran

Iran - Engeland
Iran - Wales
Iran - Verenigde Staten

Verenigde Staten

In de Verenigde Staten werd soccer lang beschouwd als het ondergeschoven kindje. “Echt football  doe je met je handen!”, aldus de Yankees. Na het WK in eigen land (1994) en de kwartfinale in 2002 begint het land van The Stars and Stripes toch langzaam in de ban van wereldsport nummer 1 te geraken. De nationale competitie wordt steeds professioneler en steeds meer Amerikanen breken door bij grote clubs in Europa. De opkomst van het Amerikaanse voetbal moet over vier jaar het absolute summum bereiken. Dan is het land medeorganisator van het WK, en een goede generale is goud waard!

De kwalificatie voor het WK ging niet vlekkeloos. Terwijl USMNT al met een spandoek over het veld liep met de boodschap ‘gekwalificeerd’, moest er in de laatste wedstrijd nog wel een monsterscore tegen Costa Rica vermeden worden. Er werd ‘slechts’ met 2-0 verloren. Een afgang werd bespaard en kwalificatie was – nu wel – een feit.

Het team heeft met Christian Pulisic, Giovanni Reyna, Weston McKennie en Sergiño Dest stuk voor stuk spelers die in de Europese top voetballen. Voetballers die vooral aanvallend veel kunnen brengen. In de defensie valt coach Gregg Berhalter vaak terug op jongens uit de eigen MLS. Lange, sterke verdedigers die zich vast kunnen buiten in een spits. Maar reken er maar niet op dat de aanvallers Harry Kane (Engeland) en Gareth Bale (Wales) wakker schrikken van de verdedigers van Nashville FC of Atlanta United.

Groepsgenoot Engeland lijkt een maatje te groot, maar met Wales en Iran zal worden gestreden om een plek bij de laatste 16. Wat is er daarna nog mogelijk voor de toernooivoetballers uit de USA?

Bondscoach | Gregg Berhalter

De voormalig verdediger uit Englewood, New Yersey verdiende zijn brood als voetballer in Nederland, Engeland en Duitsland. In de kwartfinale van het WK 2002 zorgde Berhalter (toen als speler) bijna voor een stunt tegen Duitsland. Na een hoekschop werd zijn schot op de doellijn verdedigd door een Duitse hand. Dat de hand niet van de keeper was maakte de scheids van toen weinig uit. Nu hij ook als coach de kleuren van de VS verdedigt is hij de eerste Amerikaan die zowel als speler als coach aan het WK deelneemt. Zijn trainerscarrière verloopt vooralsnog succesvol: winst bij de allereerste CONCACAF Nations League (2020) en de Gold Cup (2021).

Sterspeler | Christian Pulisic

De duurste Amerikaanse voetballer ooit maakte furore in de Bundesliga en de Premier League. Met zijn snelle dribbels was hij verantwoordelijk voor een groot aantal doelpunten en assists, en ook tijdens de Champions League-winst van Chelsea in 2021 was hij een belangrijke schakel in het aanvalsspel van de Blues. Hoewel hij bij zijn club niet een vaste basiswaarde heeft, is dat bij het nationale team wel anders. Pulisic is één van de zekerheden van het team, neemt de strafschoppen en draagt sinds vorig jaar ook de aanvoerdersband.

Voorbeschouwingen per duel van de Verenigde Staten

Verenigde Staten - Wales
Verenigde Staten - Engeland
Verenigde Staten - Iran

Wales

In Qatar doet Wales sinds 1958 weer mee aan het wereldkampioenschap. Wat George Best en Ryan Giggs niet lukte, realiseert Gareth Bale nu wel: een klein voetballand naar een eindronde schieten. Terwijl hij in Madrid liever golfde, schoot hij in het rode shirt van Wales uit alle hoeken de ballen erin. Afgelopen zomer werd deelname pas echt definitief, na de winst tegen Oostenrijk en Oekraïne.

Dat het via de play-offs moest lag aan de relatief zware kwalificatiegroep waar Wales zich in bevond. Met België en Tsjechië werd gevochten voor groepswinst, en een knappe tweede plek was het hoogst haalbare. Wederom de bevestiging dat Wales geen eendagsvlieg is, want zowel in 2016 als in 2020 werd de groepsfase op het EK overleefd. In 2016, hun eerste EK-deelname ooit, bereikte the Red Dragons zelfs de halve finale.

In de groep met Engeland, VS en Iran zal een hevige strijd losbarsten om de tweede plek. Vooral tegen buurland Engeland kan de sleutel liggen voor een goed toernooi. Winnen tegen de grote broer is altijd fijn, maar al helemaal als de laatste overwinning bijna veertig jaar geleden is! Hoeveel extra motivatie heeft een speler nog nodig?

Bondscoach | Rob Page

De trainer die er sinds 64 jaar weer in slaagde om Wales naar een wereldkampioenschap te leiden heeft nog niet bijster veel ervaring op het hoogste niveau. Wisselende resultaten in het vierde en derde niveau van het Engelse voetbal brachten hem bij de jeugdopleiding van Wales. Toen Ryan Giggs meer aandacht moest besteden aan zijn verdediging in de rechtbank dan aan de verdediging van het nationale elftal, nam Page het stokje over. Met succes! Onder zijn hoede werd de groepsfase op het EK overleefd én werd deelname op het WK veiliggesteld.

Sterspeler | Gareth Bale

Het fenomeen aan de linkerflank kent een bijzondere carrière. Met veel bombarie en een flinke zak met geld werd de Welshman in 2013 binnengehaald door Real Madrid. Succes volgde direct. La Decima werd eindelijk veiliggesteld door de Koninklijke en de man uit Wales had een belangrijk aandeel hierin. Toch was de relatie tussen Bale en Madrid ingewikkeld te noemen. Bij de training was hij vaak afwezig wegens ‘blessures’ en als hij er wel was, leek de man uit Cardiff niet de meest gezellige teamgenoot. Het contrast bij het nationale elftal kan bijna niet groter. Het spelplezier druipt er direct af en met een Bale in goeden doen heeft Wales een speler die een wedstrijd in zijn eentje om kan zetten.

Voorbeschouwingen per duel van Wales

Wales - Verenigde Staten
Wales - Iran
Wales - Engeland 

Programma & Scorito Tips

Datum

Tijd (NL)

Thuis

Uit

Tips

21-11

14:00

Engeland

Iran

1-0

21-11

20:00

Verenigde Staten

Wales

0-0

25-11

11:00

Wales

Iran

1-0

25-11

20:00

Engeland

Verenigde Staten

2-0

29-11

20:00

Wales

Engeland

1-1

29-11

20:00

Iran

Verenigde Staten

1-2

Onze Voorspelde Eindstand
Groep B

Deel dit artikel
Gamecenter