Tour de France 2022

Voorbeschouwing etappe 16: Duikvlucht

16

De aanvallers hebben nu genoeg kansen gehad om hun krachten te laten zien, vandaag is het toch echt weer de beurt aan de klimmers pur sang. Twee Pyreneeëntoppen in het laatste gedeelte van de etappe kunnen voor vuurwerk zorgen. Met de nadruk op kunnen. Want met een finish na een afdaling en de wetenschap dat morgen en overmorgen ook loeizwaar zijn kunnen de klassementsmannen behoudend gaan koersen. Wordt het dan toch weer een dag voor de aanvallers?


7 juni 2022 in Wielrennen

Na twee relatief simpele beklimmingen in de eerste veertig kilometer van de wedstrijd, volgt een lange aanloop van zestig vlakke kilometers. Dat biedt de kopgroep de gelegenheid om de voorsprong flink uit te breiden. En dat is nodig ook. De verwachting is dat de favorieten de ruim 11 kilometer aan 7% op de Port de Lers een stuk sneller kunnen beklimmen dan de mannen voorop.

Vanaf de top van de berg is het dan twintig kilometer dalen. Naast dat de renners zelf zo goed mogelijk hun fiets naar beneden moeten begeleiden, is het ook van belang om hier te detecteren wie van de medevluchters het beste kan dalen. Zijn wiel houden kan weleens de sleutel zijn voor een overwinning later de op de dag.

De laatste beklimming heet de Mur de Péguère. En als het woord Mur ergens in de wielerwereld tevoorschijn komt weet je één ding: oppassen geblazen. Kijkend naar het totaalplaatje van de klim is deze niet gerechtvaardigd, zo'n 10 kilometer aan bijna 8%, maar de twee opeenvolgende kilometers aan 14% gaan absoluut niet in de koude kleren zitten. Deze liggen aan het einde van de klim en hier gaan de renners zichzelf lanceren om daarna met een rotvaart richting Foix te duiken. Nog onthouden wie er goed daalde de vorige afdaling? Houdt zijn wiel en met een venijnige sprint kan een dagzege het gevolg zijn. Gezien het verdere verloop van de koers verwachten wij niet dat de klassementsmannen hier om de winst gaan sprinten. Dat zullen de goede klimmers zijn die op ruime achterstand van de gele trui rijden. Maar wees gewaarschuwd: een coup van INEOS of UAE valt vandaag ook absoluut niet uit te sluiten.

De favorieten volgens Scorito
⭐⭐⭐ Pidcock, Pogacar
⭐⭐ Jungels, Madouas, Vingegaard
⭐ Konrad, Mohoric, Pinot, Soler, Teuns


Deel dit artikel
Gamecenter