Giro d'Italia 2023

Etappe 20: Het eindvonnis

Etappe 20

Mocht gisteren nog niet de beslissing zijn gevallen, dan valt die hoe dan ook vandaag. Geen enkele renner staat vandaag aan de start met het gevoel dat de buit al binnen is. Tussen hem en de gewenste eindnotering in Rome staan nog enkele loeizware klimtijdritkilometers te wachten.


26 mei 2023 in Wielrennen

De tijdrit van vandaag is slechts 18,6 kilometer. En daarvan zijn de eerste 11 kilometers ook nog relatief vlak. Appeltje eitje toch? Schijn bedriegt, want de vijf kilometers die daar direct op volgen lopen met gemiddeld 15%(!) omhoog. Aan de voet van de Monte Lussari doen de renners er daarom goed aan om hun logge tijdritfiets in te wisselen voor de normale wegfiets. Helemaal omdat er in de beklimming ook nog enkele stukken van 22% verstopt zitten!

Een klimtijdrit op de voorlaatste dag in een grote ronde. Dan gaan de gedachten automatisch terug naar Planche des Belles Filles in de Tour van 2020. Een – tot dan toe – ongenaakbare Primoz Roglic ging ‘even’ op zijn specialisme de gele trui veiligstellen. De rest is geschiedenis. Wie er vandaag in het roze start doet er goed aan om deze geschiedenisles goed in de oren te knopen. En daarnaast kan een extra check op je tijdrithelm ook geen kwaad.

Jij kan in je subleague ook nog het een en ander goedmaken. Op de echte tijdritspecialisten die je in de eerdere tijdritten had opgesteld hoef je niet te rekenen, vandaag gaan de klimmers in de top 20 eindigen. Als je concurrenten zich te veel focussen op het woordje ‘tijdrit’ kan jij weleens à la Pogacar jouw slag slaan!

Tour de France 2020 – Etappe 20
1. Tadej Pogacar
2. Tom Dumoulin +1’21”
3. Richie Porte z.t.
4. Wout van Aert +1’31”
5. Primoz Roglic +1’56”
6. Rémi Cavagna +1’59”
7. Damiano Caruso +2’29”
8. David De La Cruz +2’40”
9. Enric Mas + 2’45”
10. Rigoberto Urán +2’54”

Favorieten volgens Scorito
⭐⭐⭐ Roglic, Thomas
⭐⭐ Almeida, Arensman, Caruso, Dunbar
⭐ De Plus, Kämn, Leknessund, McNulty, Van Wilder

Profiel etappe 20

20

Laatste 5km

20

Deel dit artikel
Gamecenter