Giro d'Italia 2023

Favorieten - Jongerenklassement

Jongeren1

Bij zes van de laatste twaalf grote wielerrondes heeft de winnaar van het jongerenklassement ook het eindklassement gewonnen. Hoewel het erop lijkt dat het niet lang meer zal duren voordat dit nevenklassement wordt aangepast, is het momenteel nog steeds de moeite waard om op zoek te gaan naar jong talent. Dubbele punten liggen in het verschiet voor de veelbelovende renners in jouw team. Dus zet je scoutingsbril op en ga op zoek naar de toekomstige sterren!


2 mei 2023 in Wielrennen

Remco Evenepoel is onmiskenbaar de favoriet voor het jongerenklassement. Als kanshebber in de strijd om de eindzege heeft de renner uit de 21e eeuw ook de grootste kans om de witte trui mee naar huis te nemen. In de afgelopen drieënhalf jaar zijn er slechts twee gevallen geweest waarin een leeftijdsgenoot hoger is geëindigd in het eindklassement tijdens zijn dertien uitgereden rittenkoersen.

Een van de zeldzame edities waarin een leeftijdsgenoot hoger eindigde in het jongerenklassement was de Tirreno-Adriatico van vorig jaar, toen Thymen Arensman zich tussen Tadej Pogacar en Remco Evenepoel nestelde op het jongerenpodium. Na zijn overstap naar INEOS-Grenadiers werd verwacht dat hij snel verbetering zou laten zien in zijn prestaties in rittenkoersen. Hoewel het nog geen onmiddellijk succes lijkt te zijn, is het onwaarschijnlijk dat een renner die zowel vierde werd in het jongerenklassement van de Giro als de Vuelta in hetzelfde jaar, een miskoop is.

João Almeida lijkt de grootste uitdager te zijn voor Remco Evenepoel. Zijn debuut in de Giro van 2020 was stormachtig, met maar liefst elf top-10 noteringen! Hoewel dat alweer drie jaar geleden is, is de Portugees nog steeds een serieuze kanshebber voor de witte trui in 2023. Vorig jaar evenaarde hij bijna zijn prestaties uit die Giro, met een 4e plaats in het klassement, maar moest helaas afstappen vanwege een positieve coronatest. Ook in de Vuelta eindigde hij als 5e.

Naast positieve coronatesten zijn er in het wielrennen nog tal van andere redenen waarom een renner niet aan de start kan verschijnen. Stel je nu eens voor dat precies dat gebeurt bij Remco Evenepoel. Wie moet dan het stokje overnemen in het algemeen klassement? Misschien is Ilan van Wilder dan de hoop van het team. In de schaduw van zijn kopman kan de jonge Belg zich ontwikkelen zonder al te veel druk van de Belgische media. Hoewel het nog niet Evenepoeliaans is, heeft hij met een podiumplek in de Algarve en een vijfde plaats in de Ronde van Burgos al laten zien dat hij kan meekomen met de besten.

De ontwikkelingen bij de jongere wielrenners gaan razendsnel, dus het is belangrijk om goed in de gaten te houden wie er de laatste tijd indruk heeft gemaakt. En wie weet heb je wel een paar interessante troeven in handen met Brandon McNulty. De Amerikaan eindigde in zijn Giro-debuut in 2020 al als 15e in het algemeen klassement en heeft meermaals laten zien over een prima tijdrit te beschikken. De vraag is echter in hoeverre hij zich zal moeten wegcijferen voor zijn kopman Almeida. 

Een ding is zeker in het jongerenklassement: een jonge Colombiaanse renner zal hoog eindigen. Dit jaar kunnen dat bijvoorbeeld Santiago Buitrago en Einer Rubio zijn. Voor Buitrago is dat geen gewaagde voorspelling, aangezien hij vorig jaar al de tweede plaats behaalde in het jongerenklassement van de Giro. Rubio heeft die status nog niet bereikt, maar hij laat wel zien dat hij over een consistent hoog niveau beschikt. De ploeg legt hem niet te veel druk op, maar na zijn indrukwekkende ritzege in de Verenigde Arabische Emiraten eerder dit jaar beginnen de verwachtingen toch te groeien. Het wordt interessant om te zien hoe deze jonge Colombianen het gaan doen in de Giro!

Giro d'Italia 2023

Scorito: Het Leukste Wielermanager-spel

Speel mee!

Deel dit artikel
Gamecenter