Giro d'Italia 2022

Etappe 8: Napels zien en winnen

8 (2) (1)

Voor het eerst sinds 2013 houdt de Giro halt in Napels, de grootste en mooiste stad van Zuid-Italië. Na de start in Napels wordt naar Bacoli gereden waar een heuvelachtige plaatselijke ronde vijf keer wordt gereden. Vervolgens gaat het – op glooiende wegen – terug naar de startplaats voor de grote finale. Welke renner buigt de uitdrukking “Napels zien en sterven” om in “Napels zien en winnen”?


5 mei 2022 in Wielrennen

Hoewel Napels, op Rome en Milaan na, de grootste stad van Italië is, krijgen ze pas voor de derde keer deze eeuw de belangrijkste koers van het land op bezoek. Net als tijdens de laatste passage in 2013, toen de stad de Grande Partenza verzorgde, vinden zowel de start als aankomst plaats in Napels. De renners zullen ogen tekortkomen in de bruisende metropool! 

De start wordt gegeven in de 17km² grote historische binnenstad, die daarmee de grootste van heel Europa is. Vervolgens gaat het via de kustlijn en de jachthaven van de stad richting Bacioli, waar een plaatselijke ronde van zo’n negentien kilometer wordt verreden. Die ronde beschikt met de Monte di Procida over een pittige helling van anderhalve kilometer tegen zeven procent waar vooral de punchers dol op zullen zijn.

De etappe is relatief kort en kent een glooiend karakter. Daardoor lijkt het op maat te zijn van aanvalslustige renners, die zullen hopen dat de weg naar de zege via een vroege ontsnapping komt. De korte klimmetjes op het parcours zijn nergens écht lang en zwaar, maar de snelle opeenstapeling zal voor een afmattingsprocedure bij de sprinters zorgen. Het is dan ook maar de vraag welke snelle man over voldoende vertrouwen beschikt om zijn team een hele dag op kop van het peloton te laten jagen. 

 

Na de vijf rondjes in en rond Bacoli brengen de laatste twintig kilometer van de rit de renners terug naar Napels. Vlak voor binnenkomst van de aankomststad wacht nog de laatste hindernis bergop in de Via Mergellina. In die straat is het namelijk nog 3,5 kilometer klimmen tegen 4,5%, ideaal voor een late uitval! Van de top van dat klimmetje tot de finishlijn is het nog zo’n vier kilometer fietsen in licht dalende lijn. 

Veel scenario’s zijn dus mogelijk in de stad van de zon. Zowel een vroege vluchter, kwieke puncher als een sterke sprinter hebben allemaal een realistische kans op de zege vandaag. Een cruciale dag dus voor het Scoritoklassement! Voor enkele wielermanagers zal het Napels zien en winnen zijn, terwijl het wellicht voor de meerderheid Napels zien en sterven wordt. 


Deel dit artikel
Gamecenter