Giro d'Italia 2022

Etappe 17: Eeuwige strijd

17

De alweer voorlaatste bergrit van deze Ronde van Italië begint en eindigt met een klim, met daartussenin nog de steile Valico del Vetriolo. De etappezege lijkt weggelegd voor een vroege vluchter met klimmersbenen, al wordt het ook voor de favorieten op eindwinst stilaan money time.


5 mei 2022 in Wielrennen

Vanuit startplaats Ponte di Legno gaat het meteen oostelijk, richting de top van de Passo del Tonale. Het komt er voor alle renners dus op aan goed opgewarmd van start te gaan, want in de openingskilometers zal de koers al volledig ontploffen! Op de bijna negen kilometer lange klim zal ongetwijfeld de ene na de andere aanval volgen. Uiteindelijk moet een relatief grote groep vol berggeiten erin slagen voorsprong te nemen op het peloton, of wat daar nog van overschiet. 

 

Vervolgens wordt ruim 70 kilometer (lichtjes) afgedaald tot in het kleine dorpje met de lange naam San Michele all’Adige. Op de plaats die ooit het epicentrum was van de eeuwige strijd tussen de Graven van Tirol en de Prinsbisschoppen van Trento (dat na honderden jaren uiteindelijk beslecht werd in het voordeel van die laatste), begint het bergachtigere tweede gedeelte van de etappe. 

 

Na de beklimming van de korte Giovo (6km, 6,5%) en een glooiend tussenstuk, komen de renners op 45 kilometer van de finish aan de voet van de Valico del Vetriolo (12km, 7,5%). Na het ronden van die top wacht een zeer bochtige afdaling van vijftien kilometer, die op zijn beurt overvloeit in de beklimming naar slotberg Monterovere.

Daar wordt het kruipen om boven te komen, want zelfs bij het zien van de cijfers van deze mini-Zoncolan doen de benen al pijn! Over een afstand van acht kilometer is het gemiddeld stijgingspercentage namelijk tien procent! In de laatste kilometers is het helemaal sterven wanneer het asfalt stijgt tot soms wel vijftien procent! De steile flanken van de Monterovere zullen dan ook beslissend zijn in de eeuwige strijd om de eindzege. 

 

Finishen wordt niet gedaan op de top, want wie er in slaagt om fietsend boven te raken, kan nog acht kilometer bekomen tijdens een dalend stukje richting de mondaine aankomststad Lavarone. Gezien de enorme ravage die de Monterovere zal aangericht hebben, zullen de renners daar waarschijnlijk één voor één binnenkomen. De favorieten zullen ongetwijfeld hun zinnen gezet hebben op winst, maar gezien het relatief makkelijke eerste deel van de rit, valt te verwachten dat de sterkste vroege vluchter deze keer de strijd zal winnen.


Deel dit artikel
Gamecenter