Giro d'Italia 2022

Etappe 16: Koninginnenrit

16

Vandaag krijgen de renners de misschien wel zwaarste etappe van de drieweekse ronde voor de wielen. Tijdens de 202 kilometer lange rit die Salò met Aprica verbindt, worden een duizelingwekkende 5250 hoogtemeters afgewerkt! Vier lange bergen moeten beklommen worden, al is de finishlijn getrokken na een korte afdaling. De groten zullen hier opstaan om een stevige gooi te doen naar het eindklassement.


5 mei 2022 in Wielrennen

De start van deze monsteretappe wordt gegeven aan de oever van het betoverende Gardameer. Meer bepaald in Salò, waar tijdens de Tweede Wereldoorlog de Italiaanse regering huisde. De stad heeft een prachtige boulevard naast het water. Met ook nog een leuk strandje in de buurt, is het de ideale plek om te ontwaken voor de renners na een rustdag.

 

Dat ontwaken zal snel een ware nachtmerrie worden. Het klauteren begint al na 30 kilometer koers, wanneer de renners beginnen aan de Goletto di Cadino. Die is met zijn negentien kilometer de langste beklimming van de dag, en stijgt gemiddeld zes procent. Als een van de favorieten bloed heeft geroken bij zijn concurrenten, kan daar al meteen een immense schifting ontstaan! 

 

De top van de Goletto di Cadino bevindt zich in de ijle lucht op 1929 meter boven zeeniveau. Een lange en razendsnelle afdaling brengt de renners 1600 meter lager, waarop de beklimming van de loeisteile Passo del Mortirolo start. Die berg is intussen uitgegroeid tot een échte klassieker in de Giro.

De Mortirolo is dertien kilometer lang en stijgt gemiddeld 7,5%. De zwaarste stroken bevinden zich nabij de top, waar het wegdek twee kilometer lang ruim 10% stijgt! Na de afdaling van de Mortirolo wacht met de Teglio nog een pittige klim van vijf kilometer aan 9% gemiddeld, vooraleer – na een korte afdaling – begonnen wordt aan de slotklim Valico di Santa Cristina. 

 

De top, die zich op 1435 meter boven zeeniveau bevindt, wordt bereikt na 12 kilometer klimmen tegen 8,5% gemiddeld. Vooral de slotkilometers zijn moordend, want daar loopt het wegdek zelfs omhoog met twaalf procent! Het kan dan ook niet anders dan dat er met minuten gegoocheld wordt op die beklimming. Na het ronden van de top wacht nog een snelle afdaling van zes kilometer tot de finish in Aprica. Deze rit is zo ontzettend zwaar en prestigieus dat in principe een van de klassementsfavorieten daar deze koninginnenrit op zijn naam zal zetten.


Deel dit artikel
Gamecenter