Giro d'Italia 2022

Etappe 15: Naar het paradijs

15 (2) (1)

Vandaag wacht een etappe met twee gezichten het stilaan uitgemergelde peloton op. Tijdens de eerste 90 kilometer is er nauwelijks een hoogtemeter te vinden en lijkt alles op een klassieke sprintersrit te wijzen. Die illusie wordt echter stevig doorprikt in de tweede helft van de etappe, waar 46 van de laatste 80 kilometer bergop lopen! Ondanks de vlakke aanloop mag dus enkel een goddelijke klimmer dromen van de ritzege.


5 mei 2022 in Wielrennen

Met de skyline van Turijn in de achtergrond zal deze rit op gang gevlagd worden in het kleine stadje Rivarolo Canavese. Tijdens de eerste helft van de etappe wordt de rivier Dora Baltea gevolgd, die de renners doorheen de magnifieke Aostavallei zal gidsen. Eenmaal de tussenspurt in Pollein gepasseerd, verandert het vlakke terrein radicaal. De resterende tachtig kilometer gaat de weg namelijk ofwel lastig bergop ofwel steil bergaf. 

 

Het klimspektakel wordt afgetrapt met de Pila – Les Fleurs die exact dertig jaar geleden voor het laatst bedwongen werd in de Ronde van Italië. De lieflijk klinkende berg stijgt over een lengte van twaalf kilometer zeven procent, en is dus lang niet zo makkelijk te plukken als de naam doet vermoeden. 

 

Na de afdaling van de klim, die ontelbaar veel haarspeldbochten bezit, bevinden de renners zich in Aosta. Dat is de hoofdstad van de regio die zich op een steenworp van de Mont Blanc, het hoogste punt van Europa, bevindt. Vanuit het centrum van de stad start de tweede beklimming van de dag, richting het hooggelegen Verrogne. De renners komen daar boven na 14,5 kilometer klauteren tegen een gemiddelde van zeven procent. Het zwaarste moet dan echter nog komen…

Na twintig kilometer dalen, wacht namelijk nog de lange slotklim naar Cogne. De reus van 22,5 kilometer kent zijn steilste stroken in de beginfase, waar het asfalt zo’n zeven procent stijgt. Gedurende de beklimming vlakt het steeds meer af. De laatste vijftien kilometer stijgen nauwelijks nog met vier procent. 

 

Hoewel dit een hel van een etappe is met ruim 4000 hoogtemeters, is de kans aannemelijk dat er op de top van Cogne een klein elitegroepje zal sprinten om de zege. Met een finish pal in het natuurwonder Gran Paradiso National Park op 1600 meter boven zeeniveau is de vraag welke goddelijke engel met klimmersbenen als eerste in het paradijs raakt.


Deel dit artikel
Gamecenter