Giro d'Italia 2022

Etappe 12: Het ruime sop

12 (2) (1)

Voor de aanvallers kondigt deze twaalfde etappe zich aan als een van de beste kansen om een dikke vis binnen te hengelen. De finale zal namelijk moeilijk controleerbaar zijn voor het peloton, met twee lastige hellingen in de laatste 50 kilometer. Wie vaart als eerste de veilige haven van Genua binnen op het eind van de dag en wie lijdt schipbreuk? 


5 mei 2022 in Wielrennen

Terwijl de supporters bij de start kunnen genieten van een heerlijk stukje Parmaham, zal het voor de renners meteen afzien worden. Zodra Parma verlaten wordt, start namelijk een ellendig lang stuk vals plat van zo’n honderd kilometer. De openingsfase zal furieus zijn, want alle vrijbuiters ruiken de zilte geur van de overwinning in havenstad Genua. 

 

Pas na een lange aanvalsstorm zal een – vermoedelijk – grote groep aanvallers erin slagen om het ruime sop te kiezen. Het is maar de vraag of ze in het peloton alle zeilen zullen bijzetten om de koplopers terug in te rekenen. Vermoedelijk zal de grote meute een snipperdag nemen, met de moordende derde week in het vooruitzicht en het gebrek aan een duidelijke favoriet voor ritwinst vandaag. 

 

Het stuk vals plat komt tot een letterlijk hoogtepunt na 100 kilometer koers op de top van de Passo del Bocco, waar enkele bergpunten veroverd kunnen worden. Daarna wacht een lange afdaling van zo’n 30 kilometer vooraleer de renners beginnen aan de negen kilometer lange klim naar La Colleta, die gemiddeld 4,5% stijgt.

De laatste klim van de dag biedt echter de meeste kansen voor averij. De Valico di Trensasco is een vier kilometer lange klim met een stijgingspercentage van acht procent. Met een top op 25 kilometer van de meet is het voor de sterke krachtpatsers een geweldige gelegenheid om in de kopgroep enkele lieden schipbreuk te laten lijden in het zicht van de haven. De betere klimmers kunnen vervolgens met elkaar in zee gaan en samen richting Genua rijden. 

 

De Noord-Italiaanse stad beschikte al in de tijd van het Romeinse Rijk over een uitermate belangrijke vlootbasis, en beschikt nu nog steeds over de grootste haven van het land, waar in volle finale vlak naast wordt gereden. De finish zelf bevindt zich echter in het hartje van de stad, op het Piazza de Ferrari, waar het de laatste kilometer nog lichtjes bergop loopt. Wie de volle buit wil veroveren, moet daar als eerste zien te komen! 


Deel dit artikel
Gamecenter