Giro d'Italia 2022

Etappe 11: Er was eens..

11 (2) (1)

Het jaarlijkse Giro-bezoek aan de Po-vlakte, een van de vlakste regio’s in Europa, wordt vandaag afgewerkt. Na een vermoedelijk wat gezapige rit, krijgt een sprinter op het eind van het verhaal de kans om een sprookjesoverwinning te behalen.


5 mei 2022 in Wielrennen

Een middeleeuws ogend stadje, smalle kasseiwegen en betoverende kastelen die omringd worden door mysterieuze wouden. Noem een sprookjescliché, en de pittoreske startplaats Santarcangelo di Romagno bezit het. In die magische sfeer zal het peloton beginnen aan haar trip langs de Po-vlakte richting Reggio Emilia. 

 

Op de weg daarnaartoe wordt duidelijk dat Italianen, naast wielergek, ook een grote passie hebben voor auto- en motorsport. Onder meer Faenza, waar F1-team AlphaTauri haar fabriek heeft, en Imola liggen op de route. Die laatste beschikt over het Autodromo Enzo e Dino Ferrari, waar sinds 2020 ieder jaar een Formule 1-race wordt gehouden. Het circuit vormde tevens de start- en aankomstplaats van het WK wielrennen in 2020, waar Julian Alaphilippe onweerstaanbaar naar de regenboogtrui knalde. 

 

Knallen zal ook vandaag gebeuren, al zal dat vermoedelijk pas in de slotkilometers zijn. Een klein groepje vroege vluchters zal deze langste Giro-rit ongetwijfeld proberen animeren, maar op de volledig vlakke route lijkt het nagenoeg ondenkbaar dat het peloton de controle zal verliezen over de kopgroep. Alles wijst dan ook op een massasprint in de straten van aankomstplaats Reggio Emilia.

In de geboorteplaats van onder meer Kobe Bryant en Carlo Ancelotti is de eerste technische finale uitgetekend van een vlakke rit, met een laatste bocht op 400 meter van de streep. Mogelijk krijgen we dan ook pas tijdens deze elfde etappe het antwoord op welk team beschikt over de beste sprinterstrein. Aan de rand van het prachtige Parco del Popolo wacht een sprookjesachtige overwinning om gekust te worden door de ware snelste sprinter. Wie leeft na vandaag nog lang en gelukkig met een Giro-zege op zak? 

 

Deze rit lijkt grotendeels gekopieerd van de vijfde etappe vorig jaar, al reden de renners toen wel in tegenovergestelde richting. In de aangekondigde massasprint stond geen maat op pocket rocket Caleb Ewan die er zijn eerste zege van die editie behaalde.

 

UITSLAG GIRO 2021 ETAPPE 5

  1. Caleb Ewan
  2. Giacomo Nizzolo z.t. 
  3. Elia Viviani z.t. 
  4. Peter Sagan z.t. 
  5. Fernando Gaviria z.t. 
  6. Matteo Moschetti z.t. 
  7. Andrea Pasqualon z.t. 
  8. Dylan Groenewegen z.t. 
  9. Manuel Belletti z.t. 
  10. Davide Cimolai z.t. 

Deel dit artikel
Gamecenter