Voor het eerst sinds 1982 – toen de motoren ronkten in Long Beach, Detroit en Las Vegas – vinden er drie Formule 1-races plaats in hetzelfde seizoen op Amerikaanse bodem. Naast het Circuit of the Americas in Austin en de terugkeer van een circuit in Las Vegas heeft de bruisende metropool Miami ook weer zijn plekje op de kalender. In geheel eigen stijl – groots en overdreven – vierden de Amerikanen de terugkomst van de F1 vorig jaar in 2022. Genoeg vertier buiten het circuit, maar ook op het razendsnelle stratencircuit zelf!
Decennialang waren de commerciële rechten op de F1 in handen van Bernie Ecclestone. Op 86-jarige leeftijd beslist de kleine Brit echter om op pensioen te gaan. De rechten verkoopt hij begin 2017 aan het Amerikaanse bedrijf Liberty Media Corporation voor een bedrag van vier miljard euro. Zodra de groep de nieuwe commerciële eigenaar is van de Formule 1, gaat het op zoek naar een geschikte locatie om een tweede Grand Prix te organiseren in hun thuisland. Na een heuse onderneming van bijna vijf jaar, zijn ze er eindelijk in geslaagd om een race te organiseren in Miami.
Aanvankelijk was het de bedoeling om een stratenrace te organiseren pal in het centrum van de zonnige grootstad. Dat bleek praktisch echter onmogelijk, waardoor uitgeweken is naar het gebied rond het Hard Rock Stadium. Het stadion is de thuishaven van American Football-team Miami Dolphins en was in 2020 nog gastheer van de Super Bowl, de belangrijkste sportwedstrijd in de Verenigde Staten. Bovendien bevinden er zich op de site ook de terreinen van het prestigieuze tennistoernooi Miami Open. Het behoeft dus geen twijfel dat de plek topsport ademt!
De Miami Grand Prix wordt verreden op een stratencircuit die zal starten en eindigen aan de noordoostelijke kant van het Hard Rock Stadium. Bij de start van het rondje worden langs drie van de vier kanten gereden van het stadion, alvorens een paar snelle zwiepende bochten de rijders bij de tennisterreinen van de Miami Open brengen. Van daar start een kilometer lange rechte DRS-zone richting bocht 11, dat wordt beschouwd als het beste punt om in te halen. Daarna wachten vijf korte snedige bochten waarop opnieuw een lang recht stuk volgt waar DRS zal toegelaten worden. Twee golvende bochten brengen de coureurs terug naar de start- en aankomstlijn.
Vorig jaar leek er een een-tweetje in de maak voor de Ferrari's die de eerste startrij bezetten. Max Verstappen zag dit niet zitten en wist in bocht 1 Carlos Sainz al te passeren. Negen ronden later werd ook raceleider Charles Leclerc gepasseerd. De Nederlander kwam in het vervolg van de race niet meer in de problemen en werd de eerste winnaar van de Grand Prix Miami.