Voorbeschouwing

18. GP van de VS

18. VS Austin Blog

Moest je twee weken geleden nog je wekker zetten voor de race van Japan, nu is het vooral zaak om in de zondagavond niks in te plannen. Dit weekend rijden de coureurs in de Verenigde Staten!
Heb je nog hulp nodig bij je teamselectie? In onze nabeschouwing van fase 4 hebben wij de coureurs gerangschikt op hun prestaties!


20 oktober 2022 in Formule 1

Stukje geschiedenis

Aan het begin van deze eeuw lieten de organisatoren van de Amerikaanse Grand Prix de formule 1-bolides scheuren over het circuit van Indianapolis. Een legendarische baan wat betreft ovalracing, maar een gigantische miskleun voor de F1. De ene helft van de omloop werd gereden langs de ovalen buitenbaan, de andere helft vond plaats op het vlakke infield. Jaren na dato staat dat nog steeds berucht om de allerlelijkste bochten(combinaties) die de koningsklasse van de autosport ooit gezien heeft. Na acht – vaak controversiële – edities was het dan ook gedaan met de F1 in Indianapolis.

In 2010 wordt beslist om een circuit aan te leggen met het specifieke doel om de Formule 1 te ontvangen, een primeur in de VS! Die wordt neergepoot in het dorre landschap op een steenworp van Austin, de hoofdstad van Texas. In de zomer van 2012 raakt het complex klaar en amper vier maanden later vindt de eerste GP plaats op het Circuit of the Americas, zoals de baan genoemd wordt.

Van alle markten thuis

Het circuit heeft zich al ruimschoots bewezen als een bijzondere uitdaging voor zowel mens als machine. Een zeer snelle en vloeiende eerste helft wordt afgewisseld met enkele zeer trage bochten in de tweede helft van de omloop. Het lange rechte stuk in de tweede sector van exact één kilometer lang, biedt goede inhaalmogelijkheden. Naast de extreme snelheidsverschillen bezit het COTA ook opvallende hoogteverschillen. De weg stijgt naar de eerste bocht bijvoorbeeld met 40 meter waarna er blind links moet worden ingestuurd tijdens een scherpe afdaling.

Qua lay-out biedt Austin dus een beetje van alles, waardoor ook de winnende wagen zich als een ware allrounder moet presenteren. Vorig jaar paste Max Verstappen die rol als beste. Hoewel hij de goed startende Lewis Hamilton in de eerste bocht aan hem voorbij moest laten, pakte hij met een undercut weer de leiding. Op het einde kwam Hamilton met versere banden nog wel dichterbij, maar de race in Texas duurde voor Mercedes een paar ronden te kort. Het aantal ronden wat de coureurs in het zuiden van de Verenigde Staten dit jaar gaan rijden doet er eigenlijk niet toe, Red Bull is dit jaar weer favoriet maar moet die rol nu delen met de gebalanceerde wagen van Ferrari. 


Deel dit artikel
Gamecenter