Voorbeschouwing

4. GP van Emilia-Romagna

4. Monza

Na een succesvolle comeback van het Autodromo Enzo e Dino Ferrari in 2020 en een spectaculaire race in 2021, krijgt de race ook dit seizoen een plekje op de F1-kalender onder de naam Grote Prijs van Emilia-Romagna. Van 1981 tot en met 2006 werd eerder de GP van San Marino gehouden op dezelfde baan die vernoemd is naar de oprichter van Ferrari en diens zoon. De race in Imola kan nooit onder de noemer van Italië doorgaan, omdat die titel al ingenomen is door Monza. Daardoor werd het jarenlang genoemd naar de dwergstaat San Marino, dat vlakbij het circuit ligt. De Grote Prijs wordt nu echter vernoemd naar de regio waar de baan ligt.


18 april 2022 in Formule 1

De Grand Prix van San Marino heeft een gitzwarte geschiedenis, die in het jaar 1994 een triest dieptepunt kent. Zo laat de Oostenrijker Roland Ratzenberger het leven tijdens de kwalificatiesessie van zijn derde raceweekend ooit. Nog een dag later staat Magere Hein opnieuw aan het circuit. In een intens duel tussen Michael Schumacher en Aryton Senna om de leiding in de race, verliest die laatste de controle van zijn bolide in de Tamburello-bocht. Senna knalt met een snelheid van 210 kilometer per uur tegen een muur en is op slag dood. Hij werd amper 34 jaar. Aryton Senna behaalde 41 overwinningen in de Formule 1 en werd drie keer wereldkampioen. De Braziliaan wordt gezien als de beste ooit.


De baan in Imola heeft sinds die tragische dag heel wat veranderingen ondergaan om de veiligheid te verhogen. Tegenwoordig is het circuit 4,9 kilometer lang en daarin liggen 19 bochten, waaronder drie chicanes, die variëren van heel langzaam tot heel snel. Daarnaast kan er op de start-finishstrook een kilometer lang vol gas gereden worden, waardoor ook een sterke motor van cruciaal belang is. Imola is dus een technisch zeer veeleisende route, die allrounders beloont.


Daarom zou het wel eens kunnen uitdraaien tot (wederom) een spannend duel tussen Charles Leclerc en Max Verstappen. Houdt met name Leclerc maar weer in de gaten. De Monegask won dit jaar al twee races en rijdt met Ferrari dit weekend een 'thuiswedstrijd'. Leclerc rijdt altijd goed in Italië en zijn kwalificatie is excellent, iets wat uitermate belangrijk is op dit circuit aangezien het nagenoeg onmogelijk is om in te halen op het smalle circuit. Ook Verstappen zal met vertrouwen starten, daar hij deze Grote Prijs vorig jaar op zijn naam wist te schrijven.


Deel dit artikel
Gamecenter