WK Darts 2021

Interview met de winnaar

Winhner

Niet enkel Gerwyn Price werd begin dit jaar wereldkampioen darts, want ook Emiel Elias wist het kampioenschap – zij het op Scorito – te winnen. De Legend werkt intussen bij het bedrijf en neemt uitgebreid de tijd om terug- en vooruit te blikken op het aankomende WK.


14 december 2021 in Darts

Nogmaals gefeliciteerd met jouw overwinning Emiel! Hoe heb jij dat WK darts beleefd?

Het WK Darts is altijd een speciaal evenement om te volgen, vooral vanwege de positie op de kalender. Zo richting de jaarwisseling vult darts het gat op waar andere sporten de winterstop in gaan. Zeker gezien de lockdown van afgelopen jaar, was het fijn dat het WK doorging. Ik heb er echt van genoten om met vrienden darts te kunnen kijken toen het land praktisch op slot zat.

Daar komt nog eens bij dat ik net voor het WK te horen kreeg dat ik vanaf januari bij Scorito zou gaan werken. Eigenlijk stond die hele decembermaand in het teken van Scorito en het WK Darts. 

Hoe is jouw selectie tot stand gekomen?

De meeste aandacht ging uit naar A- en D-spelers. In 2020 waren er veel spelers die een stap hebben gezet en ik heb het idee dat spelen zonder publiek het niveau in de breedte omhoog heeft gestuwd. Er waren weinig darters die er écht bovenuit staken, en zeker bij de A-spelers lag alles dicht bij elkaar. Uiteindelijk heb ik toch Gary Anderson meegepakt in plaats van Peter Wright, wat een gouden zet bleek.

Een D-speler die vroeg in het toernooi een hoger geklasseerde verslaat, kan ook ineens heel ver komen. Dirk van Duijvenbode zat in aanloop naar het WK in een goede flow. Als die Rob Cross kon uitschakelen, lagen de punten daar voor het oprapen. Hetzelfde gold min of meer voor Bunting. Beide spelers wisten de hoge verwachtingen waar te maken en bezorgden mij veel punten!

In eerdere jaren heb ik me blindgestaard op E- en F-spelers, maar dat blijft een loterij. Soms denk je een parel te hebben die er in de allereerste ronde uitvliegt en daarna haalt ineens een onbekende qualifier de halve finale. Om eerlijk te zijn heb ik niet eens gekeken naar de resultaten en zomaar wat aangeklikt. Van Baggish had ik letterlijk nog nooit gehoord, maar die won ineens twee wedstrijden. Als ik beter had gekeken, had ik waarschijnlijk Heta genomen, en die lag er meteen uit.

Welke tactiek heb je gebruikt tijdens het spel?

Ik heb eigenlijk een beetje op safe gespeeld met de captains in het begin. F-spelers leveren dan wel veel op, maar als die eruit gaan heb je niks aan je captain. Volgens mij heb ik in de eerste ronde Jeffrey de Zwaan captain gemaakt als C-speler. Verder in het toernooi heb ik met wat risico op de goede momenten D-spelers captain gemaakt, wat echt veel punten opleverde. Vanaf de halve finale heb ik tactisch gespeeld. Chisnall kon als B-speler de finale halen tegen Anderson. Toch koos ik voor Price als captain in de andere halve finale, omdat ik zeker was dat die ging presteren. 

Wat was voor jou het meest memorabele moment op het vorige WK?

Oef, dat zijn er wel meer! Chisnall die Van Gerwen er met 5-0 oplegt en daarna toch verliest van Anderson. Of Van Duijvenbode die van een 3-1 achterstand terugkomt om Durrant te verslaan voor een plek in de kwartfinale. Maar het meest is me toch wel de finale bijgebleven. Price was stukken beter, maar miste op het einde zoveel matchdarts! Hij hield het bijna niet meer van de spanning en bij mij net hetzelfde. Ik zat bij een vriend thuis te kijken en wist dat ik het Scoritospel zou winnen als Price het afmaakte. Dat waren memorabele momenten met hoge hartslagen op de bank.

Wanneer wist jij dat je op weg was naar de overwinning op Scorito?

Voor de kwartfinales stond ik pas op 78% procent, maar ik had wel 7 van de 8 overgebleven deelnemers. Als ik naar boven keek op de ranglijst, zag ik dat bijna iedereen Ratajski had. Toen die eruit vloog, wist ik dat ik serieus ging stijgen en vanaf daar de maximale score kon neerzetten. Een ronde later stond ik in de top 10 en lag de weg naar de koppositie open. Niemand boven mij had namelijk zowel Price als Anderson in het team. Bij de start van de finale stond ik bovenaan en maakte Price het voor me af.

Welke speler was van vitaal belang in jouw overwinning?

Uiteindelijk is Gary Anderson de beslissende factor geweest. Hij had een vrij matig seizoen en speelde niet zoveel in competitieverband. Wright en Aspinall (ook A-spelers) draaiden eigenlijk een beter jaar, maar lagen heel snel uit het toernooi. Toen ook Van Gerwen verloor, hadden veel spelers nog maar één A-speler over, terwijl dat voor mij pas de eerste was die ik miste. In de ranking zijn de verschillen zo klein dat eigenlijk iedere keuze bepalend is. Zonder van Duijvenbode, Bunting of Chisnall was ik nooit in de buurt gekomen. Maar die werden wel vaak gekozen en zijn daardoor minder bepalend. Ik geloof dat minder dan 10% Anderson in de ploeg had. Als die dan de finale haalt, laat je er een hele hoop achter je.

Op welke manier heb jij jouw eindwinst gevierd?

Die avond was sowieso een feestje natuurlijk, maar dat was wel gewoon een zondag en de dag erop moest ik beginnen aan een nieuwe baan. Dus echt vieren is er niet van gekomen. Wel heb ik wat screenshots gemaakt van de ranking en Gerwyn Price ingesteld als profielfoto op Scorito. Zo kan ik iedere keer als ik mijn score bekijk toch nog even nagenieten van "onze" overwinning op het WK van 2021. 

Heb je veel reacties gekregen op je topprestatie?

Niet heel veel, maar een aantal vrienden en iedereen in de subleague stuurden me een berichtje. Het is jammer dat de kantines dicht waren. Anders had ik het wat breder uit kunnen meten onder m'n teamgenoten bij de eerstvolgende wedstrijd. Wel is het lekker om achter de hand te hebben tijdens een discussie. Als je het een keer slecht doet bij een spel of iemand begint over je team, kun je ze toch even herinneren aan die overwinning.

De dag na het WK darts, was je eerste werkdag bij Scorito. Hoe was het om als Scorito Legend binnen te komen?

Dat was erg speciaal, de timing kon ook niet beter. Eind november werd bekend dat ik bij Scorito zou starten en de dag na de finale was mijn eerste werkdag. Ik had tijdens het toernooi aan een collega laten doorschemeren dat ik op weg was naar de overwinning en die had gelijk het hele team ingelicht. Dus voor ik begon, had ik al een reputatie. Op de eerste dag had de directeur flink uitgepakt en me als echte Legend welkom geheten. De dagen erna hebben veel collega's naar het team gevraagd en me gefeliciteerd. Het was echt een unieke ervaring!

Het is me trouwens nog niet echt gelukt die reputatie hoog te houden in de spellen erna, maar dat mag niet baten. Die plek in de Hall of Fame neemt niemand me nog af, en volgens mij ben ik nog steeds de enige Scorito-medewerker die daarin opgenomen is. 

Hoe zie jij het komende WK verlopen?

Het komende WK wordt misschien nog wel onvoorspelbaarder dan het vorige. Er zijn een aantal spelers aangesloten bij de top die van iedereen kunnen winnen, zoals Dimitri van den Bergh en José de Sousa. Price is momenteel favoriet bij de bookies, maar met de vorm waar Johnny Clayton in verkeert, geef ik die minstens evenveel kans op de titel. Doe Anderson, Wright en Van Gerwen daar nog bij als gevestigde namen en dan wordt het al heel moeilijk een echte favoriet aan te wijzen.

Als ik een wilde voorspelling mag doen, ga ik voor een outsider die erg geliefd is bij het Engelse publiek. Ik gok erop dat Mr. Bright Side van The Killers tot in de finale te horen is. Nathan Aspinall gaat er met de titel vandoor!

Het zou natuurlijk geen Scorito-voorspelling zijn zonder een pareltje te noemen. Er is een D-speler die met zijn trage, irritante speelstijl in staat is een topper uit te schakelen en ver door te stoten; Mensur Suljovic.

In welke mate ben je bezeten van darts?

Bezeten zou ik het niet noemen, maar het staat wel vaak op bij ons thuis. Bijna alle grote toernooien worden live uitgezonden. Dus als het voorbij zapt, blijf je snel kijken. Het is een sport die altijd spannend is en de sfeer die eromheen hangt, werkt aanstekelijk. In 2020 zouden we met de hele vriendengroep naar de Premier League in Ahoy gaan. Helaas is dat er nooit van gekomen. 

Welke tips heb je voor de deelnemers om jou dit jaar te onttronen?

Speel een beetje opportunistisch en staar je niet blind op alle mogelijke ontwikkelingen. Zodra de eerste pijl in het bord zit, heb je het niet meer in eigen hand. Het belangrijkste is dat je plezier beleeft aan het spel en de sport. Uiteindelijk is maar één combinatie de winnende. Dus als je echt wil winnen, moet je een edge hebben ten opzichte van de rest. Laten we in ieder geval hopen op een spectaculair WK vol verrassingen.

Veel succes en plezier tijdens het komende WK!


Deel dit artikel
Gamecenter