Tour de France 2022

Puntenklassement

Van Aert
Foto: Cor Vos

Wellicht het belangrijkste nevenklassement in de Tour de France is de groene trui, het klassement voor de renner die de meeste punten bij elkaar sprokkelt bij de finish én de tussensprints. De winnaar van vorig jaar, Mark Cavendish, gaat zijn trui niet verdedigen en dat geeft een blik renners de mogelijkheid om dit jaar deze prijs te veroveren. Anders dan vorig jaar is het niet een gegeven dat de beste sprinter deze prijs gaat winnen, maar vooral de meest complete sprinter.


8 juni 2022 in Wielrennen

En als je het over een complete sprinter hebt, dan kom je al gauw uit bij Wout van Aert (€5.000.000). De afgelopen twee Tours moest de Belgische alleskunner nog veel doen in dienst van zijn kopman, maar werd hij toch tweemaal 5e in het puntenklassement. Dit jaar mag hij er volledig voor gaan en kan hij eigenlijk in elke etappe punten verzamelen. Tijdritten, punchaankomsten, massasprints en zelfs bergetappes: Wout van Aert is goud waard.

Toch is hij waarschijnlijk niet de allersnelste man van het peloton. Dat lijkt Fabio Jakobsen (€4.000.000) te zijn. Bij elke meerdaagse koers waar de Nederlander verschijnt wint hij zijn etappes. De topfavoriet bij de massasprints gaat hoe dan ook veel punten verzamelen in het puntenklassement, maar als hij de focus alleen op de dagzeges legt – en dus niet de groene trui – kan dit ten koste gaan van een goede eindnotering in dat klassement.

Net daarachter is het Jasper Philipsen (€3.000.000) die de vorige Tour in elke massasprint goed was voor een top-3 notering. Toch leverde dat ‘slechts’ een vierde plek op in het puntenklassement. Omdat het verschil tussen punten voor plek 1 en 2 zo groot is in een massasprint (50 tegenover 30 punten) is het wel noodzaak dat Philipsen nu een stapje verder is met zijn sprint. Als de twee sprintoverwinningen in de Vuelta een opmaat zijn voor deze ontwikkeling, gaat de Belgische sprinter dit jaar in Frankrijk ook wel zegevieren.

Nog een hele rappe man is Caleb Ewan (€3.000.000). Als we zijn twee afgelopen grote rondes even vergeten, was hij bij elke deelname in een grote ronde goed voor minstens twee dagzeges. Weinig renners die zo’n statistiek kunnen overleggen. Maar de Australiër viel in de afgelopen Tour tijdens een sprint en nu in de laatste Giro weer. “Als iets één keer gebeurt is dat een incident, twee koer is toeval, maar meerdere keren?” Het is aan Ewan om te beslissen of we na deze Tour kunnen spreken van een patroon. Blijft hij op zijn fiets, is hij bij elke sprint één van de gevaarlijkste mannen.

Hoe sterk is Dylan Groenewegen (€3.000.000) nog na zijn schorsing? Zowel fysiek als mentaal heeft de bonkige Nederlander een klap te verduren gekregen en wacht hij nog altijd op zijn eerste WorldTour-zege na de crash met Jakobsen. Voor dit incident reeg hij de sprintzeges aaneen, deze kwaliteiten kunnen toch niet zomaar verdwenen zijn? Mocht hij toch niet de vorm hebben, is er bij Team BikeExchange nog een gevaarlijke klant voor de groene trui: Michael Matthews (€2.000.000). In de laatste drie Tours die de Australiër uitreed, was hij goed voor een 5e, 2e en zelfs 1ste plek in het puntenklassement! Al in je team geklikt? De aanwezigheid van Groenewegen kan ervoor zorgen dat Matthews zich alleen in een select aantal etappes mag laten zien. Lastig he?

Er was een tijd dat Alexander Kristoff (€2.500.000) erg sterk was in het voorjaar en in de Tour meedeed in de top van puntenklassement, kijk maar naar zijn 4e en 2e plek in 2017 en 2018. Na twee mindere jaren was Kristoff dit jaar wederom weer erg sterk in het voorjaar. Een omen dat hij dit jaar wederom mee gaat doen voor de dagzeges? Zijn ploeg Intermarché – Wanty – Gobert Matériaux zit in de winning flow en het logische gevolg lijkt een fantastische Tour voor de krachtige Noor. Nog een extra variabele: mocht het regenen heb je alvast een captain voor de dag binnen, wegens een extra laagje natuurlijke verwarming is hij dan de allersterkste van het peloton.

Nog zo’n slechtweerrijder is Mads Pedersen (€2.000.000). Net op het moment dat je het niet verwacht, sprint hij iedereen uit het wiel en op de dagen dat je op hem rekent geeft hij niet thuis. Toch kan het dit jaar in de Tour anders zijn. Bij Trek – Segafredo is hij dit jaar de uitgesproken man voor de sprints in tegenstelling tot voorgaande jaren. Daarnaast klimt hij beter dan je in eerste instantie verwacht en met de punchaankomsten in deze Tour kan hij dus zomaar verrassen!

Maar liefst zeven keer het puntenklassement winnen en dan als laatste genoemd worden in de voorbeschouwing. Aan Peter Sagan (€2.500.000) te laten zien dat er nog absoluut rekening met hem gehouden dient te worden. Bij de laatste zes grote ronden die hij heeft uitgereden was zijn minst goede notering een 2e (!) plek in het puntenklassement. De Slowaak in oude vorm is hiermee een absoluut koopje, de Slowaak in huidige vorm is erg dure opvulling. Hoe verschijnt hij aan de start in Kopenhagen?


Deel dit artikel
Gamecenter