Voorbeschouwing

Parijs-Roubaix

11. Parijs Roubaix

Een week na de Ronde van Vlaanderen is het de beurt aan het enige Franse wielermonument: Parijs – Roubaix. Vanwege de vele kilometers over de meest onbegaanbare kasseistroken in Noord-Frankrijk, staat deze wielerklassieker ook wel bekend als de ‘Hel van het Noorden’. Zelfs de meest ervaren klassiekerrenner kijkt ieder jaar weer met angst en beven uit naar deze fantastische wedstrijd, die al sinds 1896 op de wielerkalender prijkt.


5 april 2023 in Wielrennen

Oorspronkelijk werd er gestart in Parijs, maar vanwege de grote afstand naar Roubaix werd in 1963 besloten om het vertrek elders te laten plaatsvinden. Sinds 1968 ligt de startplaats dan ook in Compiègne, zo’n tachtig kilometer noordelijker dan Parijs. Het parcours is volledig vlak, maar dat betekent niet dat het minder zwaar is dan een Ardennenklassieker. De renners komen onderweg zeer veel kasseistroken tegen. Het is iedere keer opnieuw een prachtig gezicht om het peloton het Bos van Wallers te zien doorkruisen en te zien stuiteren op het Carrefour de l’Arbre. En daarbij is de volgende vraag altijd weer zeer relevant: ligt ‘de Hel’ er droog of nat bij?

Het komt in deze race niet alleen aan op een grote motor, taaiheid en een venijnig sprintje aan het eind. Een flinke portie lef, incasseringsvermogen en handigheid op de fiets zijn net zo belangrijk. Met name wanneer Pluvius het op zijn heupen heeft en de wegen met water besprenkelt zal het lekke banden en valpartijen regenen. Hoe gaat een renner om met die tegenslag? En weet hij steeds de minst slechte stukken van de weg op te zoeken om de kans op malheur zo klein mogelijk te maken?

Natuurlijk komt er in zulke omstandigheden ook een beetje geluk bij kijken. Op de stenen douchehokjes in Roubaix staan dan ook enkele verrassende namen van winnaars uit het verleden, zoals Frédéric Guesdon (1997), Servais Knaven (2001), Magnus Bäckstedt (2004) en Mathew Hayman (2016). Maar ook natuurlijk die van erkende kasseienvreters als Franco Ballerini, Johan Museeuw, Peter van Petegem en, iets recenter, Tom Boonen, Fabian Cancellara, Niki Terpstra, John Degenkolb, Greg van Avermaet, Peter Sagan en Philippe Gilbert. In 2022 voegde Dylan van Baarle zich bij deze illustere namen, nadat hij in 2021 nog buiten de tijdslimiet reed. De renner die op de Eerste Paasdag de welbekende steen omhoog mag tillen is bij het ontbijt zelden de absolute topfavoriet van de dag.

Profiel

11 Parijs Roubaix

Favorieten volgens Scorito
⭐⭐⭐ Van Aert, Van der Poel 
⭐⭐ Ganna, Küng, Pedersen, Van Baarle 
⭐ Asgreen, Bjerg, Mohoric, Laporte, Wright


Uitslag Parijs-Roubaix 2022
1. Dylan van Baarle
2. Wout van Aert +1'47"
3. Stefan Küng z.t.
4. Tom Devriendt z.t.
5. Matej Mohorič z.t.
6. Adrien Petit +2'27"
7. Jasper Stuyven z.t.
8. Laurent Pichon z.t.
9. Mathieu van der Poel +2'34"
10. Yves Lampaert +2'59"


Deel dit artikel
Gamecenter