Giro d'Italia 2022

Parcoursoverzicht

Foto: ProShots

Het peloton gaat voor de 105e keer de Ronde van Italië rijden. In het land dat voor driekwart uit bergen en heuvels bestaat is het niet lastig om een mooie wielerkoers uit te stippelen. Toch kiest de organisatie voor een ander startpunt voor het openingsweekend: Hongarije. Na een weekend met een punchetappe, een korte tijdrit en een massasprint zullen de eerste kleine verschillen in het klassement gemaakt zijn. Vooral interessant is de openingsetappe die eindigt met een vierde categorie beklimming. Als jij de dagwinnaar in je team hebt, zitten jullie er samen wellicht warm bij: hij drie truitjes, jij een lading punten.


5 mei 2022 in Wielrennen

Aankomst op de Etna

Van Hongarije wordt er gevlogen naar Sicilië, waardoor de eerste rustdag vooral een reisdag wordt. Die rust zouden de renners echter wel goed kunnen gebruiken want al in etappe 4 moet de Etna bedwongen worden. In de groep die als eerste de top van de vulkaan bereikt zou zomaar de nieuwe rozetruidrager kunnen zitten. Hij kan dit tricot zeker twee hele dagen vasthouden, want rit 5 en 6 zijn voor de sprinters.

De Apennijnen in...

De coureurs zetten de weg verder noordwaarts in. De Apennijnen worden hierbij niet ontweken met heuveletappes in etappe 7 en 8. Een echte bergrit volgt in etappe 9: een dubbele eerste categorie klim naar Blockhaus.

Na de tweede rustdag volgt een toeristische vlakke route langs de Adriatische kust. Sprintersbal? Nee hoor, de finishplaats ligt landinwaarts en in de tweede helft van de etappe wordt het nooit vlak. Een groot gedeelte van de sprinters zal daarom meer uitkijken naar etappe 11 en 13. De etappe daartussenin is voor hen die een heuvel goed kunnen verteren.

Sprinters stappen af?

Grote kans dat de sprinters met Tourambities dan wel zonder puntentruiaspiraties na deze etappes de fiets aan de wilg willen hangen. Vanaf het voorlaatste weekend komen vrijwel alleen de klimmers nog aan bod. Eerst op de zaterdag: omdat de Superga dit jaar ontbrak in de eendagskoers Milaan – Turijn krijgen de renners hem nu maar liefst tweemaal voorgeschoteld. Een dag later gaat het peloton via de Alpen pas echt de hoogte in met een finish bergop.

De laatste loodjes wegen het zwaarst

Na de laatste rustdag verplaatst het hele circus zich naar de Dolomieten. Met uitzondering van etappe 18 (vlak) en de slotrit (individuele tijdrit) worden de bergen allesbehalve vermeden. Het lijkt alsof elke mogelijke fietsbare bergtop is meegenomen in de slotweek, zelfs wanneer er hiervoor naar Slovenië moest worden afgeweken. Alleen de renners met een sterk recuperatievermogen blijven hier nog mee doen voor het eindklassement. Voor de hoogst geklasseerde wacht na de afsluitende tijdrit in Verona de felbegeerde Trofeo Senza Fine.

Een overzicht van alle 21 etappes:

  • 6 sprintetappes
  • 8 bergetappes (5x aankomst bergop)
  • 5 heuveletappes (3x lastige finale)
  • 2 individuele tijdritten

Deel dit artikel
Gamecenter