Giro d'Italia 2022

Etappe 9: De grote onvriendelijke reus

9 (2) (1)

Vlak voor de tweede rustdag pakt de organisatie uit met de eerste vijfsterrenetappe van deze Ronde van Italië. Tijdens deze rit dwars door de Zuidelijke Apennijnen worden de renners voor het eerst geconfronteerd met het echte hooggebergte. De finishlijn is getrokken op de top van de gevreesde Blockhaus, die met de bijnaam de grote onvriendelijke reus door het leven gaat.


5 mei 2022 in Wielrennen

Vanaf de start in bergstadje Isernia loopt de weg al meteen steil naar boven. De openingsfase belooft snoeihard te worden met achtereenvolgens de Valico del Macerone (3km, 6%), de Rionero Sannitico (9km, 7%) en de Roccaraso (7km, 6%). Het kan bijna niet anders dan dat daar een ijzersterke kopgroep wegrijdt tjokvol goede klimmers die hun klassementsdromen al opgeborgen hebben. Na dat dolle begin kunnen de renners gelukkig even op adem komen. Het middenstuk van de etappe gaat hoofdzakelijk in dalende lijn, al zit het zwaarste van de dag er dan nog aan te komen. 

 

Na 135 kilometer koers zal de weg weer akelig steil naar boven lopen, wanneer de renners aan de klim naar skioord Passo Lanciano beginnen. In totaal moet er elf kilometer geklommen worden tegen 7,5% tot de top, waarna een razendsnelle afdaling richting Scafa volgt. Eenmaal in het kleine Abruzzendorpje aangekomen, mag teruggeschakeld worden naar het binnenblad. Vanaf daar begint namelijk de Blockhausklim. 

Die bestaat als het ware uit twee delen. Het eerste gedeelte van zo’n dertien kilometer gaat van Scafa naar Roccamorice tegen een stijgingspercentage van net geen zes procent. Vervolgens begint in Roccamorice de echte beklimming naar de top van de Blockhaus, wat nog eens een veertien kilometer lange strijd tegen de zwaartekracht is met een weg die gemiddeld oploopt met 8,5%. Enkel een absolute topklimmer zal in staat zijn om deze grote onvriendelijke reus als eerste te bedwingen. 

 

De laatste keer dat de Giro een aankomst kende op de Blockhaus was in 2017. De klim startte toen ook in Roccamorice, al was de aanloop een stuk makkelijker dan hij dit jaar is. Terwijl Tom Dumoulin beslag legde op de derde plaats – en zo de basis legde voor zijn latere eindzege – was er die dag niks te doen aan Nairo Quintana. 

 

UITSLAG GIRO 2017 ETAPPE 9

  1. Nairo Quintana
  2. Thibaut Pinot +24” 
  3. Tom Dumoulin z.t. 
  4. Bauke Mollema +41” 
  5. Vincenzo Nibali +1’00” 
  6. Domenico Pozzovivo +1’24” 
  7. Tanel Kangert +2’02” 
  8. Ilnur Zakarin +2’14” 
  9. Sébastien Reichenbach +2’28” 
  10. Davide Formolo +2’35” 

Deel dit artikel
Gamecenter