Giro d'Italia 2022

Etappe 20: Woeste hoogten

20

“Het hoogste voor het laatste bewaren”, moet de Giro-organisatie gedacht hebben. Deze finale bergrit telt namelijk nog drie reusachtige beklimmingen, waarvan de kleinste 1919 meter groot is. Met een spektakelrijke steile slotklim mogen we torenhoge verwachtingen hebben van de ultieme showdown bergop tussen de favorieten.


5 mei 2022 in Wielrennen

Zodra gestart wordt in Belluno loopt de weg al vals plat. Na de eerste tussensprint in Cencenighe Agordino, na 60 kilometer, schieten de stijgingspercentages – letterlijk – de hoogte in! Om de top van de 1919 meter hoge Passo San Pellegrino te bereiken moet negen kilometer tegen acht procent geklommen worden. En dan te bedenken dat de San Pellegrino de makkelijkste en laagstgelegen berg van deze mastodontenrit is. 

 

De volgende beklimming leidt de renners namelijk naar het dak van de Giro. Op de Passo Pordoi komen de renners, na een klim van twaalf kilometer aan 6,5% procent, boven op 2236 meter boven zeeniveau! Het is de eerste keer deze editie dat de magische grens van 2000 meter wordt doorbroken. Door de combinatie van een hoge vermoeidheidsgraad en het happen naar zuurstof in de ijle lucht, lijkt een spectaculaire ineenstorting van een favoriet een zeer waarschijnlijk scenario.

Na de woeste hoogten van de Pordoi, dalen de renners maar liefst dertig kilometer lang tot aan de voet van de allerlaatste beklimming. De eer is weggelegd voor de spectaculaire Passo Fedaia dat over een lengte van 13,5 kilometer een gemiddeld stijgingspercentage heeft van 7,5%. Dat cijfer bedriegt enigszins, want na een relatief goed lopende eerste helft, wordt de Fedaia een loeisteil monster tijdens de laatste 4,5 kilometer. Daar duikt het wegdek zelfs nooit meer onder de tien procent! Alles lijkt dan ook in gereedheid gebracht om te zorgen voor een onvergetelijke finale op ruim 2000 meter hoogte. Wie temt als eerste de woeste hoogten, en kan de Italiaanse eindwinst ruiken? 

 

Het ritprofiel doet sterk denken aan de twintigste etappe van vorige editie. Ook toen werd een relatief vlakke aanloop gevolgd door drie lange beklimmingen op grote hoogte. Damiano Caruso leverde toen de klimprestatie van zijn leven en behaalde zijn eerste ritzege in zijn thuiskoers. Roze trui Egan Bernal kwam als tweede over de streep en zou een dag later de eindzege veroveren. 

 

UITSLAG GIRO 2021 ETAPPE 20

  1. Damiano Caruso
  2. Egan Bernal +24” 
  3. Daniel Felipe Martínez +35” 
  4. Romain Bardet z.t. 
  5. João Almeida +41” 
  6. Simon Yates +51” 
  7. Aleksandr Vlasov +1’13” 
  8. Hugh Carthy +1’29” 
  9. Lorenzo Fortunato +2’07” 
  10. Antonio Pedrero +2’23” 

Deel dit artikel
Gamecenter