Giro d'Italia 2022

Etappe 19: Steilvol Slovenië

19

Na eerder een avontuurtje met Hongarije, gaat de Giro drie dagen voor het einde andermaal vreemd. Dit keer is de vurige minnares het stijlvolle Slovenië, waar de loeisteile Kolovrat het peloton een zweetrovend welkom zal heten. Finishen gebeurt wel in Italië, met een aankomst bergop in Santuario di Castelmonte.


5 mei 2022 in Wielrennen

Wie graag eens naar Venetië wil, maar de bestemming te druk, te duur of te mainsteam vindt (of alle drie die redenen), moet misschien eens een kans geven aan Marano Lagunare. Net als zijn bekendere broer is ook die plaats een soort verstedelijkte Aquaman, die het beste van land en zee weet te combineren. Wie een romantisch aanzoek plant in de nabije toekomst doet misschien inspiratie op, want de rit gaat van start in Marano Lagunare. Van daar gaat het al snel noordwestelijk richting de nabijgelegen Sloveense grens. 

Nog voor het buurland wordt binnengereden zullen de renners al twee beklimmingen achter de kiezen hebben. Na de Villanova Grotte (3,5 kilometer aan 8,5%), die na 70 kilometer koers opduikt, volgt al snel de Passo di Tanamea (9 kilometer aan 5,5%). De afdaling van die laatste brengt de renners in Slovenië. Helaas zal er in het peloton geen spoor zijn van thuishelden Tadej Pogačar of Primož Roglič, die de Tour verkiezen. Die leemte zal dan ook opgevuld moeten worden door Slovenië’s derde gigant: de Kolovrat.

Dat is een nieuwe beklimming, maar wel eentje die alles heeft om een instant klassieker te worden. De Kolovrat is een ongenadig steil rotding dat over tien kilometer vrij constant tegen ruim negen procent stijgt, met pieken tot vijftien procent! Jammer genoeg ligt de top van deze steilvolle Sloveense klim op 45 kilometer van de finish, waardoor de meerderheid van de renners met reserve – in de mate mogelijk – naar boven zullen rijden. 

 

Eenmaal op de top is het tripje Slovenië ook meteen ten einde. Een lange afdaling op Italiaans grondgebied brengt de renners naar de voet van de slotklim richting Santuario di Castelmonte. Dat is allerminst de zwaarste beklimming die er te vinden is. Na 6,5 kilometer klimmen tegen een gemiddeld percentage van zes procent ben je boven. Het lijkt dan ook in het bijzonder een berg voor krachtige klimmers die op een grote versnelling richting de top kunnen rijden. Gezien er nog maar drie kansen op ritwinst zijn, zou een favoriet wel eens koste wat het kost de ritzege willen najagen om die lelijke nul alsnog weg te vagen.


Deel dit artikel
Gamecenter