Giro d'Italia 2022

Favorieten - Bergklassement

Berg1

De Dolomieten, de Apennijnen of de zuidelijke kant van de Alpen. Aan bergen absoluut geen gebrek in Italië. Het bergklassement is dan met recht een hoofdprijs, die bijna net zo mooi is als de naam zelf luidt: la maglia azzurra.


5 mei 2022 in Wielrennen

Er is in de wielermanager geen klassement lastiger te voorspellen dan deze. Maar hierdoor kan jij juist wel het verschil maken. Mocht jouw renner in Verona nog steeds een blauw truitje dragen dan ben jij namelijk verzekerd van een hele berg punten. En vaak hoef je voor die renners eens niet de hoofdprijs te betalen, zo lieten Guerreiro (2020) en Bouchard (2021) al zien de afgelopen jaren.

Een stuk belangrijker: wie zijn de kanshebbers voor dit jaar? Met acht bergetappes inclusief een aankomst op de Etna belooft het vuurwerk te worden! Het is goed mogelijk dat een aanvalsluchtige renner in de berg- en heuveletappes genoeg punten sprokkelt om de favorieten voor het roze voor te blijven in het bergklassement.

Onder deze categorie scharen wij als eerste Mathieu van der Poel (€ 3.000.000). Een geboren aanvaller die behoort tot 's werelds beste puncheurs. Die combinatie zou ervoor kunnen zorgen dat hij de nodige bergpunten pakt op de toppen van beklimmingen. Of hij het klassement dan ook automatisch wint, is zeer de vraag. Het winnen van de bergtrui zal Van der Poel niet als hoofddoel hebben. Daarnaast mist hij de echte klimmersbenen voor het absolute hooggebergte.

Wie wel een geweldig setje klimmersbenen heeft én sowieso niet in dienst hoeft te rijden is Alejandro Valverde (€ 2.500.000). Met zijn 42(!) jaar is El Imbatido inmiddels niet meer in staat om drie weken lang een goed klassement te rijden (al weet je het met hem nooit…), maar klimmen kan hij nog altijd als geen ander. Ook dit jaar won hij alweer twee koersen en werd hij knap tweede in zowel Strade Bianche als de Waalse Pijl. Aan het einde van dit seizoen hangt hij zijn fiets aan de wilgen. Wat is er dan mooier om nog even een bergtrui mee te nemen uit Italië?

Iemand die zich mogelijk (ook) richt op het winnen van de trui is Lorenzo Fortunato (€ 750.000). De Italiaan kan uitstekend klimmen en bewees dat vorig jaar al door de Giro-etappe naar de Monte Zoncolan te winnen. De pas 25-jarige renner van EOLO-Kometa liet ook dit jaar zijn klimmersbenen spreken. Zo werd hij tweede in een lastige rit in de Ronde van Andalusië.

De volgende renner die kansrijk is voor de blauwe trui is Jan Hirt (€ 750.000). Deze Tsjech is in de vorm van zijn leven en zal door het peloton (en jouw concurrenten in de subleague) niet direct als een bedreiging worden gezien. Een hele gevaarlijke combinatie voor een renner die wellicht drie weken lang in Italië voor het peloton uit gaat rijden; hiermee gaat hij punten pakken.

Heb je een dobbelsteen? Noteer de renners van BORA – hansgrohe van 1 tot 5 en selecteer de renner die je gooit rechtstreeks in je team (bij 6 kies je voor Jan Hirt). Met Giovanni Aleotti (€ 500.000), Emanuel Buchmann (€ 2.500.000), Jay Hindley (€ 2.000.000), Lennard Kämna (€ 1.000.000) en Wilco Kelderman (€ 2.500.000) zijn er minimaal vijf mannen die het in zich hebben om bij de laatste tien in een bergetappe te zitten. Kijkend naar het parcours, kiezen wij voor Lennard Kämna. De Duitser zal zich wellicht niet richten op het algemeen klassement en heeft al laten zien bergetappes te kunnen winnen in de Tour de France, de Dauphiné, en dit jaar de Ronde van Andalusië en de Ronde van de Alpen. Wij verwachten dat hij dit op Italiaans grondgebied ook kan.


Deel dit artikel
Gamecenter