Giro d'Italia 2022

Favorieten - Algemeen klassement

AK1

184 renners komen met veel hoop en goede moed aan de start van de Ronde van Italië in Budapest. Na drie weken intensief koersen over bochtige straatjes, vele heuvels, talloze bergen en twee duels tegen de klok, zal slechts één renner op zondag 29 mei de roze trui aantrekken in Verona en de geschiedenis ingaan als de Girowinnaar!


5 mei 2022 in Wielrennen

INEOS Grenadiers trekt zonder titelverdediger Egan Bernal, maar met een meerkoppig monster naar de roze strijd. De Girowinnaar van 2019, Richard Carapaz (€ 5.000.000), start waarschijnlijk als hun leider en is intrinsiek misschien wel de beste klimmer op de deelnemerslijst. Met weinig tijdritkilometers en een bergachtige slotweek kan het parcours niet veel beter zijn voor de Ecuadoriaan. Hij heeft daarnaast prima ondersteuning van luitenanten Richie Porte (€ 2.500.000) en Pavel Sivakov (€ 2.500.000). In de schaduw van Carapaz moet dit duo ook in staat worden geacht een topnotering in het eindklassement na te streven.

De grootste concurrent van Carapaz voor het algemeen klassement is vermoedelijk Simon Yates (€ 4.000.000). De renner van team BikeExchange – Jayco was in 2018 al eens heel dicht bij de winst in de Italiaanse koers, maar een volledige ineenstorting in de negentiende etappe zorgde ervoor dat hij uiteindelijk 21e werd in het eindklassement van die editie. In zijn daaropvolgende grote ronde-deelname (Vuelta 2018) wist hij zijn krachten beter te doseren. En dat resulteerde uiteindelijk in de eindwinst! In Parijs-Nice van dit jaar liet hij zien dat hij weer beschikt over de benen van weleer; zijn tijdrit was beresterk en als klimmer deed hij niet onder voor Primoz Roglic. Sterker nog, als Roglic niet over meesterknecht Van Aert beschikte, dan zou het Yates zijn die de koers op zijn naam zou schrijven.

João Almeida (€ 5.000.000) is misschien niet de topfavoriet, maar wel degelijk een favoriet voor de roze trui. De Portugees reed dit jaar drie rondes waarin hij telkens in de top 10 wist te eindigen. Met name in de Ronde van Catalonië was hij sterk, met een etappezege en de derde plek in het eindklassement. In het absolute hooggebergte doet de renner van UAE Team Emirates wellicht nét iets onder voor Caparaz en Yates, maar dat zou hij goed kunnen maken door zijn sterke tijdrit en de bonificatieseconden die hij ongetwijfeld bij elkaar sprokkelt door zijn goede eindschot en punchkwaliteiten. Dat laatste levert overigens ook een hoop Scoritopunten op. Bekijk zijn punten in de Giro van 2020 maar eens, toen hij 18(!) keer in de top 20 belandde.

De bookies zijn altijd lovend over de kansen van Mikel Landa (€ 3.500.00). Ook nu weer staat de Spanjaard in dat klassement op plek 4, vlak achter Yates en Almeida. Enerzijds is dat niet raar, want Landa is één van de beste klimmers in het peloton en eindigde al zes keer in de top 10 van het eindklassement van een grote ronde. Daarnaast is deze Giro d'Italia op zijn lijf geschreven, met vele hoogtemeters en weinig tijdritkilometers. Maar Landa is een eeuwige pechvogel, zo lijkt het. Hij komt altijd net te kort voor een toppositie of heeft de omstandigheden tegen om écht voor de overwinning te strijden. Zo ook vorig jaar, toen hij in de Giro zwaar ten val kwam en de ronde al na vijf ritten moest verlaten. Dit is een beetje de grote ronde van de laatste kans; wint hij deze niet, zal het nooit meer gebeuren. Landa vormt in Italië een Baskische tandem met Pello Bilbao (€ 2.500.000). Hij eindigde twee jaar geleden nog vijfde in het eindklassement van de Giro, en bewees in een goede vorm te zijn in de Ronde van het Baskenland en de Ronde van de Alpen. Bilbao won in beide koersen een rit en eindigde hoog in het algemeen klassement. Team Bahrain-Victorious kan óók nog beschikken over Wout Poels (€ 1.500.000). De Nederlandse klimmer won dit jaar de Ronde van Andalusië en reed in het verleden goede klassementen in de Vuelta.

Astana Qazaqstan Team

Astana Qazaqstan Team speelt deze Giro d'Italia de kaart Miguel Angel Lopez (€ 3.000.000). De rasklimmer uit Colombia heeft heel veel potentie, maar net als bij Landa komt dat er niet altijd uit. In de afgelopen drie grote rondes staat er namelijk een DNF achter zijn naam. In de zes grote rondes daarvóór eindigde hij wel telkens in de top 10 van het eindklassement. Die zes top 10s noteerde hij bij de ploeg waar hij dit jaar terugkeerde. Terug op het oude nest, dat kan alleen maar het beste naar boven halen bij de nog altijd pas 28-jarige Lopez. Mocht het er toch niet uitkomen bij Superman, dan kan het team altijd nog rekenen op good-old Vincenzo Nibali (€ 1.500.000). De inmiddels 37 jaar oude veelvraat wist álle grote rondes al eens op zijn naam te schrijven en eindigde drie jaar geleden nog tweede in het eindklassement van de Giro.

BORA – Hansgrohe

BORA – hansgrohe stuurt een ijzersterke formatie naar deze grote ronde, met liefst drie outsiders voor de eindwinst. Allereerst is er het duo Wilco Kelderman (€ 2.500.000) en Jay Hindley (€ 2.000.000), die beiden de Giro d'Italia 2020 kleurden met respectievelijk een derde en tweede plek in het eindklassement. De Nederlandse Kelderman kan goed tijdrijden, excelleert in de heuvels en is een degelijke klimmer, maar komt in het absolute hooggebergte vaak net wat tekort. Perfecte kwaliteiten voor een top 10-notering in het klassement, maar dat hoogste treetje lijkt een utopie, zeker met de zware slotweek van deze Giro. Hindley leek het nieuwe wonderkind, een renner die we de komende jaren zouden gaan zien in de grote rondes. Maar na de Giro van 2020 zijn de resultaten van de Australiër – die een dag voor de start van de Giro d'Italia 26 kaarsjes uitblaast – een stuk minder. Komt het er nu wel weer uit?

De derde grote tenor van BORA is Emanuel Buchmann (€ 2.500.000). De Duitser werd al eens vierde in de Tour de France (2019) en leek vorig jaar lange tijd op weg naar een topnotering in de Giro d'italia. Hij kwam echter ten val in de vijftiende etappe en moest de ronde vroegtijdig verlaten. Nieuwe ronde, nieuwe kansen. Kan de complete Buchmann eíndelijk weer een goed klassement rijden?

EF Education-EasyPost

EF Education-EasyPost zet in op Hugh Carthy (€ 2.500.000). De Brit was weergaloos in de Vuelta van 2020, waarin hij de rit op de Angliru won en verder nog eens zeven keer top 10 reed in bergritten. Die ronde werd hij uiteindelijk derde, achter Primoz Roglic en Richard Carapaz. Ook vorig jaar was de atypische klimmer het speerpunt van de ploeg in de Giro d'Italia. Hij eindigde achtste in het klassement, maar reed verder een zeer fletse ronde. Toentertijd scoorde hij 220 Scoritopunten, terwijl er in deze editie meer hoogtemeters zijn. Ook bij een kleurloze Giro zou hij dus in staat moeten zijn om te voldoen aan de '100 punten per miljoen'-regel.

Romain Bardet (€ 2.500.000) deed het vorig jaar nog iets beter dan Carthy. De Fransman eindigde zevende in het eindklassement van de Giro, met name dankzij een goede derde week. Waar hij vanaf 2019 lange tijd een vormdip liet zien, worden zijn benen weer beter en beter. Dit jaar liet hij met name in de Ronde van de Alpen zien dat er nog altijd rekening moet worden gehouden met de klassementsrenner Bardet.

Jumbo-Visma

Bij Team Jumbo-Visma is het vooral uitkijken naar Tom Dumoulin (€ 2.000.000), die in 2017 de prachtige Il Trofeo Senza Fine mee naar huis mocht nemen. De Nederlander gaf in januari 2021 aan dat hij voor onbepaalde tijd zou stoppen met wielrennen. Maar het bloed kruipt waar het niet kan gaan. Een half jaar later nam hij alweer deel aan een professionele wielerkoers en tien dagen later boekte hij op het nationaal kampioenschap tijdrijden zijn eerste (en tot dusver enige) overwinning sinds zijn comeback. Hoe goed hij is, is zéér de vraag. Zelf gaf hij in ieder geval aan zich te willen laten zien in de twee tijdritten, en hoopt hij een rol van betekenis te kunnen spelen in het algemeen klassement. Mocht dat laatste om wat voor een reden dan ook niet lukken, dan kan de ploeg ook nog rekenen op de pas 24-jarige Tobias Foss (€ 2.500.000). De Noor kan uitstekend tijdrijden én klimmen en wist vorig jaar al negende te worden in het eindklassement van de Giro d'Italia. Nu hij een jaartje meer ervaring heeft en het vertrouwen geniet van de ploeg, kan hij dat alleen maar beter doen!


Deel dit artikel
Gamecenter