Voorbeschouwing

15. GP van Singapore

15. Singapore Blog

De Sith uit het epische Star Wars-universum zullen aankomend raceweekend kirren van plezier, want de Formule 1 sluit zich in Singapore aan bij de Dark Side. Het sportevenement in de stadsstaat speelt zich namelijk volledig af in de duistere nacht. Daarmee is deze Aziatische Monaco een van de meest unieke races en een niet te missen event voor iedere autosportliefhebber!


29 september 2022 in Formule 1

Toen zo’n vijftien jaar geleden aangekondigd werd dat Singapore voor het eerst een nachtrace ging organiseren in de Formule 1, leek dat een onhaalbare publiciteitsstunt. De Singaporezen bewezen echter het ongelijk van de sceptici en spaarden kosten noch moeite om de wereld te verbazen. 108423 meter aan stroomkabels werd aangelegd om het vijf kilometer lange parcours – het equivalent van tachtig voetbalterreinen – te voorzien van licht, samen goed voor een vermogen van drie miljoen watt! Het feeërieke aanzicht van de metropool die ‘s nachts helemaal tot leven kwam, veroverde meteen de harten van fans en coureurs.

De Grand Prix van Singapore is het begin van de grote seizoensfinale voor de tien Formule 1-teams. Zes races buiten het Europese continent zullen in amper twee maanden het kampioenschap beslissen. Het parcours langs Marina Bay is een typisch stratencircuit dat voor 70% bestaat uit openbare wegen. Het intensief gebruik van het asfalt zorgt voor een laag gripniveau en veel hobbels. De combinatie met temperaturen die makkelijk boven de 30°C stijgen en een luchtvochtigheid op saunaniveau, maakt deze rit door de jungle van vangrails een aanslag op het lichaam van de coureurs.

Ook mentaal kan niemand zich een seconde rust veroorloven, want elke kleine fout op het bochtige circuit kan (en zal meestal) in de vangrails eindigen. De race in Singapore is niet toevallig het enige evenement in de Formule 1 waarin de Safety Car ieder jaar moet uitrukken. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat quasi iedere coureur de Grote Prijs van Singapore bestempelt als de meest veeleisende van de hele kalender.

Voor de ingenieurs is het raceweekend net wat eenvoudiger. Cruciaal in de afstelling van de wagen is om met zo’n groot mogelijke vleugels te eindigen, die maximale downforce genereren. Ondanks enkele relatief lange rechte stukken, wordt tijd gewonnen (of verloren) in de 23 (veelal trage) bochten die het parcours kent. Een krachtige motor is dan ook van ondergeschikt belang, het Marina Bay Street Circuit beloont bij uitstek een sterk aerodynamisch chassis.


Deel dit artikel
Gamecenter