Voorbeschouwing

9. GP van Oostenrijk

9. Oostenrijk Blog

In tegenstelling tot de voorgaande twee (corona)jaren doet het hele F1-circus Oostenrijk slechts één keer aan tijdens dit kampioenschap. Wellicht tot ongenoegen van Red Bull en Max Verstappen, want van de laatste zes races in Oostenrijk wist de thuiswagen van Verstappen vier keer te winnen. Als goedmakertje daarom: een sprintrace op de zaterdag! Het hele weekend krijgt dus sowieso een Oostenrijks sausje, maar horen wij dan ook het Oostenrijkse volkslied tijdens de ceremonie van de winnende wagen?


8 juli 2022 in Formule 1

Het circuit – met drie opeenvolgende DRS-zone’s op de lange stukken – is op papier een garantie voor inhaalacties. Je gebruikt de ene DRS-zone om tot de te staart van je voorganger te geraken, en bij de volgende DRS-zone zet je je inhaalactie in. Als we naar de races van vorig jaar kijken is dit toch iets te gemakkelijk gedacht. Op maar liefst acht circuits waren er vorig jaar namelijk meer positiewisselingen te zien dan op de Red Bull Ring. Een goede kwalificatie lijkt daarom belangrijk!

Die kwalificatie moet dit weekend een dag eerder dan normaal, want op zaterdag is er de tweede sprintrace van het seizoen. Ook nu zijn er acht punten te verdienen voor de winnaar en niet minder belangrijk: de pole position op zondag. Het belang van zo’n goede startpositie liet Max Verstappen In 2021 zien: twee keer vanaf pole, twee keer winst. Wat volgde was een hossende oranje menigte op de tribunes die eerst naar rechts ging, toen weer naar links en wederom terug naar rechts. Het leek de combinatie van bocht vier naar bocht acht wel. In het meest technische gedeelte van het circuit ligt de sleutel voor Ferrari om uit te lopen op de krachtigere Red Bull. Mocht dat niet lukken, kan Verstappen zijn vijfde overwinning in het mooie bergachtige Oostenrijk vieren met veel van zijn landgenoten.

Normaal gesproken gaat Ferrari de kaart Charles Leclerc uitspelen, maar bij de laatste twee races in Oostenrijk was het juist ploeggenoot Carlos Sainz die het snelst was in de rode bolide. De Spanjaard opereert blijkbaar smooth op de Red Bull Ring! Achter de twee sterkste ploegen van dit jaar lijkt het Mercedes te zijn die met een goede dag het podium kan bereiken. Maar een 2-3tje zoals vorig jaar – op Styria, de eerste van de twee races in het Alpenland – lijkt op dit moment te veel gevraagd. Concurrentie in de subtop kan Mercedes verwachten van McLaren en Alfa Romeo. Vooral Lando Norris (McLaren) heeft goede herinneringen aan de baan waar hij vorig jaar 3e en 5e werd.


Deel dit artikel
Gamecenter