Voorbeschouwing

15. GP van Nederland

13. Nederland Blog

De wereld heeft vorig jaar kennis gemaakt met het circuit van Zandvoort. En dat smaakte naar meer! Het hele circus reist dit jaar wederom af naar de volledig oranje gekleurde badplaats. Destijds was het Lewis Hamilton die een Nederlands feestje mogelijk kon verstieren, dit jaar lijkt die opdracht te gaan naar Charles Leclerc. Pakt hij dan de volle buit in het hol van de leeuw?


2 september 2022 in Formule 1

De Grote Prijs van Nederland was een vaste afspraak vanaf het allereerste seizoen Formule 1 in 1950 tot en met 1985, toen de legendarische Niki Lauda zich tot de laatste winnaar kroonde. Vorig jaar kreeg de drievoudige Oostenrijkse wereldkampioen een opvolger in de vorm van publiekslieveling Max Verstappen.

Het Circuit van Zandvoort heeft een soortgelijk karakter als dat van de Hungaroring: smal, relatief veel hoogteverschil en korte rechte stukken die overvloeien in snelle bochten. Het zal daardoor allerminst evident zijn om een inhaalmanoeuvre succesvol af te ronden. De beste kansen daarvoor zijn de eerste en laatste bocht, waarvan de organisatie kombochten heeft gemaakt. Met een hellingsgraad van 18° doen die sterk denken aan de Amerikaanse Ovals. De bolides zullen daar – met DRS! – plankgas doorrijden, al valt nog af te wachten of de banden niet zullen bezwijken onder die enorme krachten die gegenereerd worden.

De naam van de eerste bocht is trouwens Tarzan. Volgens de mythe leefde er een zonderling in de duinen, met de bijnaam Tarzan, die zijn eigendom niet wou opgeven voor het nog aan te leggen circuit. Na lang onderhandelen besluit Tarzan om toch in te stemmen met de bouw van de racebaan, maar dat op één voorwaarde: er moest een bocht naar hem genoemd worden.

Thuisheld Max Verstappen zal ongetwijfeld opnieuw een duel uitvechten met uitdager Charles Leclerc voor het beste plekje op de apenrots. Toch geven wij de Monegask de grootste kans op de overwinning. Inhalen op Zandvoort blijkt erg lastig en de kwalificatie op zaterdag lijkt daarmee even belangrijk als de race op zondag. Als de polesitter tijdens de race de pechduivel niet tegenkomt (of van de baan wordt gereden), zal die meer dan waarschijnlijk ook op zondag triomferen.


Deel dit artikel
Gamecenter