Voorbeschouwing

6. GP van Emilia-Romagna

6. Emilia Romagna Blog

Na een succesvolle comeback van het Autodromo Enzo e Dino Ferrari in 2020 en spectaculaire races in 2021 en 2022, krijgt de race ook dit seizoen een plekje op de F1-kalender onder de naam Grote Prijs van Emilia-Romagna. Van 1981 tot en met 2006 werd eerder de GP van San Marino gehouden op dezelfde baan die vernoemd is naar de oprichter van Ferrari en diens zoon. De race in Imola kan nooit onder de noemer van Italië doorgaan, omdat die titel al ingenomen is door Monza. Daardoor werd het jarenlang genoemd naar de dwergstaat San Marino, dat vlakbij het circuit ligt. De Grote Prijs wordt nu echter vernoemd naar de regio waar de baan ligt.


16 mei 2022 in Formule 1

De Grand Prix van San Marino heeft een gitzwarte geschiedenis, die in het jaar 1994 een triest dieptepunt kent. Zo laat de Oostenrijker Roland Ratzenberger het leven tijdens de kwalificatiesessie van zijn derde raceweekend ooit. Nog een dag later staat Magere Hein opnieuw aan het circuit. In een intens duel tussen Michael Schumacher en Aryton Senna om de leiding in de race, verliest die laatste de controle van zijn bolide in de Tamburello-bocht. Senna knalt met een snelheid van 210 kilometer per uur tegen een muur en is op slag dood. Hij werd amper 34 jaar. Aryton Senna behaalde 41 overwinningen in de Formule 1 en werd drie keer wereldkampioen. De Braziliaan wordt gezien als de beste ooit.

De baan in Imola heeft sinds die tragische dag heel wat veranderingen ondergaan om de veiligheid te verhogen. Tegenwoordig is het circuit 4,9 kilometer lang en daarin liggen 19 bochten, waaronder drie chicanes, die variëren van heel langzaam tot heel snel. Daarnaast kan er op de start-finishstrook een kilometer lang vol gas gereden worden, waardoor ook een sterke motor van cruciaal belang is. Imola is dus een technisch zeer veeleisende route, die allrounders beloont.

Dit jaar lijkt de beste auto ook het meest allround: de RB19 onder de bipsen van Max Verstappen en Sergio Pérez. De twee Red Bulls, de twee Mercedessen en de twee Ferrari's stonden de afgelopen jaren gedurende het seizoen overduidelijk een treetje hoger dan de overige teams. Toch was de derde plek op het podium in Imola driemaal voor een outsider: Lando Norris (McLaren) in 2022 en 2021, Daniel Ricciardo (Renault) in 2020. Welke C of D-coureur gaat het voor jou doen in de 2023-editie?


Deel dit artikel
Gamecenter