Voorbeschouwing

12. GP van België

12. België Blog

De klassieker in Spa-Francorchamps luidt de triple-header van de lage downforce in. Met zijn combinatie van lange rechte stukken en snelle bochten is de Belgische Grand Prix ieder jaar een absoluut spektakelstuk! Ronkende namen als Eau Rouge, La Source en Rivage klinken bij iedere Formule 1-fan als een prachtige symfonie in de oren. Ook de coureurs zijn dol op het glooiende parcours in het midden van de Ardense bossen. Maar alleen de allergrootsten weten Spa ook daadwerkelijk op hun erelijst bij te schrijven.


26 augustus 2022 in Formule 1

Het circuit bezit enkele van de meest prachtige bochten ter wereld, met de magnifieke Raidillon als absolute exponent. De auto’s gaan in volle acceleratie door de links-rechts-linkscombinatie heen, met een waanzinnige snelheid van 300 kilometer per uur! Dat terwijl de weg met 17% stijgt en er een hoogteverschil van 40,8 meter overwonnen wordt. ‘Één ronde in Spa is als twintig ronden op een ander parcours qua plezier en adrenaline’, verklaarde tweevoudig wereldkampioen Fernando Alonso enkele jaren terug.

Vlak na de eerste bocht staan de rijders maar liefst 25 seconden lang op hun gaspedaal. Topsnelheid gaat dan ook boven alles tijdens de Grote Prijs van België. Daarom worden de bolides afgesteld met een lage downforce. Enkel in Monza gaan de ingenieurs nog extremer te werk om de auto van zo weinig mogelijk contactdruk te voorzien. Omdat het motorvermogen van zo’n essentieel belang is op de omloop, worden de meeste piloten van een verse krachtbron voorzien aan het begin van het raceweekend.

Ferrari wist in 2018 en 2019 de de Slag om de Ardennen te winnen, maar dat was in een tijd dat ze via illegale technieken over de beste motor van het pak beschikten. In 2020 was Mercedes oppermachtig en bezetten zij de twee hoogste tredes van het podium. De race van vorig jaar viel letterlijk in het water en werd niet volledig uitgereden. Verstappen kreeg daar de maximale 12,5 punten, voor Russell (destijds nog in de Williams) en Hamilton.


Deel dit artikel
Gamecenter