Voorbeschouwing

6. GP van Spanje

6. Spain

Met zijn 109 jaar is de Grand Prix van Spanje een van de oudste races die nog steeds betwist wordt. In die vele jaren passeerden heel wat verschillende banen de revue. De meest spectaculaire was waarschijnlijk het stratencircuit van Montjuïc, op de heuvel waar de stad Barcelona geboren is. Het was op die omloop dat Lella Lombardi in 1975 als eerste en enige vrouw ooit punten wisten rapen in een Formule 1-race.


16 mei 2022 in Formule 1

In de aanloop naar de Olympische Spelen van 1992, die plaatsvonden in Barcelona, werd net buiten de stad een gloednieuw motorsportcomplex opgetrokken. Sinds 1991 is dat de vaste thuisbasis van de Spaanse Grote Prijs geworden. 

Elk jaar vinden op deze baan ook de testsessies voor aanvang van het seizoen plaats, dus de coureurs weten wat ze kunnen verwachten in Barcelona. Het circuit bevat sowieso nauwelijks nog geheimen voor de piloten en ingenieurs, gezien het een van de meest gebruikte banen is. 

Het parcours daagt de auto op elk gebied uit. Snelle bochten worden afgewisseld met langzame en daarnaast is er een lang recht stuk van meer dan een kilometer lang. Nodeloos om te zeggen dat enkel goed uitgebalanceerde wagens zonder specifieke zwaktes de tijdenlijsten domineren. Quasi geen enkele andere baan straft ontwerpfouten zo zwaar af als die van Barcelona dat doet. 


Ondanks de lange volgassectie op de start- en aankomststrook zijn inhaalacties een zeldzaamheid tijdens de Grote Prijs van Spanje. Het is dan ook geen toeval dat zestien van de voorbije twintig races gewonnen zijn door de polesitter. 


De Spaanse Grand Prix is de voorbije jaren het exclusieve terrein geworden van Lewis Hamilton. De Mercedesrijder is er sinds 2017 ongeslagen en kan er won hier vorig jaar zijn vijfde opeenvolgde zege, een evenaring van het record van Aryton Senna. 


Of Hamilton een zesde keer op rij wint valt zeer te bezien. Het is intussen duidelijk dat Red Bull en vooral Ferrari een betere bolide hebben dan Mercedes. Dat in combinatie met het enorme talent van zowel Max Verstappen als Charles Leclerc maakt dat het eerder een tweestrijd tussen de twee talenten zal worden.


Deel dit artikel
Gamecenter