Voorbeschouwing

7. GP van Monaco

7. Monaco

Met de Grote Prijs van Monaco staat de meest glamoureuze Grand Prix op het programma. Het smalle en bochtige stratencircuit in het Prinsdom staat bekend als een van de meest veeleisende circuits die de Formule 1 aandoet. Een nieuw titanenduel tussen Charles Leclerc en Max Verstappen lijkt in het verschiet.


23 mei 2022 in Formule 1

Monaco is keer op keer weer een van de meest speciale raceweekends in het seizoen. Door haar rijke geschiedenis en unieke locatie aan de exclusieve jachthaven, is het uitgegroeid tot het meest prestigieuze evenement die er in de hele autosportwereld te winnen valt. De race vindt volledig plaats op openbare wegen en voldoet eigenlijk al lang niet meer aan de strenge veiligheidsvoorwaarden die de FIA zichzelf oplegt. Uitloopzones naast de baan zijn er nauwelijks, waardoor een botsing vaak resulteert in een spectaculaire ping pong tussen de vangrails. 

Het circuit in Monte-Carlo laat de racepiloten een heel weekend fysiek zwoegen. Nergens anders zijn de bochten namelijk zo krap en worden zo veel stuurbewegingen gemaakt als in het Prinsdom. Nelson Piquet, drievoudig wereldkampioen Formule 1, maakte dan ook de passende vergelijking dat racen in Monaco hetzelfde is als fietsen in je woonkamer. De gemiddelde snelheid ligt dan ook nergens lager, waardoor Monaco de enige Grote Prijs is waar niet 305 kilometer afgelegd wordt op zondag, maar slechts 260 kilometer. 

Om er te winnen heb je geen nood aan topsnelheid, maar wel aan downforce en tractie. Ferrari lijkt de beste auto van de grid te hebben en doet het historisch gezien altijd goed in Monaco. Vorig jaar waren zij ook topfavoriet, nadat Charles Leclerc de snelste kwalificatie had neergezet. Door problemen met de versnellingsbak kon hij echter niet starten in de race. Teamgenoot Carlos Sainz deed dat wel en eindigde op plek 2, achter Max Verstappen. 

Naast Verstappen, weten ook Lewis Hamilton, Sebastian Vettel, Fernando Alonso en Daniel Ricciardo wat het is om te winnen in Monaco. Op de omloop waar de piloot nog écht het verschil kan maken, weten zij misschien hun teleurstellende seizoensstart uit te wissen. Met Charles Leclerc rijdt er ook nog een hypergemotiveerde thuisrijder rond, die stiekem droomt van winst in eigen land podium. Grote ambities kunnen op zaterdag echter al een serieuze knauw krijgen. Nergens anders zijn de kwalificatiesessies zo belangrijk, gezien inhalen nagenoeg onmogelijk is tijdens de race


Deel dit artikel
Gamecenter