GP 2022 Fase 2

Nabeschouwing Scorito GP Fase 2

Vettelfase2
Foto: Pro Shots / Panoramic

Met de Grand Prix van Groot-Brittannië voor de deur wacht niet alleen een spectaculaire race, maar ook een nieuwe teamselectie in de Scorito GP! Vanaf de kwalificatie van Silverstone (2 juli) tot en met de race van Hongarije (31 juli) gaan acht coureurs voor jou bepalen of jij met een gerust hart de zomerstop in kan of dat jij nog flinke upgrades aan je score moet uitvoeren. Maar welke acht coureurs verdienen een stoeltje in jouw team? Hoogste tijd om te evalueren hoe per categorie de coureurs in Fase 2 hebben gepresteerd.


20 juni 2022 in Formule 1

Categorie A
Charles Leclerc (€22.000.000)
Max Verstappen (€21.000.000)

Leclerc op zaterdag, Verstappen op zondag
Tussen de twee leiders van de beste teams van het moment zat het minimale prijsverschil. Toch presteerde de goedkopere (Max Verstappen) beter dan de duurdere (Charles Leclerc). En dat terwijl de Monegask van Ferrari tot Canada oppermachtig in de kwalificatie was! De twee dure uitvalbeurten van Leclerc – terwijl hij aan de leiding stond – zorgen ervoor dat hij niet meer de favoriet voor het wereldkampioenschap is. Daarentegen deed Verstappen precies wat je verwacht van je A-coureur: winnen. Voor puntenpakkers in de kwalificatie zijn er betere opties (zes coureurs in Fase 2), maar hij maakt het op de zondag – wanneer je de vermenigvuldiger op hem kan zetten – vrijwel altijd goed.

Categorie B
Carlos Sainz (€18.000.000)
Sergio Pérez (€17.000.000)
Lewis Hamilton (€16.000.000)
George Russell (€16.000.000)

Mooi geluid uit tweede viool
Twee van de best presterende coureurs in de Scorito GP-manager kon je vinden in de B-categorie: Carlos Sainz en Sergio Pérez. Vooral de goede kwalificaties van Sainz (niemand haalde in de kwalificatie meer punten) zorgden ervoor dat veel managers op de zaterdag erg tevreden waren met de Spanjaard. Voor die andere señor werd er ook hard gejuicht: Sergio Pérez. Winst in Monaco, en soms even snel in de kwalificatie als teamgenoot Verstappen. Met zijn goede prestaties heeft de Mexicaan een nieuw tweejarig contract binnen, gun jij hem ook een verlengde periode in jouw team?

Van de troon gevallen
De twee mindere coureurs van de B-categorie, Lewis Hamilton en George Russell, zitten in het team wat acht jaar op rij het constructeurskampioenschap wist te winnen: Mercedes. Het kan gek lopen in de motorsport, maar een negende titel op rij lijkt er niet in te zitten. Over gek lopen gesproken: na de race van Baku kwam Hamilton moeizaam en strompelend uit de auto. Het beste lijkt eraf voor de zevenvoudig wereldkampioen, en dit is ook terug te zien in zijn prestaties in Scorito GP: een 16e plek voor Lewis Hamilton. De meeste Scorito-managers zagen dit al aankomen. Russell zat namelijk in de helft van alle teams, maar slechts 9% had een plekje over voor Hamilton. Hoe kan de zevenvoudig wereldkampioen weer het vertrouwen winnen van de managers? Wellicht dat een plekje in de C-categorie in Fase 3 hem wat populairder maakt?

Categorie C
Lando Norris (€13.000.000)
Daniel Ricciardo (€12.000.000)
Fernando Alonso (€12.000.000)
Esteban Ocon (€12.000.000)
Pierre Gasly (€11.000.000)
Valtteri Bottas (€11.000.000)

Fintastic Bottas
In zowel Fase 1 als Fase 2 was Valtteri Bottas een must-have. Na zijn goede prestaties in de openingsfase was de Fin een categorie hoger geplaatst, maar zelfs daar ontstijgt hij de grijze middenmoot. En dat terwijl hij het goedkoopst was! Toch lijkt zijn top nu wel bereikt en kwam hij tijdens de kwalificaties van Monaco, Azerbeidzjan en Canada niet tot aan Q3.

De hoogte in met Alpine
Oud-wereldkampioen Fernando Alonso mag dan wel gelden als de betere coureur, het was Esteban Ocon die in Fase 1 meer punten voor je binnenhaalde. De Spanjaard nam dit persoonlijk op en reed vervolgens een sterkere tweede fase. Vooral de laatste races lijkt Alonso de weg omhoog weer gevonden te hebben met als kers op de taart: starten vanaf P2 in Canada. Toch is het de Fransman die tot nu toe bijna het dubbele aan punten in de WK-stand heeft.

Mixed McLaren’s
Niet ver daarachter was het Lando Norris – de duurste coureur van de C-categorie – die deed wat zijn prijskaartje van hem al deed vermoeden: presteren. De McLaren was vorig jaar duidelijk de sterkste wagen achter de top-3 teams, maar daar bleef in Fase 1 nog weinig van over. Een degradatie volgde voor zowel Norris als Daniel Ricciardo. En terwijl Norris keurige resultaten kon overleggen, stelde Ricciardo teleur. De Australiër haalde de minste Scorito-punten binnen van alle C-coureurs.

Oude liefde roest (niet)
De troef van Alpha-Tauri in de C-categorie was de afgelopen fase Pierre Gasly. De Fransman die vorig jaar nog veel gekozen werd door de Scorito GP-managers, was in de laatste fase in nog maar 14% van de teams terug te vinden. Zijn resultaten in Fase 2 waren ook niet om over naar huis te schrijven, al leverde zijn 5e plek in Baku een bak punten op. Is dit de opmaat voor een goede Fase 3?

Categorie D
Kevin Magnussen (€9.000.000)
Guanyu Zhou (€8.000.000)
Yuki Tsunoda (€8.000.000)
Mick Schumacher (€7.000.000)

Liever de Haas of de schildpad?
Na de sterke openingsfase van Haas was het vertrouwen groot in de Amerikaanse wagen. Kevin Magnussen en Mick Schumacher waren dan ook de meest gekozen coureurs in de D-categorie. Na hun goede prestaties in de E-categorie dachten veel managers wederom twee puntenpakkers in de gelederen te hebben. Helaas, dat viel vies tegen. Het was namelijk Yuki Tsunoda die in Fase 2 de absolute topper van de D-categorie was. Na een minder begin, voornamelijk door matige kwalificaties, harkte de Japanner vervolgens veel punten binnen in Fase 2. Als hij zijn goede startposities nog beter verzilvert heb je met Tsunoda ook in Fase 3 een coureur in huis die sterker is dan zijn concurrenten. Maar welke prijs heb je hier voor over?

Zoeken naar Zhou
Tijdens Fase 2 kon je Zhou vaak in de linkeronderhoek van je TV-scherm vinden. Soms met een getal naast zijn naam die niet ver van de 20 verwijderd was, maar vaker slechts drie letters: de D, de N en de F. Terwijl zijn ploeggenoot zich in de top van de Scorito GP bevindt, heeft Zhou het erg lastig. Wellicht dat hij in Fase 3 in de E-categorie wel weer een interessante keuze wordt.

Categorie E
Sebastian Vettel (€6.000.000)
Lance Stroll (€6.000.000)
Alexander Albon (€5.000.000
Nicolas Latifi (€4.000.000)

Valse start, zuiver vervolg
Het selecteren van Sebastian Vettel in Fase 2 vereiste wat lef. Na twee gemiste races aan het begin van het seizoen volgde een DNF en een 8e notering in de GP van Italië. Een kwart van de managers bleek aan een half woord al genoeg te hebben en reserveerde direct een stoeltje voor de Duitser. De viervoudig wereldkampioen betaalde dit vertrouwen meer dan uit, hij was dé puntenpakker van Fase 2. Zijn even dure ploeggenoot Lance Stroll had je daarom moeten vermijden, het was onmogelijk om op te botsen tegen het puntentotaal van Vettel. Toch reed de Canadees niet een onbehoorlijke Fase 2. Terwijl zijn ploeggenoot een categorie hoger komt in Fase 3, kan Stroll punten blijven scoren in categorie E.

Geld besparen = punten besparen
De E-categorie werd voornamelijk gebruikt om geld te besparen. Of had 74% van de deelnemers echt zoveel vertrouwen in de Williams? Zowel Alexander Albon en Nicolas Latifi scoorde in de onderste regionen wat betreft Scorito-punten (en in de stand om het WK) en kunnen zich troosten met de gedachte: degraderen uit de E-categorie is niet mogelijk.


Deel dit artikel
Gamecenter