EK 2024

EK Poule D - Nederland, Frankrijk en Oostenrijk

Groep D

Nederland is op het EK 2024 gekoppeld aan oude bekenden Frankrijk en Oostenrijk. Het vierde land kwalificeert zich in maart 2024 voor het EK via de play-off route. Daarvoor zijn Polen en Wales nog in de race.


4 januari 2024 in EK 2024

Programma

Datum

Tijd

Thuis

Uit

16 juni

15:00

n.n.b.

Nederland Nederland

17 juni

21:00

Oostenrijk Oostenrijk

Frankrijk Frankrijk

21 juni

18:00

n.n.b.

Oostenrijk Oostenrijk

21 juni

21:00

Nederland Nederland

Frankrijk Frankrijk

25 juni

18:00

Nederland Nederland

Oostenrijk Oostenrijk

25 juni

18:00

Frankrijk Frankrijk

n.n.b.

Nederland

De straten mogen weer oranje: tijdens het EK 2024 is Nederland er weer bij in Duitsland! De eindwinst van 1988 staat nog in het collectieve geheugen gegrift, maar ook op de andere Europese Kampioenschappen presteert Nederland altijd naar behoren. Alleen in 2012 kwam Oranje niet verder dan de groepsfase. In de huidige poule moet een soortgelijke prestatie ook weer mogelijk zijn.

De laatste jaren kan Nederland leunen op sterke centrale verdedigers met Virgil van Dijk, Nathan Aké en Matthijs de Ligt. Het creatieve brein op het middenveld is Frenkie de Jong en voorin moeten Cody Gakpo en Xavi Simons voor de aanvallende impulsen gaan zorgen.

Frankrijk

De zwaarste tegenstander van Nederland in Poule D is Frankrijk: wereldkampioen in 2018 en finalist op het WK van 2022. Toch wil het op het Europees Kampioenschap maar niet lukken met deze sterke generatie. De finale werd in 2016 nog wel bereikt, maar de laatste eindoverwinning dateert van 2000. De aanvoerder van toen legt nu buiten de lijnen de lijntjes uit: bondscoach Didier Deschamps. 

In de kwalificatie ging alles van een leien dakje voor de Fransen. Na zeven overwinningen op rij (met slechts een tegendoelpunt!) waren zij al verzekerd van groepswinst. 

Oostenrijk

Oostenrijk is geen onbekende voor Nederland. Is het niet voor de duizenden Nederlanders die elke wintersport de apres-ski onveilig maken, dan is het wel vanwege het laatste EK waarin Oostenrijk ook al groepsgenoot was. Destijds werden de Oostenrijkers eenvoudig met 2-0 opzij gezet door doelpunten van Vincent Janssen en Georginio Wijnaldum.

De afgelopen decennia spreken in het voordeel van Nederland. De laatste zeven confrontaties wist Nederland te winnen en de laatste overwinning van Oostenrijk dateert van 30 mei 1990. 

De Oostenrijkers mogen echter niet onderschat worden. Tijdens de kwalificatie werd slechts één keer verloren (thuis van België) en tegen Zweden werd tweemaal de volle buit binnengesleept. De vriendschappelijke overwinning tegen Duitsland in november geeft aan dat de Oostenrijkers ook tegen de grote landen kan presteren.

Wales, Finland, Polen of Estland

Via de play-offs van Path A plaatst Wales, Finland, Polen of Estland zich voor het EK. De twee halve finales zijn op donderdag 21 maart 2024 en de finale is op dinsdag 26 maart 2024. De winnaar hiervan komt direct in Poule D op het EK 2024.

EK poultje voor het bedrijf?

Binnen enkele minuten een op maat gemaakt EK poultje voor uw bedrijf!

Start het plezier

Deel dit artikel
Gamecenter