WK Voetbal 2022

Wie neemt de strafschoppen?

Penaltynemers

Wanneer de bal op de stip ligt, is er een 75% kans dat hij tegen de touwen vliegt. Het kan daarom geen kwaad om te bekijken welke spelers de laatste strafschop hebben genomen voor hun land. Helemaal als het om middenvelders en verdedigers gaan. Zij scoren in de WK-poule namelijk respectievelijk twee keer en vier keer zoveel punten voor exact dezelfde pingel! Spot jij de parels?


17 november 2022 in WK 2022

Voor het WK-spel gelden de volgende regels:

Aanvaller Aanvallers - 16 punten per doelpunt

Middenvelder Middenvelders - 32 punten per doelpunt

Verdediger Verdedigers - 64 punten per doelpunt

Groep A

Bij Qatar werd de laatste penalty op 9 november 2022 benut door spits Almoez Ali. Vlak echter ook Hassan Al Haydos niet uit, hij mocht in het vriendschappelijke duel tegen Guatemala twee keer aanleggen vanaf elf meter en was succesvol in beide pogingen. 

In het team van Ecuadoris er één man echt goed in vorm. Dat is de spits van Fenerbahçe: Enner Valencia. Bij de Turkse club schoot hij dit seizoen al zeven strafschoppen binnen.

Met het afhaken van Sadio Mané moet Senegal op zoek naar een nieuwe specialist. Bij Watford mocht Ismaïla Sarr de bal van elf meter schieten, maar de laatste poging tegen Bromwich resulteerde niet in een doelpunt. Is zijn vertrouwen daarmee geschonden? Bij de 'Leeuwen van Teranga' loopt er ook iemand rond die wel een perfect record heeft: Boulaye Dia. Bij Stade Reims schoot hij al zijn zes penalties binnen.

Als Memphis in het veld staat bij Nederland, eisen zijn teamgenoten de bal niet op bij een penalty. Hij is de absolute nummer één wanneer de scheidsrechter zijn vinger naar de elfmeterstip wijst.

Land

Laatste strafschop door:

Scorito's voorspelling:

Qatar

Aanvaller Almoez Ali

Aanvaller Almoez Ali

Ecuador

Middenvelder Gonzalo Plata

Aanvaller Enner Valencia

Senegal

Aanvaller Sadio Mané

Aanvaller Boulaye Dia

Nederland

Aanvaller Memphis Depay

Aanvaller Memphis Depay

Groep B

Bij Engeland is er maar één naam voor bij de strafschoppen: Harry Kane. Met een slagingspercentage van 85% mag je de Londenaar een absolute specialist noemen en hoef jij met hem als topscorer niet in angst te zitten wanneer Engeland aanlegt vanaf elf meter.

Voor de laatste strafschop van Iran moet je flink wat bladzijden omslaan in de voetbalencyclopedie. Op 8 oktober 2020 nam Mehdi Taremi de laatste pingel. Gezien zijn huidige vorm bij FC Porto én de drie rake strafschoppen is hij voor voor ons dé man uit Iran.

Dode spelsituaties, daar zouden ze in de Verenigde Staten wel raad mee moeten weten gezien hun favoriete sporten American Football en honkbal. Hun laatste penalty werd genomen door de spits van Antalyaspor: Haji Wright. Maar zijn plek in het nationale elftal is een stuk kleiner onzekerder dan die van Christian Pulisic. De aanvaller van Chelsea schiet accuraat, hij loopt bij het nationale elftal vijf uit vijf.

En Wales dan? Gareth Bale, Aaron Ramsey en Harry Wilson. "In that order".

Land

Laatste strafschop door:

Scorito's voorspelling:

Engeland

Aanvaller Harry Kane

Aanvaller Harry Kane

Iran

Aanvaller Mehdi Taremi

Aanvaller Mehdi Taremi

Verenigde Staten

Aanvaller Haji Wright

Aanvaller Christian Pulisic

Wales

Aanvaller Gareth Bale

Aanvaller Gareth Bale

Groep C

De kans dat Argentinië zonder Lionel Messi gaat spelen is net zo groot als de kans dat Messi niet de penalties mag nemen bij het nationale elftal. Wil je toch interessant doen met je kennis over het Argentijnse voetbal: kies dan voor Leandro Paredes die de laatste twee 'non-Messi-penalties' nam en tweemaal raak schoot!

Dit is de uitgelezen kans om je te onderscheiden van de rest van de wereld. Bij Saudi-Arabië neemt een middenvelder de strafschoppen: Salem Al-Dawsari.

Bij Mexico zijn er vier verschillende strafschopnemers bij de laatste vier penalties. Maar toch adviseren wij een andere naam: Raúl Jiménez. De spits van Wolverhampton is een ware specialist. Tegenover twee gemiste pingels staan ruim dertige wél rake knallen.

Polen. Lewandowski. Op naar Groep D!

Land

Laatste strafschop door:

Scorito's voorspelling:

Argentinië

Aanvaller Lionel Messi

Aanvaller Lionel Messi

Saudi-Arabië

Middenvelder Salem Al-Dawsari

Middenvelder Salem Al-Dawsari

Mexico

Aanvaller Uriel Antuna

Aanvaller Raúl Jiménez

Polen

Aanvaller Robert Lewandowski

Aanvaller Robert Lewandowski

Groep D

Tunesië en Australië als groepsgenoten en een sterke aanval van Frankrijk. De titelverdediger gaat ongetwijfeld vaak in de vijandelijke zestien komen. Een duikeling over een uitgeschoven been of een handsbal is dan niet ver weg. Wie legt dan aan bij de Fransen? Wij gaan uit van een fitte Karim Benzema. In het laatste duel waarin zowel hij als Kylian Mbappé op het veld stonden, eiste 's werelds beste voetballer de bal op. Na het afhaken van Benzema kunnen zowel Kylian Mbappé als Olivier Giroud naar voren geschoven worden, maar om Mbappé te helpen aan zijn topscorerstitel wordt hoogstwaarschijnlijk voor hem gekozen.

In de WK-kwalificatie nam Jamie Maclaren voor Australië de twee penalties in de reguliere speeltijd. Beide waren raak en de kans is klein dat de bondscoach hem van de eerste positie van het lijstje haalt. 

De laatste gemiste penalty van Christian Eriksen dateert alweer uit 2016. De tien die daarop volgde waren allemaal raak voor de middenvelder! Ga jij nu mee profiteren van zijn elfde op rij?

Vers van de pers. In de week voorafgaand aan het WK benutte Naïm Sliti de strafschop tegen Iran. Dat was wel bij afwezigheid van aanvoerder Youssef Msakni. Wij gaan er vanuit dat Msakni op het WK 'gewoon' weer de pingels mag nemen. Maar dan moet hij natuurlijk wel op het veld staan.

Land

Laatste strafschop door:

Scorito's voorspelling:

Frankrijk

Aanvaller Kylian Mbappé

Aanvaller Kylian Mbappé

Australië

Aanvaller Jason Cummings

Aanvaller Jamie Maclaren

Denemarken

Middenvelder Pierre-Emile Höjbjerg

Middenvelder Christian Eriksen

Tunesië

Aanvaller Naïm Sliti

Aanvaller Youssef Msakni

Groep E

In de halve finale van het EK mistte Álvaro Morata de laatste strafschop. Maar het recept voor traumaverwerking is een veilige blootstelling aan de angsten. De eerstvolgende mogelijkheid benutte Morata direct en daarmee lijkt hij voor Spanje de aangewezen persoon voor de pingels. 

Bij Costa Rica nam middenvelder Celso Borges de laatste twee strafschoppen. Maar mag hij na de laatste gemiste penalty nog de bal opeisen? Anders ziet aanvaller Johan Venegas zijn kans schoon om zijn doelpuntentotaal op te vijzelen. Zoals hij dat bij zijn club ook doet, in tegenstelling tot Celso Borges...

Dit is er weer eentje hoor! Sinds maart 2021 heeft Ilkay Gündogan vijf penalties mogen nemen voor Duitsland en alle vijf gingen raak. En dat voor een middenvelder.

Bij Japan nam Ritsu Doan de laatste penalty, maar dat kwam meer omdat de overige spelers op het veld nou niet echt uitblinken wanneer zij moeten aanleggen vanaf elf meter. Op het WK is het een ander verhaal en gezien zijn drie rake strafschoppen (van de drie) bij Eintracht Frankfurt denken wij dat Daichi Kamada de verantwoordelijkheid op zich neemt.

Land

Laatste strafschop door:

Scorito's voorspelling:

Spanje

Aanvaller Álvaro Morata

Aanvaller Álvaro Morata

Costa Rica

Middenvelder Celso Borges

Middenvelder Celso Borges

Duitsland

Middenvelder Ilkay Gündogan

Middenvelder Ilkay Gündogan

Japan

Middenvelder Ritsu Doan

Middenvelder Daichi Kamada

Groep F

Indien fit is het bij de strafschoppen toch echt Romelu Lukaku die zijn indrukwekkende doelpuntentotaal bij de Rode Duivels gaat uitbreiden. Zijn laatste twintig strafschoppen gingen erin! Mocht je denken dat Kevin de Bruyne met zijn traptechniek dé aangewezen man is voor de penalties kom je wellicht van een koude kermis thuis. Zijn laatste strafschop voor België was in 2014 toen hij het tegen Andorra wel aandurfde om vanaf elf meter te schieten.

De man waar veel om draait bij Canada is natuurlijk Alphonso Davies. Bij die status horen verantwoordelijkheden. Het nemen van de strafschoppen is daar eentje van. Bij de ploeg die als beste uit de bus kwam rollen bij de Noord-Amerikaanse WK-kwalificatie kan deze middenvelder zomaar eens wat punten voor jou gaan verzamelen.

Van de laatste zes strafschoppen van Marokko nam Sofiane Boufal er drie, waaronder ook de meest recente. Alle drie gingen raak. Maar dat was nog in een tijd dat de fluwelen trap van Hakim Ziyech niet welkom was in de Marokkaanse selectie. Wij denken dat Boufal eerst een penalty moet missen voordat Ziyech hem voorbijstreeft in de pikorde. Maar een gokje met de middenvelder van Chelsea kan natuurlijk altijd.

Tevens middenvelder en een iets veiligere keuze bij de strafschoppen: Luka Modric. Bij de Kroaten is hij de absolute nummer één wat betreft penalties. Niet zonder reden, want in zijn imposante carrière mistte hij slechts drie keer. 

Land

Laatste strafschop door:

Scorito's voorspelling:

België

Aanvaller Romelu Lukaku

Aanvaller Romelu Lukaku

Canada

Aanvaller Lucas Cavallini

Middenvelder Alphonso Davies

Marokko

Aanvaller Sofiane Boufal

Aanvaller Soufiane Boufal

Kroatië

Middenvelder Luka Modric

Middenvelder Luka Modric

Groep G

Stel je voor. Een wedstrijd van Brazilië op het WK en de scheidsrechter wijst naar de stip. Denk je dat iemand anders dan Neymar de bal durft op te eisen? Dat mocht alleen wanneer de superster zelf al een keertje de bal vanaf elf meter tegen de touwen had geknald tegen Chili. Om de sfeer in de groep gemoedelijk te houden mocht toen Coutinho de honneurs waarnemen.

Bij Servië lopen er genoeg aanvallers met een goed schot. Maar de aanvoerder Dusan Tadic loopt niet weg van zijn verantwoordelijkheden. Als hij speelt, neemt hij de strafschoppen. Maar Dusan Vlahovic, de spits van Juventus, kan ook goede statistieken overleggen. Aangezien Tadic een middenvelder is (en dus dubbele punten oplevert), is het vele malen leuker om hem als topscorer te selecteren.

Na het EK van vorig jaar weet je in ieder geval welke Zwitsers over een zuivere trap beschikken. Na de penaltyreeksen tegen Frankrijk én Spanje kan een mooi lijstje potentiële strafschopnemers opgesteld worden, zoals verdedigers Fabian Schär en Manuel Akanji. Wie daar wellicht niet meer op staat? Verdediger Ricardo Rodríguez. Zijn laatste drie strafschoppen gingen namelijk mis. Toch mikken wij op de spits van AS Monaco: Breel Embolo. Dit seizoen mocht hij daar al twee strafschoppen nemen. 

Bij Kameroen wordt er naar één man gekeken bij de strafschoppen: Vincent Aboubakar. De aanvaller van Al-Nassr heeft vooralsnog al zijn strafschoppen raak geschoten. Over vertrouwen gesproken!

Land

Laatste strafschop door:

Scorito's voorspelling:

Brazilië

Aanvaller Neymar

Aanvaller Neymar

Servië

Middenvelder Dusan Tadic

Middenvelder Dusan Tadic

Zwitserland

Verdediger Ricardo Rodriguez

Aanvaller Breel Embolo

Kameroen

Aanvaller Vincent Aboubakar

Aanvaller Vincent Aboubakar

Groep H

Bij de Portugezen moet het raar lopen wil de bal niet aan Cristiano Ronaldo gegeven worden bij de strafschoppen. Maar indien hij op zijn meest recente oorlogspad nog meer vijanden verzamelt en zijn plek bij het nationale elftal óók kwijtraakt is het waard om verder te kijken: dan prijkt de naam van middenvelder Bruno Fernandes bovenaan. 

Goed opletten bij Ghana. De penalties worden genomen door aanvaller Jordan Ayew, niet André Ayew.

In de WK-kwalificatie was het Luis Suárez die vijf penalties mocht nemen en alle vijf gingen raak. Tovert 'El Pistolero' zijn revolvers dit WK ook weer tevoorschijn na het binnenschieten van een strafschop? De concurrentie wat betreft goede spitsen is echter hevig bij Uruguay met Darwin Nunez én Edinson Cavani.

De grote man van Zuid-Korea neemt ook de strafschoppen: Heung-Min Son is de aangewezen man om vanaf elf meter zijn ploeg vooruit te helpen.

Land

Laatste strafschop door:

Scorito's voorspelling:

Portugal

Middenvelder Bruno Fernandes

Aanvaller Cristiano Ronaldo

Ghana

Aanvaller Jordan Ayew

Aanvaller Jordan Ayew

Uruguay

Aanvaller Edinson Cavani

Aanvaller Luis Suárez

Zuid-Korea

Aanvaller Young-Wook Cho

Aanvaller Heung-Min Son


Deel dit artikel
Gamecenter