Tour de France 2021

De winnaar aan het woord

Foto Winnaar 2021 OMST Boyss
Foto: Jordy Blokland / Oomssport Mobel Speedskating team

De allerbeste zijn tijdens de grootste wielermanager van Scorito. Hiervoor moet je niet alleen je eigen vrienden, collega’s, ploeggenoten en familieleden achter je laten, maar ook die van heel Nederland en daarbuiten. Vorig jaar was er maar één iemand die dat voor elkaar kreeg: Hidde Bart! Hidde is op Scorito te vinden onder de naam Hiddemeister en hij geeft nu graag een inkijkje in zijn meesterlijke team van de afgelopen Tour de France. Doe er je voordeel mee!


8 juni 2022 in Wielrennen

Het team van de winnaar

Ik hoor het je denken: “Om te winnen van zoveel mensen moet je vast heel veel geluk hebben!”. Het niet selecteren van een dure kopman – die de echte kenners natuurlijk wel hebben – die er de eerste week uitvliegt bijvoorbeeld. Nee hoor, alle keuzes van Hidde vloeien voort uit goede voorbereiding, koersinzicht en (met de kennis van nu): absolute genialiteit. Zo hadden natuurlijk de topfavorieten Pogaĉar en Rogliĉ een plekje in zijn team, maar ook puntenpakkers Van der Poel, Van Aert en Alaphilippe.

In de vlakke etappes vertrouwde Hidde op de sprinter van Deceunick – Quickstep: “Voor Cavendish had ik vanaf het begin al een plekje gereserveerd in mijn Scorito-team. Hij had in de Ronde van Turkije al laten zien dat hij terug op niveau was en ik had ook veel vertrouwen in zijn lead-out Mørkøv. Daarnaast was hij een stuk goedkoper dan bijvoorbeeld Caleb Ewan, dus die moest plaats maken. Zo kon ik met het overgehouden budget nog wat goedkopere sprinters in mijn team opnemen die top 10 zouden kunnen rijden, zoals Bouhanni.” Een schoolvoorbeeld van een perfecte analyse van de mogelijke punten die een sprinter oplevert tegenover zijn prijskaartje. De prijs-kwaliteitverhouding van Hidde’s sprintersteam? Die is hier top!

Ook in het hooggebergte presteerde Hidde’s klimmers op de toppen van hun kunnen: “O’Connor en Vingegaard maakten het verschil voor mijn team in de bergetappes. Ik twijfelde in eerste instantie nog of ik Vingegaard wel in mijn team moest opnemen. Hij had veel indruk op mij gemaakt in de Ronde van het Baskenland. Alleen startte hij in eerste instantie als knecht voor Rogliĉ. Toch had ik vertrouwen genoeg in hem dat hij in de bergen wat mooie ereplaatsen mee zou kunnen pakken. Dat hij uiteindelijk de rol van kopman over zou nemen voor Jumbo-Visma en dat zó goed zou doen had ik natuurlijk ook niet verwacht.”

De Scorito-koning in het schaatsteam

Al snel werd zichtbaar dat Hidde geen partij was voor zijn tegenstanders in de subleague OMST boys. De schaatsploeg Oomssport Mobel Speedskating Team doet sinds de Giro van 2020 mee aan alle wielermanagers van Scorito en weet de prijzen goed te verdelen: “Eigenlijk gaat het tot nu toe best gelijk op en bijna iedereen heeft wel een keer een spel gewonnen van de OMST boys-subleague. Maar nu ik het Tourspel heb gewonnen word ik wel als de grote Scorito-koning van de groep gezien. Binnen onze groep is er ook wel één die vanaf het begin af aan niet meedoet en elke keer met het smoesje komt dat hij het opstellen van zijn renners is vergeten, maar vervolgens kijkt hij wel elke etappe! Na mijn overwinning in de Tour is het de vraag of hij het nog durft om ooit mee te doen…”

Toevalligerwijs viel de apotheose van de Tour de France net toen Hidde met zijn schaatsteam onderweg was naar Oostenrijk om daar zelf te gaan fietsen in de bergen. Hidde: “Ik moest de etappe natuurlijk live volgen, al kostte dat mij mijn databundel. Dan maar geen internet meer de rest van de vakantie. Ik weet nog dat ik als enige André Greipel in mijn Scorito-team had ten opzichte van mijn grootste concurrenten. Uiteindelijke maakte niemand minder dan De Gorilla voor mij het verschil met zijn 5e plek op de Champs-Élysées.” En dat was nodig ook! Door niet de perfecte kopmannen te selecteren bij de voorlaatste etappes moest Hidde afstand nemen van zijn koppositie en startte hij de rit naar Parijs vanaf de derde plek. En waar de spanning in de Tour zelf al verdwenen was, was die in het Scorito-klassement tot de laatste meters nog springlevend. Na de finish in Parijs, en de berekening van alle eindklassementen, werd duidelijk: Hidde is de allerbeste.

Leren van de meester

De winnaar van 2021 gaat in 2022 proberen zijn titel te verdedigen. In dat team zijn hoogstwaarschijnlijk plekjes gereserveerd voor alleskunners Van der Poel en Van Aert: “Zij kunnen namelijk bijna elke etappe op hun naam schrijven. Bij het maken van mijn team zorg ik er altijd voor dat ik elke etappe een paar topfavorieten voor de dagzege heb. Ik baseer mijn verdeling van klassementsmannen/sprinters/aanvallers altijd op het aantal renners dat je per etappe kan opstellen. Zo heb ik voor elke etappe een sterk team”. De aanvallers in het team van Hidde waren voornamelijk multi-inzetbare renners en het 500-750k segment werd zo goed als vermeden. Hidde: “Ik ben eigenlijk niet zo goed in het kiezen van aanvallers. Misschien dat het spel van de Tour de France mij daarom zo goed lag. Het belang van de etappezege is in deze ronde zo groot dat de vluchters vaak teruggehaald worden door het peloton.”

Verder gaven wij Hidde al een voorproefje van de prijs van topfavoriet Tadej Pogacar: €7.000.000. “Dat is natuurlijk wel erg veel voor dit spel! Maar als Pogacar weer even goed presteert als vorig jaar is hij een must voor je team en wordt het heel lastig om net zoveel punten te halen met andere renners. Tot nu toe heeft hij dit seizoen met het winnen van de UAE Tour, Tirreno-Adriatico én Strade Bianche in ieder geval wel laten zien dat het met zijn vorm wel snor zit.” Laatste tip van de Hiddemeister himself? “Ik vind het altijd leuk om sprinters te vinden die hoog kunnen eindigen zonder dat je de hoofdprijs voor ze betaalt. Dit jaar zou dat Alexander Kristoff kunnen zijn, gok ik zo. Hij wordt 35 jaar tijdens deze Tour, maar heeft dit seizoen al meerdere keren aangetoond zijn rappe benen nog niet verloren te zijn. Maar het is natuurlijk even afwachten wat de prijs van hem zal zijn!” De goede prestaties van de Noor zijn ons dit voorjaar ook niet onopgemerkt gebleven, maar hij kan met €2.500.000 zijn geld alsnog meer dan waard zijn.

Het puzzelen kan beginnen!


Deel dit artikel
Gamecenter