Tour de France 2023

Algemeen klassement

Vingegaard Pogacar Thomas
Foto: Cor Vos

Het meest iconische tricot in het wielrennen: de gele trui. Wie neemt hem in de editie van 2023 mee naar huis? De twee beste renners van de afgelopen twee jaar lijken dit jaar ook weer ver boven de rest uit te steken: Tadej Pogacar en Jonas Vingegaard zijn de favorieten. Maar welke renners staan daarachter en welke talenten gaan zich – net zoals Pogacar en Vingegaard in hun eerste Tour deden – brutaal mengen in de strijd? Lees hier alle favorieten voor het algemeen klassement in de Tour de France!


8 juni 2023 in Wielrennen

Winnaar in 2020 en 2021, tweede in 2022. De Sloveense allesvraat Tadej Pogacar was een zekerheid in ieders team. Totdat hij tijdens Luik-Bastenaken-Luik zijn pols brak. Enkele fietsloze weken waren het gevolg en de optimale voorbereiding werd verstoord. Toch moet de renner van UAE-Emirates ook dit jaar weer gezien worden als de topfavoriet. In Parijs-Nice won hij overtuigend het algemeen klassement en in het voorjaar pakte hij daar ook nog even de Ronde van Vlaanderen bij. In het huidige wielrennen is zo'n veelzijdige renner een zeldzaamheid.

De titelverdediger Jonas Vingegaard is verrassend genoeg voor minder geld op te halen. De Deen van Jumbo-Visma won vorig jaar op schitterende wijze de Tour na een tactisch steekspel in de bergetappe naar Col du Granon. Ook in het laatste weekend bleek Vingegaard bergop sterker dan een volledig leeg gereden Pogacar. Het is de vraag hoe goed Vingegaard met de druk om kan gaan, maar zijn indrukwekkende overwinningen in Gran Camiño en het Baskenland laten zien dat hij daar op dit moment nog geen last van ondervindt. Als hij weer op het niveau van vorig jaar zit kan hij met zijn intens sterke ploeg wederom een gooi doen naar de gele trui.

De afgelopen twee jaar waren het dus dezelfde twee mannen die de twee hoogste treden van het podium mochten beklimmen. De grote vraag is wie hen in Parijs daar gaat vergezellen. Dat zou dit jaar best wel eens Enric Mas kunnen zijn. De Spanjaard lijkt in het afgelopen jaar weer wat sterker te zijn geworden en is na het pensioen van Alejandro Valverde nu eindelijk eens dé man bij Movistar. In de laatste Vuelta klom hij in de slotweek zelfs beter dan eindwinnaar Remco Evenepoel.

Naast Mas staat er met Jai Hindley nog een recente rondewinnaar op de startlijst. Het is nu aan de goed klimmende Hindley de beurt om te laten zien dat hij het ook buiten Italië kan. Het gebrek aan tijdritkilometers in deze Tour komt de Australiër in ieder geval niet slecht uit en met ploeggenoten als Emanuel Buchmann (4e in 2019) en Sergio Higuita kan hij bergop op de nodige steun rekenen. Juist dat teambelang van de groep – die zichzelf 'The Band of Brothers' noemt – zorgde voor de winst in de Giro van 2022.

Toch zijn Enric Mas en Jai Hindley niet het toonbeeld van aanvallend koersen. Wie dat wel is: Richard Carapaz. In de laatste Vuelta liet hij zien gemakkelijk het geweer van schouder te kunnen wisselen, de klassementsman werd een succesvol aanvaller. Zo pakte hij in één jaar de tweede plek in de Giro en daarnaast drie etappes plus de bergtrui in de Vuelta. Dat zijn nou resultaten waar de Scorito-deelnemer tevreden mee kan zijn, alleen moest je hem nog wel even opstellen in de juiste etappes. Als klassementsman bij zijn nieuwe ploeg EF – Education-EasyPost is het opstellen van de uitgesproken Ecuadoriaan een stuk gemakkelijker.

Bij gebrek aan de nummer drie van vorig jaar – Geraint Thomas – is David Gaudu met zijn vierde notering in 2022 direct een podiumkandidaat. Als er nou een moment moet zijn dat een Fransman de Tour kan winnen, dan is het wel dit jaar. Met slechts 22 tijdritkilometers en slechts vier aankomsten bergop kan Gaudu met zijn vinnige sprint hier en daar zelfs wat bonificatieseconden verdienen. In de heuvelklassiekers was het dit jaar drie keer niets, maar met zijn tweede plek in Parijs-Nice (vóór Jonas Vingegaard) laat hij zien over goede klimmersbenen te beschikken.

In de Tour behoort de kopman van INEOS-Grenadiers normaal gesproken tot de favorieten. Toch is het zeer de vraag in hoeverre de mannen van de Britse formatie deze zomer gaan presteren. Alle hoop is ditmaal gevestigd op het Spaanstalige trio: Daniel Felipe Martinez, Carlos Rodriguez en Egan Bernal. Van de Tourwinnaar van 2019 weten wij tot wat hij toe in staat is. Kan hij het echter ook nog nadat zijn lichaam volledig in de kreukels heeft gelegen? Heel langzaam klinken er steeds meer positieve geluiden uit het Colombiaanse kamp, komt de Tour te vroeg of pak je een potentiële eindwinnaar voor een spotprijs? Bernal won de Giro van 2021 door motivatie-goeroe Daniel Felipe Martinez, die en passant zelf 5e werd in de eindnotering. Toen hij vorig jaar al de vooruitgeschoven man bij INEOS was kon hij het niet waarmaken wegens ziekte en dit jaar heeft hij buiten de Algarve om ook nog weinig hoopgevends laten zien. De jonge Carlos Rodriguez debuteerde vorig jaar in de Vuelta in een grote ronde en werd direct 7e. Een jaar later kan de Spanjaard de verrassing worden van INEOS.

Nog twee renners die lopen te smullen van het parcours zijn Mikel Landa en Romain Bardet. In alle voorgaande grote rondes liepen de twee klimmers altijd achter de feiten aan. Na de eerste beste tijdrit hadden zij namelijk al enkele minuten aan de broek hangen. Dat de eerste vijftien koersdagen tijdritvrij zijn is een zegen voor Landa en Bardet die nu op respectievelijke hun 33e en 32e wellicht hun beste prestatie in de Tour kunnen evenaren. Voor Landa zou dat een vierde plek zijn, de Fransman Bardet heeft de lat iets hoger: hij werd al eens tweede in 2016.

Er komt een moment in de Tour dat je baalt dat je één van de gebroeders Yates niet in je team hebt geselecteerd. Vaak komt ook het moment dat je je afvraagt waarom je er in godsnaam weer in bent getrapt. Simon Yates, winnaar van de Vuelta van 2018, is altijd steengoed totdat hij dat niet meer is. Zijn laatste drie grote rondes reed hij niet uit, maar in de Giro van 2021 werd hij gewoon weer derde. Tweelingbroer Adam Yates werd altijd gezien als de meer talentvolle renner van de twee. Hoewel hij dit jaar ook alweer twee rittenkoersen heeft gewonnen (UAE Tour en Ronde van Romandië) heeft hij nog nooit het podium mogen beklimmen in een grote ronde. Als ploeggenoot van Pogacar lijkt die kans dit jaar wederom klein. Maar dat biedt Scorito-technisch juist wel weer wat andere voordelen…

Je kan echter niet alle bovenstaande renners in je team selecteren. Daarom moet je wat renners selecteren die voor een lager prijsje op te halen zijn. Dan kan je best eens shoppen in de categorie 'klevertjes' die lang meerijden met de sterksten voorop. Denk hierbij aan een Louis Meintjes (7e in 2022), Rigoberto Uran (2e in 2017) en Alexey Lutsenko (7e in 2021). Stuk voor stuk mannen die geen kans maken op de eindzege, maar wel de nodige punten voor je kunnen sprokkelen.

SCORITO TOUR POULE

Speel mee met het leukste Tour de France-spel van Nederland!

Meld je nu aan

Deel dit artikel
Gamecenter