Tour de France 2022

Voorbeschouwing etappe 17: Acte de surprise

17

Als de eerste vijftig kilometer een graadmeter voor de rest van de etappe is, staat niets een massasprint in de weg. Helaas, een Franse verrassing: in de laatste tachtig kilometer zijn er vier zware beklimmingen te vinden met onder andere de Col d’Aspin en de Peyragudes. Klimmersbenen opgeschroefd? Rijden maar!


7 juni 2022 in Wielrennen

Vanuit het stadje Saint-Gaudens maken de renners zich vandaag op voor een razendsnelle etappe van slechts 130 kilometer. Maar hoe rap de renners ook zullen starten, snelheden die voor de Tweede Wereldoorlog op het Grand Prix van Saint-Gaudens werden bereikt, gaan vandaag niet behaald worden. In de tijden dat Gino Bartoli nog een vaste waarde was in je Scorito-team, stond de stad vooral bekend om de motorsport. In de loodzware etappe van vandaag is slechts een bijrol gereserveerd voor de plek met net aan tienduizend inwoners.

Na de eerste vlakke vijftig kilometers kan iedereen met aanvalslust in de kopgroep zijn beland. Pas vanaf de Col d’Aspin (12 kilometer aan 6,5%) zal je aan de ene kant het koren gaan zien, met op gepaste afstand het kaf. Na de korte afdaling van slechts zes kilometer maken de renners zich dan op voor de tweede beklimming van de dag: Hourquette d’Anzican. Deze tweetrapsraket kent een lichte daling na vier kilometer, waardoor het gemiddelde stijgingspercentage van maar 5% vertekend is.

Het hoogtepunt van de dag (1566 meter) is dan letterlijk bereikt, maar de resterende vijftig kilometers dalen, klimmen, dalen en klimmen gaan uitmaken wie er met de bloemen vandoor gaat. Na de Col de Val Louron is de hoofdrol in de finale weggelegd voor de Peyragudes. De klim – die pas vanaf 2012 in het rondeboek van de Tour de France voorkomt – is vrij regelmatig met 8 kilometer aan 7%. Hoe dan ook staan de spotlights daar volledig op de klassementsmannen. Het aantal momenten om nog achterstand goed te maken begint langzamerhand af te nemen. Als eerste bovenkomen op het vliegveld van Peyresourde – waar de James Bond film Tomorrow Never Dies is opgenomen – geeft een moraal boost, maar kan vooral een goede stap zijn om zichzelf voortaan op een andere manier voor te stellen. Zijn nieuwe naam? De winnaar, de eindoverwinnaar.

Favorieten volgens Scorito
⭐⭐⭐ Pogacar, Vingegaard
⭐⭐ G. Thomas, Quintana
⭐ Jungels, Lutsenko, Pinot, Teuns, Woods


Deel dit artikel
Gamecenter