Tour de France 2022

Bergklassement

Poels
Foto: Cor Vos

De Tour de France wordt vaak gewonnen door de beste klimmers met een sterke tijdrit. Het is dan ook niet verwonderlijk dat in het bergklassement vaak renners staan die ook meedoen in het algemeen klassement. Toch kruipt een aanvalslustige renner met sterke klimmersbenen altijd in de top van het bergklassement. Deze renner vooraf selecteren is tegenwoordig goud waard in Scorito. De punten van het bergklassement tellen vanaf 2022 net zo zwaar mee als die van het puntenklassement. De bolletjestrui is een echte hoofdprijs!


8 juni 2022 in Wielrennen

De winnaar van de afgelopen twee edities van het bergklassement is dit jaar ook weer de grootste kanshebber: Tadej Pogaĉar (€7.000.000). De suprematie van de Sloveen reikt namelijk ook tot hoog in de bergen, maar wederom winst in het bergklassement is absoluut geen zekerheid! De plek van Pogacar in het bergklassement na etappe 16 in de Tour van 2021? Slechts 7e! Alleen door de beide etappes te winnen die eindigde op een berg van buitencategorie kon hij de bollentrui veroveren. Wellicht is de honger nu gestild van de kopman van UAE-Emirates en gunt hij de anderen ook wat prijzen.

Bij die anderen kan je dit jaar Thibaut Pinot (€1.500.000) verwachten. De Fransman vindt het nog te vroeg om voor een plek in het algemeen klassement te gaan en kan daarom zijn zinnen zetten op een mooie notering in het bergklassement. Hierbij komt aanvallend koersen kijken, en in de Tour of the Alps heeft hij laten zien hierover te beschikken.

Als je al een keer het bergklassement hebt gewonnen – en ook nog eens een keer 2e bent geworden – mag je naam niet ontbreken als één van de kanshebbers. Dit voorjaar liet Warren Barguil (€1.000.000) ook al zien in goede vorm te steken en een hoge notering in het bergklassement lijkt daarom wederom tot de mogelijkheden te behoren. Binnen zijn team is er wellicht nog iemand die ambities heeft om de bollentrui te winnen: Nairo Quintana (€1.500.000). Vorig jaar reed de kleine Colombiaan al een paar dagen met de rode bollen door het Franse landschap, maar dit jaar kan hij hem wellicht meenemen naar de hoofdstad.

Het is sowieso een handige strategie om te kijken welke renners zich in het verleden gemoeid hebben met het bergklassement. In dat geval komen de oud-bollentruidragers Benoît Cosnefroy (€1.000.000) en Tim Wellens (€750.000) automatisch bovendrijven. In 2019 en 2020 wisten zij beiden twee weken lang in de bollentrui te rijden door deze in één van de eerste etappes te veroveren. Het verdedigen van deze trui zorgt voor aanvallend koersen en dat kan dan weer leiden tot hoge noteringen in de etappe! Koopjes toch? Helaas zijn er nog een hele lading renners voor wie precies hetzelfde geldt.

Drie keer op rij het teamklassement in een grote ronde winnen, dan beschik je sowieso over goede klimmers. Dat is op dit moment aan de orde bij Bahrain – Victorious. In potentie zijn er meer renners die het bergklassement wél kunnen winnen dan niet! De aanvallers Dylan Teuns (€1.500.000) en Matej Mohoriĉ (€1.000.000) kunnen punten verzamelen in de vlucht en Jack Haig (€3.000.000) kan bij een teleurstellende notering in het algemeen klassement wellicht voor de bollen gaan.

Een oude collega van bovenstaand groepje is Mark Padun (€1.000.000). Dat hij bergop beresterk is liet hij afgelopen jaar zien in de Dauphiné. Twee dagen achter elkaar was hij de allerbeste klimmer en won hij de etappe. Veel Scorito-managers hadden al een plekje voor hem gereserveerd in de Tourselectie. Maar tot een selectie in de Tour van 2021 bij zijn oude werkgever kwam het om mysterieuze redenen niet.

Verder is er geen voorbeschouwing compleet zonder Mister Bergklassement: Geoffrey Bouchard (€500.000). De Fransman gaat zijn eerste Tour rijden en heeft na vier grote ronden (2x Giro, 2x Vuelta) al twee keer de bergtrui mee naar huis genomen! Ongekende statistieken voor de man die op late leeftijd pas prof werd.


Deel dit artikel
Gamecenter