Tour de France 2022

Algemeen klassement

Pogacar
Foto: Cor Vos

Aan de start van de Tour de France staan de allergrootste renners die allemaal in topvorm zijn. Om na drie weken het algemeen klassement aan te voeren moet je dus veel in huis hebben. Deze editie van de Tour moet je naast klimmen en goed tijdrijden ook de kasseien kunnen verwerken en een sterke ploeg hebben die je uit de wind houdt. Drie weken lang opperste concentratie, en dat terwijl de hele wielerwereld iets van je wilt en iets van je vindt. Hier winnen is alleen voor de echt groten weggelegd.


8 juni 2022 in Wielrennen

Iemand die al deze facetten tot het maximale beheerst is Tadej Pogaĉar (€7.000.000). Naast zijn Tourwinst in 2020 en 2021, won hij ook al Luik-Bastenaken-Luik, Ronde van Lombardije en Strade Bianche. In de Ronde van Vlaanderen was de Sloveen zelfs de sterkste in koers, maar bleek hij niet de slimste: een 4e plaats. Een paar weken later beschikten anderen over een betere punch op de Mur van Huy. Het zijn slechts de eerste tegenslagen in de nu al imposante wielercarrière voor de renner die wederom topfavoriet is voor de eindoverwinning in drie verschillende klassementen: geel, bollen en wit.

De grootste uitdager dit jaar is wederom Primož Rogliĉ (€5.500.000). De landgenoot van de regerend Tourwinnaar heeft al laten zien de meest complete ronderenner van de afgelopen jaren te zijn. Zowel bij het tijdrijden als bij het klimmen behoort de Sloveen tot de absolute wereldtop en de drievoudig Vuelta-winnaar was ook goed op weg om de Tour van 2020 te winnen. Tot die ene tijdrit op La Planche des Belles Filles. Op zijn eigen specialisme was er iemand 119 seconden sneller. Als er een coureur gebrand is om deze Tour revanche te nemen (ook na het ongelukkige uitvallen in 2021) dan is het Rogliĉ wel!

Na de opgave van Rogliĉ in 2021 bleek Jumbo-Visma over nog een wereldtopper te beschikken: Jonas Vingegaard (€4.500.000). In zijn rol van knecht verloor Vingegaard al een minuut in de eerste week op zijn directe concurrenten. Toch weerhield hem dat niet om tweede te eindigen in het algemeen klassement. Op de Mont Ventoux maakte hij het de ongenaakbare Pogaĉar zelfs even lastig! En niet alleen bergop was hij beresterk. In de twee tijdritten van vorig jaar werd de Deen tweemaal derde.

De belangrijkste troef van INEOS Grenadiers is dit jaar Daniel Martínez (€4.000.000). De Colombiaan motiveerde vorig jaar Egan Bernal naar de Giro-overwinning en werd in het kielzog van zijn landgenoot zelf 5e. Een uitstekend voorjaar zorgt ervoor dat hij dit jaar de vooruitgeschoven man is bij de Britse formatie die in de jaren vóór het Pogaĉariaanse tijdperk vrijwel altijd de Tour wist te winnen. De Britten zullen echter ook proberen om Adam Yates (€3.000.000) en Geraint Thomas (€3.000.000) zo lang mogelijk hoog te houden in het algemeen klassement. Ploegenspel kan namelijk de sleutel zijn voor het verslaan van de verwachte Sloveense dominantie. Adam Yates, niet te verwarren met tweelingbroer Simon, wordt al lang een mooie toekomst als ronderenner toegedicht. Maar meer dan een vierde plek bij de Vuelta is er tot op heden niet uitgekomen. Mocht hij bergop tot de sterksten behoren, kan een goede ploeg hem wellicht wel die podiumplek opleveren. Hetzelfde geldt voor oud-winnaar Geraint Thomas, die met zijn sterke tijdrit en punch wellicht in de eerste week een gooi kan doen naar de gele trui.

Twee interessante uitdagers van vergelijkbare leeftijd zijn Enric Mas (€3.500.000) en Aleksandr Vlasov (€3.500.000). De Spanjaard Mas is – mede vanwege een mindere tijdrit – verre van favoriet voor de eindzege, maar heeft al wel vijf keer top-6 gereden in een grote ronde. Een garantie voor een berg punten in de eindafrekening dus. Vlasov kan dat dit jaar in de Tour ook zijn. De aankoop van BORA - hansgrohe is bezig aan een absoluut topjaar en de ploeg heeft met de Giro laten zien dat zij ook een grote ronde kunnen winnen. De vele aankomsten bergop kunnen ervoor zorgen dat de Rus steeds hoog in de rituitslag komt; hij beschikt over een sterke punch.

Quizvraag! Welke ploeg won in de afgelopen drie grote ronden het ploegenklassement? De naam zegt het al, dat is Bahrain - Victorious. Met Jack Haig (€3.000.000) hopen zij dit jaar niet alleen de beste ploeg te hebben, maar vooral de beste renner in het algemeen klassement. De potentie bij de Australiër is er sowieso, en een derde plek in de Vuelta lijkt de opmaat voor een goede prestatie in de Tour. Een tweede plek was er voor Damiano Caruso (€1.500.000) in de Giro van 2021. Na het uitvallen van Landa werd hij van knecht naar kopman gepromoveerd. Vriend en vijand verbaasde hij door als enige weerstand te kunnen bieden aan Egan Bernal. Voor een eindoverwinning kwam hij net te kort, maar de Italiaan weet dat hij tot de laatste dag mee kan doen in een drieweekse ronde. 

In topvorm zijn in een grote ronde maar dan door ziekte moeten opgeven. Het overkwam Romain Bardet (€3.000.000) in de afgelopen Giro. Na de podiumplek in 2017 ondervindt de Fransman eerder last dan profijt van het rijden in eigen land. Wellicht dat een niet geplande Tour-deelname wat druk van de ketel kan halen dit jaar. De Fransman zelf is in ieder geval bezig om het laatste beetje druk die in de ketel zat al te verwijderen; hij heeft inmiddels aangegeven niet voor het klassement te gaan. De underdogpositie is ingenomen!

De Franse ploegen Groupama – FDJ en AG2R – Citroën Team dromen al jaren van een goed presterende Franse renner in hun Tour de France. Achja, volgend jaar weer een kans! Of David Gaudu (€2.500.000) moet het dit jaar gaan laten zien. Zelfs als hij een teleurstellend klassement rijdt, kan Gaudu met zijn aanvallende stijl veel Scoritopunten binnenhalen in de rituitslag maar wellicht ook in het bergklassement. Met zijn 25 jaar is het echter ook mogelijk dat hij nog een groei als klassementsrenner door gaat maken. Voor de ploeg met de kenmerkende bruine broek (AG2R – Citroën Team) was lange tijd Romain Bardet de man voor het klassement. Na zijn vertrek ging de focus van de Franse ploeg op de voorjaarsklassiekers. Net op dat moment kwam daar plotseling de vierde plek van Ben O’Connor (€2.000.000). Sindsdien laat de Australiër zien goede uitslagen te kunnen rijden in koersen van een week, maar of hij zijn prestatie van vorig jaar kan evenaren is nog maar de vraag.


Deel dit artikel
Gamecenter