Voorbeschouwing

Waalse Pijl

14. Waalse Pijl

Als het epicentrum van de wielersport verschuift naar de mythische Muur van Hoei, is het tijd voor de Waalse Pijl! Op het steile onding wordt jaarlijks het officieuze WK voor puncheurs georganiseerd.


17 april 2023 in Wielrennen

De eerste pakweg 110 kilometer vormen eigenlijk één lange aanloop naar het ‘circuit’ rond Hoei. Dat plaatselijke rondje van ongeveer dertig kilometer zullen de renners driemaal moeten afleggen. Tijdens iedere omloop zullen zij achtereenvolgens de Côte d’Ereffe, de Côte du chemin des Gueuses en de Muur van Hoei bedwingen. Die laatste helling, waar uiteindelijk ook op gefinisht zal worden, spreekt natuurlijk het meest tot de verbeelding. De lengte van 1300 meter boezemt weinig angst in, maar het gemiddelde stijgingspercentage van 9.6% en de uitschieters tot wel 20% zullen er zeker voor zorgen dat het melkzuur de renners uit de oren zal spuiten.

Zoals eerder gezegd, is het een koers voor de echte puncheurs! Het abonnement dat Alejandro Valverde op ‘La Flèche Wallonne’ leek te hebben - de snedige Spanjaard stond van 2014 tot en met 2017 namelijk viermaal achtereen op het hoogste schavot - werd door Julian Alaphilippe beëindigd in 2018. Na een tweede opeenvolgende zege voor de Fransman in 2019 leek een nieuwe heerschappij in de maak. Helaas, doordat Alaphilippe forfait gaf zat een drie op een rij er niet in. Marc Hirschi liet het zich allemaal niet aan zijn hart komen en knalde op de top van de Muur naar zijn eerste klassieke overwinning. De afgelopen twee jaar deed de Fransman wel weer mee, in 2021 pakte hij dan zijn derde zege maar vorig jaar moest hij zijn meerdere erkennen in ten eerste Alejandro Valverde (2e) maar vooral in eindwinnaar Dylan Teuns.

Profiel

14 Waalse 2


Waalse Pijl 2022
1. Dylan Teuns
2. Alejandro Valverde +2"
3. Aleksandr Vlasov z.t.
4. Julian Alaphilippe +5"
5. Daniel Felipe Martínez z.t.
6. Michael Woods z.t.
7. Ruben Guerreiro z.t.
8. Rudy Molard z.t.
9. Warren Barguil z.t.
10. Alexis Vuillermoz z.t.


Favorieten volgens Scorito
⭐⭐⭐ Pidcock, Pogacar
⭐⭐ Cosnefroy, Gaudu, Woods
⭐ Ciccone, Healy, Higuita, Hindley, Skjelmose


Deel dit artikel
Gamecenter